filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
11. ročník festivalu dokumentárnych filmov
12. - 17. marec 2018 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Filmy

Betka a múdre hlavičky | Bez odpadu! | Čakanie | Český Allah | Čerstvé, ale v kontajneri | Diera v hlave | Dievča z Instagramu | Epidémia slobody | FC Roma | Hej, Slováci! | Je s nami koniec? | Jesserov sen | Kimaru a kura | Kedy už ten vietor ustane | List Anne | Medzi nami | Mir Vam | Navzdory strachu | Ohrozené semienka | Para nad riekou | Výchova k vojne | Zlatý úsvit – ako to vidím ja | Zomrieť pre dizajn | Život začína po stovke



Betka a múdre hlavičky

Theodora Remundová / Česká republika / 2016 / 15 min. / česky


Betka a múdre hlavičky 12-ročná Betka žije s rodinou na vidieku, rada jazdí na koni a trávi čas so svojou sesternicou Eliškou. Okrem bežných záľub je mimoriadne aktívna a najradšej pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú. Nech ide o spolužiaka s duševnou chorobou alebo o osamelých seniorov v domove dôchodcov. Betka s Eliškou pre nich každý utorok pripravujú pravidelné stretnutia Klubu múdrych hlavičiek. Organizujú rôzne hry a aktivity, divadelné predstavenia alebo poznávanie divoko rastúcich kvetín. Dievčatá však nechcú seniorom iba niečo predvádzať, ich cieľom je aktívne všetkých zapojiť a čosi spoločne vytvoriť.
V programe: sobota | 10:30

Premietanie v rámci cyklu Jeden svet deťom v sobotu doobeda



Bez odpadu!

Grant Baldwin / Kanada / 2010 / 77 min. / slovenské titulky


Bez odpadu! Je možné neprodukovať odpad? Partneri Jen a Grant sa pustili do netradičného súperenia: koho kôš bude po roku dobrovoľnej skromnosti prázdnejší. Čo všetko ich toto úsilie stálo a čo im prinieslo? Filmový dokument je osobným príbehom dvoch mladých ľudí, ktorý vyvolá množstvo úsmevov a môže inšpirovať zmeny v správaní každého z nás. Prináša však tiež mrazivé súvislosti o globálnych dopadoch nadmerne konzumnej civilizácie.
V programe: štvrtok | 17:00

+ diskusia s aktivistkou Petrou Slezákovou zo Zero Waste Slovakia a Branislavom Moňokom z Priateľov Zeme o triedení odpadu z pohľadu každodenného života a bežnej domácnosti



Čakanie

Emil Langballe / Dánsko / 2016 / 58 min. / české titulky


Čakanie Je múdra, krásna, úspešná v škole, nadaná vo futbale a obľúbená medzi kamarátkami. Napriek tomu nie je štrnásťročná Rokhsar šťastná. Pred piatimi rokmi utiekla s rodičmi a niekoľkými staršími súrodencami do Dánska. V Afganistane im išlo o život, napriek tomu celej početnej rodine dodnes chýba povolenie k pobytu v Dánsku. Každodenne nad nimi totiž visí hrozba deportácie. Rokhsar sa dostáva vinou osudu do neľahkej úlohy. Ako jediná hovorí plynulo dánsky, a preto práve na nej zostáva všetka komunikácia s právnikmi a imigračným oddelením. Môže štrnásťročné dievča uniesť takéto bremeno? Priatelia, susedia aj známi ponúkajú pomoc, ale azylová politika je často neúprosná.
V programe: sobota | 11:40

Premietanie v rámci cyklu Jeden svet deťom v sobotu doobeda



Český Allah

Zuzana Piussi / Česká republika / 2017 / 91 min. / české znenie


Český Allah Migrácia zo Sýrie priniesla do Čiech len niekoľko desiatok utečencov, podstatnú časť spoločnosti však uvrhla do stavu panického strachu z migrantov a moslimov. Režisérka Zuzana Piussi dva roky sledovala reakcie českej spoločnosti. Výsledkom je časozberný dokument, panoptikum ľudských postáv a postavičiek, ktoré spája jediné: téma utečencov a islamu im nie je ľahostajná. Každý tomu čelí vybavený vlastnou pravdou. Sledujeme nie len starých známych, Martina Konvičku či Janu Volfovú, ale taktiež ľudí, ktorí sa rozhodli utečencov vítať bez ohľadu na následky. Každému z nich nakoniec rozvírená spoločenská situácia poskytne novú životnú skúsenosť.
V programe: streda | 16:00

Po premietaní foto a video Juraja Mravca + diskusia s Oliverom Valentovičom a jeho kolegami záchranármi z vojnovej línie



Čerstvé, ale v kontajneri

Valentin Thurn / Nemecko / 2010 / 54 min. / slovenské titulky

Čerstvé, ale v kontajneri Je to neuveriteľné, ale je to tak. Viac ako polovica vyprodukovaného jedla sa nikdy nedostane na taniere spotrebiteľov. Namiesto toho skončí v kontajneroch alebo na skládkach. Reč pritom nie je len o skazených potravinách, ale aj o úplne nezávadných produktoch, ktorým často ešte neprešla záručná lehota. Len v krajinách Európskej únie stretne tento osud 90 miliónov ton jedla ročne, čo je dvojnásobok objemu potravy, ktorá by stačila k nasýteniu všetkých hladujúcich na svete. Ako je možné, že dochádza k ničeniu takého množstva jedla?
V programe: štvrtok | 16:00



Diera v hlave

Robert Kirchhoff / Slovensko / 2016 / 90 min. / slovensky


Diera v hlave O Porrajmos - tragédii Rómov a Sinti v druhej svetovej vojne - sa nikdy a nikde príliš nehovorilo. Boli vraždení v desiatkach, stovkách, tisícoch. Na okrajoch masových hrobov, v koncentračných táboroch, pri cestách… Puškami, kladivami, plynom. Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jednými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením doby.
V programe: piatok | 16:00

Súčasť autorského dňa režiséra Roberta Kirchhoffa, s ktorým budeme po filme Hej, Slováci! aj diskutovať



Dievča z Instagramu

Marks Mirjam / 2016 / Holandsko / 18 min. / český dabing


Dievča z Instagramu Prvá vec, ktorú Annegiene po prebudení urobí, je kontrola počtu lajkov jej nového príspevku na Instagrame. Svojich rodičov počas raňajok veľmi nevníma, namiesto toho s potešením sleduje, koľko pribudlo pochvalných ohlasov na jej najnovšiu fotku. V pätnástich rokoch už má na svojom profile takmer 800-tisíc fanúšikov a kopia sa jej ponuky na spoluprácu s veľkými firmami. Jej renomé na sociálnych sieťach však ostro kontrastuje s minimom skutočných priateľov. V skutočnosti je skôr hanblivá a celé dni trávi sama len so svojim foťákom a mobilom. Aj napriek svojmu nespornému talentu žije odtrhnutá od bežného života a svojich rovesníkov.
V programe: sobota | 10:45

Premietanie v rámci cyklu Jeden svet deťom v sobotu doobeda



Epidémia slobody

Tereza Reichová, Hynek Reich Štětka / Česká republika / 2017 / 67 min. / české znenie


Epidémia slobody Prečo je v Česku očkovanie povinné, keď vo väčšine západoeurópskych krajín majú rodičia na výber? Neočkujú českí doktori deti príliš skoro? A majú vôbec rodičia o očkovaní dostatok informácií? Dokumentaristka Tereza Reichová s manželom Hynkom Reichom Štětkom hľadajú odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok. S narodením dcéry Žofky prišli obavy o jej zdravie. Mladí manželia, vyzbrojení kamerou, točia všetko, čo by mohlo ovplyvniť ich rozhodnutie, či dať dcéru očkovať alebo nie. V diskusiách s pediatrami, ministerstvom zdravotníctva, kamarátmi, babičkou malej Žofky aj sami medzi sebou zisťujú, že vytvoriť si na celý problém jasný a dobre podložený názor nie je zďaleka tak jednoduché.
V programe: sobota | 16:00

Po premietaní kontroverzného filmu Medzi nami diskusia s autorkou Zuzanou Límovou o tom, ako prichádzame na tento svet



FC Roma

Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová / Česká republika / 2016 / 75 min. / české znenie


FC Roma Minulú sezónu nastúpil do najnižšej českej futbalovej súťaže nový tím. FC Roma je děčínsky klub zložený prevažne z rómskych hráčov. Tréner klubu hovorieva: “Keď niekoho nemám rád, tak ho chcem poraziť”. Súperi to ale vidia inak a väčšina z nich klub bojkotuje. Pre FC Roma sa začína trochu zvláštna sezóna. Či sa zápas reálne odohrá, nie je nikdy vopred jasné a klub vyhráva väčšinu zápasov kontumačne. Kluboví hráči aj napriek tomu nestrácajú zmysel pre humor a bojujú tak na ihrisku, ako aj mimo neho. Niekedy je to ale ťažšie, než si predstavovali: strácajú sa im lopty, hráči holdujú marihuane, fanúšikovia na nich pokrikujú, aby šli radšej do práce. Napriek tomu klub v tabuľke stúpa a snaží sa postúpiť do vyššej ligy. Podarí sa im ukázať, že nie sú agresívni bitkári, ale chcú si len zahrať futbal?
V programe: sobota | 14:30



Hej, Slováci!

Robert Kirchhoff / Slovensko / 2002 / 48 min. / slovensky

Hej, Slováci! Kritický pohľad na životnú situáciu rómskej menšiny na okraji spoločnosti v postkomunistickom Slovensku: film o chudobe, šoku z kapitalizmu a ceste Slovenska do Európy. Je mozaikou minipríbehov z rôznych častí Slovenska odrážajúcou autorský pohľad na životnú motiváciu Slovákov, ich predstavu o existencii, ktorú sa pokúšajú uskutočňovať alebo o nej len snívajú. Aj keď je téma chudoby východisková, dá sa hovoriť o pokuse voľne variovať jej prejavy a znaky. Je odrazom sveta, doby a miesta na zemi, kde žijeme. Pocit chudoby je mnohokrát len dôsledkom nemohúcnosti a neschopnosti vykročiť z uzavretého kruhu.
V programe: piatok | 17:40

Súčasť autorského dňa režiséra Roberta Kirchhoffa, s ktorým budeme po premietaní aj diskutovať



Je s nami koniec?

Fisher Stevens / USA / 2017 / 93 min. / české znenie


Je s nami koniec? Ak by ste mohli odhaliť skutočnú pravdu o hrozbách globálneho otepľovania, chceli by ste ju poznať? Film z dielne National Geographic a režiséra Fishera Stevensa Before the flood predstavuje Leonarda DiCapria ako veľvyslanca dobrej vôle Organizácie Spojených Národov. Spolu so skupinou vedcov cestuje naprieč kontinentmi a odhaľuje klimatické zmeny z prvej ruky. Stretáva sa s politikmi bojujúcimi proti nečinnosti a odhaľuje dezinformačné kampane, vykalkulované za účelom zmiasť verejnosť a potlačiť jej záujem o urgentnosť klimatických zmien. V rastúcom príleve katastrofických noviniek hľadá DiCaprio zvyšky nádeje.
V programe: utorok | 16:00

Po premietaní diskusia s ekonómom Jurajom Karpišom o tom, aká bude naša budúcnosť



Jesserov sen

Godelieve Eijsink / Holandsko / 2016 / 15 min. / český dabing

Jesserov sen 11-ročný Jesser žije so sestrou a rodičmi v Nikarague. V komunitnej záhrade ho učia, ako pestovať rastliny, ktoré zbožňuje. Jediná rastlina, ktorú neznáša, je cukrová trstina. Tá je hlavným zdrojom príjmov pre chudobnú komunitu, zároveň však spôsobuje mnohým ľuďom veľké zdravotné problémy. Jednou z jej obetí je aj Jesserov otec, ktorému náročná práca v horúčave nevyliečiteľne zničila obličky a hrozí mu, že zomrie, rovnako ako otec jeho sesternice Jocelyn. Dvaja kamaráti sa sediac medzi cukrovou trstinou rozprávajú o tom, čo by chceli v živote dosiahnuť. Jocelyn chce byť doktorkou, aby zachraňovala životy a Jesser chce na otcovom pozemku vytvoriť prosperujúce poľnohospodárstvo. Kým sa tak stane, ozbrojený mačetou obrába pole, na ktorom chce jedného dňa pestovať všetky rastliny okrem cukrovej trstiny.
V programe: sobota | 10:15

Premietanie v rámci cyklu Jeden svet deťom v sobotu doobeda



Kimaru a kura

Anne van Campenhout, Eriss Khajira / Holandsko / 2016 / 15 min. / český dabing

Kimaru a kura Desaťročný Kimaru žije v slume v africkom Nairobi. Po otcovej smrti jeho rodina nemá dosť peňazí a on by sa chcel stať leteckým inžinierom, aby sa o ňu dokázal postarať. Jeho mama musí celé dni pracovať na trhu a tak všetky domáce povinnosti aj starostlivosť o mladšie sestry ostávajú na Kimarua. Nemôže ani chodiť do školy, protože nemá na školné. Uvedomuje si, že bez riadneho vzdelania svoju vysnívanú prácu nezíska. Rozhodne sa preto vziať osud do vlastných rúk a zarobiť si na školu predajom vajec. Správna starostlivosť o sliepky však vôbec nie je jednoduchá záležitosť. Podarí sa Kimaruovi zarobiť na školné a novú školskú uniformu?
V programe: sobota | 10:00

Premietanie v rámci cyklu Jeden svet deťom v sobotu doobeda



Kedy už ten vietor ustane

Aniela Astrid Gabryel / Poľsko / 2016 / 66 min. / české titulky


Kedy už ten vietor ustane Krymskí Tatári si toho v priebehu dejín mnoho vytrpeli. Stalinove čistky a násilné deportácie ich vypudili na takmer 50 rokov. Po svojom návrate v roku 1988 si svoj kraj dlho neužívali. Po ruskej anexii v roku 2014 opäť čelia represiám a zvažujú, či za týchto podmienok svoje domo-vy radšej neopustia. Filmári prijímajú pozvanie do niekoľkých domácností a nechávajú si rozprávať, ako hlboko sa ich dané udalosti dotýkajú. Dokument zachytáva detaily každodenného života krymských Tatárov, ku ktorému patria také naschvály, ako napríklad opätovné odstavenie televízneho vysielania. Časté skypové rozhovory medzi tými, ktorí zostali a tými, ktorí odišli často dokresľujú pohľad na minulosť aj súčasnosť obyvateľov Krymu, ktorí opäť čakajú, „až vietor ustane“.
V programe: pondelok | 20:00



List Anne

Eric Bergkraut / Švajčiarsko, Nemecko / 2008 / 83 min. / české titulky


List Anne Ruská novinárka a bojovníčka za ľudské práva Anna Politkovská bola 7. októbra 2006 zavraždená neznámym páchateľom. Taká je v Rusku cena slobody slova. Práve pracovala na novom článku venovanom únosom a zabíjaniu v Čečensku. Patrila medzi popredých kritikov tzv. druhej čečenskej vojny a krvavých masakrov, páchaných ruskou armádou na civilnom obyvateľstve. Rovnako kritizovala metódy Putinovej vlády, ktoré obracali jej krajinu späť k diktatúre. Najzdrcujúcejší obraz postsocialistického režimu nájdeme v jej knihe Putinovo Rusko, kde nového vodcu prirovnáva k Stalinovi, ale i ku gogolovským postavám. Politkovskú sa už v minulosti niekto pokúsil otráviť na palube lietadla, prežila dokonca trojdňové zajatie v Čečensku. Film Erica Bergkrauta zhromažďuje posmrtné vyznania priateľov, rodinných príslušníkov i kolegov, z ktorých vzniká obraz statočnej ženy, intelektuálky a bojovníčky, oživujúcej v Rusku tradíciu disentu. Šachový veľmajster Gari Kasparov tento smutný čin komentuje takto: „Nebola to iba vražda Anny, ale tiež slobody a žurnalistiky vôbec."
V programe: pondelok | 16:00

Otvárací film festivalu bude venovaný spomienke na zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka



Medzi nami

Zuzana Limová / Slovensko, Taliansko / 2016 / 67 min. / slovenské znenie


Medzi nami Vraj je to najšťastnejší deň v živote ženy. V slovenských nemocniciach sa však radostné očakávania môžu poľahky premeniť na nočnú moru. Dokumentárny film Medzi nami odkrýva svet za zatvorenými dverami pôrodníc, kam je zvyčajne dovolené vstúpiť len budúcim mamičkám. Dlhoočakávaná snímka, proti ktorej sa postavili mnohí odporcovia z radov pôrodníkov, bude mať na festivale slovenskú premiéru, aby tak otvoril diskusiu o živej téme slovenského pôrodníctva aj zdravotníctva ako takého.
V programe: sobota | 17:15

Po premietaní diskusia s autorkou Zuzanou Límovou o tom, ako prichádzame na tento svet



Mir Vam

Juraj Mravec / Slovensko / 2016 / 60 min. / slovenské titulky

Mir Vam Revolúcia na Majdane, anexia Krymu, občianska vojna: „veľké dejiny" sa k nám po čase relatívneho pokoja opäť priblížili, odohrávajú sa v tesnom susedstve, kúsok za našimi hranicami. A viacerí slovenskí reportéri o nich podávajú cenné svedectvo. Dokumentárna road-movie z východu Ukrajiny, ktorú nakrútil mladý fotograf a kameraman Juraj Mravec, je dôležitou správou o krajine, ktorá sa premenila na bojovú zónu. Filmové rozprávanie prekladané pôsobivými čiernobielymi fotografiami a sprevádzané subjektivizujúcim denníkovým komentárom sa sústreďuje predovšetkým na následky vojny. Z letmých portrétov ľudí z Donbasu skladá obraz zmaru a strachu, ale aj ľudskej vitality, schopnosti prežiť a tešiť sa zo všedných vecí, ktoré im vojna zatiaľ nestihla vziať – rovnako ako im nevzala vieru v lepšiu budúcnosť.
V programe: pondelok | 17:45

Po premietaní diskusia s cestovateľom a reportérom Tomášom Forróm o živote a pomoci na Ukrajine



Navzdory strachu

Jason Cohen / USA / 2013 / 23 min. / české titulky

Navzdory strachu Matthewa Bogera vyhodili v 13 rokoch kvôli jeho sexuálnej orientácii z domova. Nasledujúce roky žil na uliciach Hollywoodu, kde bol v bočnej uličke brutálne zbitý skupinou neonacistických skinheadov. Matthew útok prežil a šťastne sa zo života na ulici dostal. O 25 rokov neskôr sa náhodou zoznámil s bývalým skinheadom Timom Zaalom. Obaja muži si uvedomili, že sa už pred tým stretli. Tim bol jedným z útočníkov, ktorí Matthewa zmlátili a odišli, považujúc ho za mŕtveho. Ich životy sa obrátili naruby a oni sa vydali na cestu odpustenia a zmierenia. Pre oboch to znamenalo bojovať s vlastným presvedčením aj strachom. Ani jedného z nich by nenapadlo, že ich stretnutie povedie k spolupráci… a priateľstvu.
V programe: sobota | 11:10

Premietanie v rámci cyklu Jeden svet deťom v sobotu doobeda



Ohrozené semienka

Taggart Siegel, Jon Betz / USA / 2016 / 94 min. / české titulky


Ohrozené semienka Kúsok za polárnym kruhom na súostroví Špicbergy stojí betónová stavba pripomínajúca atómový kryt. Nachádzajú sa v nej tisíce rastlinných semien z celého sveta, ktoré sú tu strážené pred možnými globálnymi krízami. Podobných semenných bánk je po celom svete niekoľko. Každé semeno totiž v sebe koncentruje a nesie minulé životné cykly prírody i človeka a je súčasne zárodkom tých budúcich. Farmári a ostatní aktivisti sa snažia uchrániť posledné zbytky lokálnych rastlinných druhov, ktoré vo svete geneticky modifikovaného poľnohospodárstva ostávajú. Ich boj proti potravinárskym nadnárodným gigantom sa zdá ako výkrik do tmy. A pritom kto vie? Možno bude ľudstvo tieto banky už čoskoro nevyhnutne potrebovať.
V programe: utorok | 19:45



Para nad riekou

Robert Kirchhoff / Slovensko, Česko / 2016 / 90 min. / slovensky


Para nad riekou Životy troch zostarnutých muzikantov trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho sa prepletajú v príbehu o sláve a jej pominuteľnosti. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti.
V programe: piatok | 19:45

Súčasť autorského dňa režiséra Roberta Kirchhoffa, s ktorým budeme po filme Hej, Slováci! aj diskutovať



Výchova k vojne

Adéla Komrzý / Česká republika / 2016 / 69 min. / české znenie


Výchova k vojne Fanatický Islamský štát, terorizmus, agresívna politika Ruska… Zostrujúca sa geopolitická situácia priniesla nové obavy o bezpečnosť aj do Česka. Po dlhej dobe relatívneho pokoja a mieru sa tak do hry vrátili otázky, či by sme mali byť schopní sa takejto agresii ubrániť. Armáda, zbrojárenský priemysel aj polovojenské zoskupenia bývalých vojakov sa začínajú pripravovať. Generácia dnešných štyridsiatnikov si z čias socialistického školstva ešte pamätá brannú výchovu. Vďaka iniciatíve českého ministerstva obrany s názvom POKOS (Príprava občanov k obrane štátu) sa tento predmet vracia na mnohé školy vo forme ukážok a prednášok profesionálnych vojakov. Čo dnešné deti vedia o zbraniach? Šli by bojovať za svoju krajinu? Študentský dokument FAMU sleduje, ako sa česká spoločnosť pripravuje na vojnu.
V programe: streda | 19:45



Zlatý úsvit – ako to vidím ja

Angélique Kourounis / 2016 / Grécko, Francúzsko / 90 min. / české titulky


Zlatý úsvit – ako to vidím ja Vzostup gréckeho politického zoskupenia Zlatý úsvit, ktoré sa netají svojim neonacistickým smerovaním, prinútil režisérku Angélique Kourounis prekročiť hranice nezaujatého pozorovania. Priznáva, že jej rodinné zázemie aj vlastné ľavicové politické presvedčenie, ju stavajú voči Zlatému úsvitu do ostrej opozície. Kriticky dokumentuje jeho metódy, siahajúce od populistického rozdávania jedla nezamestnaným Grékom, až k brutálnemu šikanovaniu cudzincov, a dokonca vražde. Je svedkom častej ústretovosti voči Zlatému úsvitu zo strany polície či cirkvi. Aj vďaka výpovediam „slušných“ sympatizantov vyvstáva zreteľná paralela s nástupom nacistov v medzivojnovom Nemecku a s úspechmi podobných hnutí inde vo svete.
V programe: sobota | 12:50



Zomrieť pre dizajn

Sue Williams / USA / 2016 / 73 min. / české titulky


Zomrieť pre dizajn Výroba notebookov, mobilov a elektroniky vôbec, je veľmi toxická. Zamestnanci kvôli agresívnym chemikáliám umierajú na nové druhy rakoviny a rodia sa im postihnuté deti. Výrobcovia o tom samozrejme vedia. Vyše 30 rokov maria súdne procesy a tutlajú informácie. Jedovaté látky nie je možné zlikvidovať. Rozožierajú nádrže, prenikajú do vzduchu, šíria sa po planéte a škodia nám všetkým. Snímka metodicky odkrýva problém globálnych rozmerov a ukazuje, ako je naďalej stupňovaný neľudskými podmienkami v čínskych továrňach, technikami „likvidácie“ starých prístrojov, či praktikami, ktorými firmy nútia zákazníkov kupovať stále nové modely. Na druhej strane sa však na svete nájdu aj ľudia, ktorí hľadajú šetrné cesty, ako s elektronikou zachádzať tak, aby pre nás jej produkcia nemala fatálne následky.
V programe: štvrtok | 19:45



Život začína po stovke

Asa Blanck / Śvédsko / 2015 / 58 min. / české titulky


Život začína po stovke Švédka Dagny denne prispieva na svoj blog. Píše o všedných veciach, dopisuje si s priateľmi a sem tam si prejde zoznamky. Večer nezriedka vyráža na párty, kde nepohrdne pohárom šampanského. Je hosťkou televíznych relácií a ľudia ju spoznávajú na ulici. Fakt, že sa narodila v roku 1912 sa zdá nepodstatný. Ako sama hovorí, byť aktívna a mať vôľu učiť sa stále nové veci nie je otázkou veku. Aj napriek tomu, že jej osud nebol ľahký, neutápa sa v minulosti, ale teší sa na všetko, čo príde. Skrz svoj príbeh dokazuje, že je potrebné odhodiť hanblivosť a strach – na to je život príliš krátky.
V programe: sobota | 19:45

Víťazný film festivalu Jeden svet v Bratislave podľa hlasovania divákov!



 

Fotogaléria 2018
Fotogaléria

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás 3229
Bolo nás 3229
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1773 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1457 žiakov a študentov. Na 41 projekciách sme premietali 28 filmov.

Fotogaléria 2017
Fotogaléria

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na pomoc BERKATu.

Festivalový spot

Generálny partner
Nadácia Slovenskej sporiteľne
Generálnym partnerom festivalu Jeden svet na Slovensku je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2018 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie