Mediálni partneri:
MY Prieboj Beta rádio Televízia AVT Televízia Prievidza 3 TV
Spoluorganizátori:
Mesto Prievidza Kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
Jeden svet - medzinárodný festival dokumentárnych filmovObčianske združenie Človek v ohrození
Partneri festivalu:
MIP - Tlačiarne, Inkjet cartridge, Tonery ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie Siemens Slovensko Publicom - školský program - vydavateľstvo Stavebniny Kremel Fair Bojnice - Nohy pre váš nábytok
Sponzori súťaže:
Vaša group - kvalita na mieru Kníhkupectvo Ezop
Jeden svet 2008 v Prievidzi Jeden svet 2008
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
Jeden svet 13.-16.02.08
v Dome kultúry
v Prievidzi
20 filmov, 7 kategórií
Globalizácia: víťazi a porazení, Máte právo vedieť, Rómovia medzi nami, Democracy report, Ženským hlasom, Strety a stretnutia kultúr, Jeden svet deťom
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktoré sa už niekoľko rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet Výber vtipných
i šokujúcich
NonComm
sociálnych spotov.

o festivale

filmové kategórie

program

vstupné

sprievodné...

SPRIEVODNÉ PODUJATIA

Tématické diskusie, prezentácie fotografií
Okrem možnej voľnej diskusie po každom filme pripravujeme aj niekoľko diskusií so zaujímavými ľuďmi a aktuálne prezentácie fotografií.

Človek v ohrození | streda 13.02.08 | 18:00
Po otvorení festivalu nám riaditeľka o.z. Človek v ohrození Nora Beňáková predstaví celkovú činnosť združenia a prostredníctvom prezentácie fotografií priblíži prácu Človeka v ohrození vo viacerých krajinách sveta.

Príbehy fotografií | streda 13.02.08 | 18:00
O niektoré príbehy fotografií sa s nami podelí Andrej Bán, zakladateľ a predseda o.z. Človek v ohrození, fotograf a reportér (.týždeň), ktorý zachytáva nielen život na Slovensku (známa je publikácia Iné Slovensko), ale aj na Srí Lanke, v Pakistane a predovšetkým v Kosove.

"Obyčajný" život v Čečensku | štvrtok 14.02.08 | 19:40
Po filme Traja kamaráti (18:00), ktorý prináša neobyčajne autentický náhľad do centra masakrov i do života obyčajných ľudí žijúcich vo vojnovej zóne Groznyj sa budeme rozprávať o situácii v Čečensku s Malikou Mežidovou, čečenskou utečenkyňou žijúcou na Slovensku.

Máme právo vedieť... | piatok 15.02.08 | 19:30
Diskusia s Mariánom Čaučíkom, predsedom organizácie eRko – hnutie kresťanských spoločenstiev detí, ktorá podporuje adresné projekty v krajinách tretieho sveta. Napríklad kliniky v Keni, Sudáne a Ugande, mikropôžičky, školy pre deti ulice, drogovo závislé deti a detské prostitútky, športové aktivity chudobných...

Šanca v slume? | piatok 15.02.08 | 19:30
Film Dostať šancu (19:00) zobrazuje neľahký život detí a mladých v slumoch v Nairobi v Keni. Po tomto filme nám novinárka Jana Čavojská (Plus 7 dní) odprezentuje svoje fotky, ktoré nafotila minulý rok v slumoch v Keni.

Demokracia na čínsky spôsob | sobota 16.02.08 | 19:00
V čínskej základnej škole vyberajú z prváčikov kandidátov na post „triedneho dozorcu“. Film Hlasujte za mňa (18:00) zobrazuje demokraciu na čínsky spôsob. Fotkami zo svojich nedávnych ciest po Číne dokreslia skutočný život v Číne novinári Jana Čavojská (Plus 7 dní) a Vladimír Kampf (Život).

NonComm sociálne spoty
Pred každou projekciou uvidíte výber z kolekcie NonComm spoty - krátkych, vtipných i šokujúcich, najmä však výstižných sociálnych reklamných spotov z celého sveta. Tento veľmi zaujímavý a účinný komunikačný prostriedok nám svojráznym a veľmi kreatívnym spôsobom priblíži takmer všetky podstatné témy našej spoločnosti: od problematiky HIV, korupcie v ekonomike a domáceho násilia, cez drogovú závislosť a alkohol za volantom až po ochranu životného prostredia a ľudských práv...
NonComm spoty na ČT

Divácka anketa o najlepší film festivalu
Hlasovanie divákov o najlepší film festivalu. Hlasovať môže každý, vstupenky budú zároveň slúžiť ako hlasovacie lístky, vyplnené lístky sa budú žrebovať v súťaži.

Súťaž pre tých, ktorí hlasovali...
Do súťaže budú zaradené vyplnené hlasovacie lístky z diváckej ankety o najlepší film festivalu. Ceny sa budú losovať na konci festivalu.

Zbierka „Tri oriešky pre Popolušku“
Občianske združenie Človek v ohrození vám ponúka počas celého festivalu tri možnosti ako priamo finančne prispieť na pomoc pre tých, čo to najviac potrebujú. Počas celého festivalu budú k dispozícii tri oriešky – pokladničky, kde je možné priamo prispieť na konkrétne akcie. Pomôžte nám pomáhať! Ďakujeme!

SOS KEŇA
O.z. Človek v ohrození, eRko - HKSD, Nadácia Integra a Slovenská katolícka charita vyzývajú na pomoc obyvateľom Kene postihnutým nepokojmi v krajine. Výnos zo zbierky bude použitý na zakúpenie materiálnej pomoci a neskôr pri obnove zničených obydlí. Prispieť môžete aj formou zaslania darcovskej SMS v hodnote 30 Sk v sieti Orange a T-mobile na číslo 877 s textom: dms dobranovina. Na výzvu SOS Keňa sa vyzbieralo cez 700 000 Sk. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke ČVO.

SOS KUBA
O.z. Človek v ohrození od roku 2003 do konca roka 2007 vyslalo na Kubu už 27 pracovníkov alebo spolupracovníkov združenia v rámci 17 misií, ktorých hlavnou úlohou bolo distribuovať finančnú pomoc z verejnej zbierky na pomoc rodinám väznených kubánskych disidentov. Okrem adoptovaných rodín je i niekoľko ďalších, ktoré sú podporované pravidelne. Prostredníctvom zbierky a programu adopcií sa počas 4 rokov podarilo získať viac než 700 000 Sk, ktoré boli distribuované celkovo 35 rodinám kubánskych politických väzňov. Aj vy máte možnosť „adopcie“ rodiny väzneného kubánskeho disidenta, bližšie informácie nájdete na stránke ČVO.

SOS ČVO
Pomáhajte spolu s nami. Zapojte sa do skupiny ľudí, ktorí prejavujú spoluzodpovednosť, solidaritu s trpiacimi a ľuďmi v núdzi a hľadajú spôsoby ako im pomôcť zlepšiť ich neľahkú životnú situáciu. Možností ako sa zapojiť je viacero:
• V prípade záujmu o dlhodobú a pravidelnú podporu združenia, staňte sa členom Klubu darcov Človeka v ohrození.
• Aktivity združenia môžete takisto podporiť nepravidelne. Jednorázovo počas festivalu môžete finančným darom podporiť chod kancelárie a rozvoj združenia, jeho jednotlivé aktivity a projekty alebo sa zapájať do vyhlásených verejných a otvorených zbierok.
• Môžete si adoptovať na diaľku afgánske dieťa ulice a tak podporiť jeho vzdelávanie a zlepšiť jeho životné podmienky. Kvôli ťažkej sociálnej situácii sú deti nútené ísť zarábať na ulicu a tak zlepšiť situáciu rodiny. Nemajú možnosť a čas chodiť do školy a hrať sa ako napr. deti na Slovensku. Využite možnosť pomôcť afgánskym deťom žiť krajší a plnohodnotnejší život.
• Darujte 2 % z Vašich daní alebo sa staňte našim dobrovoľníkom.

Kúsok Afriky u vás doma
Počas trvania festivalu bude v Kultúrnom dome naištalovaná výstava obrazov umelcov zo slumu v Nairobi v Keni - občianske združenie Človek v ohrození ponúka na predaj originály obrazov ako aj reprodukcie mladých umelcov. Kúpou obrazu pomôžete zlepšiť život detí, mladých ľudí a žien v slume. Doteraz sa podarilo vyzbierať krásnych 90 000 Sk! Vybrané originály a printy vám ponúkneme aj počas festivalu Jeden svet.
Obrázok kliknutím zväčšíte, viac info nájdete tu.
Výstava obrazov umelcov zo slumu v NairobiVýstava obrazov umelcov zo slumu v Nairobi

Slobodné obrazy z ostrova neslobody
O.z. Človek v ohrození ponúka aj predaj originálov obrazov od angažovaných umelcov z Havany z Kuby. Predaj kubánskych obrazov realizuje v spolupráci s Centrom nezávislých pedagóv v Havane. 80% výnosu ide umelcovi a 20% centru na nákup maliarskych potrieb pre výtvarný kurz. Opäť, vybrané originály a printy vám ponúkneme aj počas festivalu Jeden svet.
Slobodné obrazy z ostrova neslobody

Výstava fotografií 7 rokov Človek(a) v ohrození
Počas festivalu Jeden svet v Prievidzi bude pre návštevníkov prístupná aj výstava fotografií, ktorá prostredníctvom fotiek a krátkych anotácii zachytáva činnosť o.z. Človek v ohrození v Afganistane, Libanone, Pakistane, na Srí Lanke, v Kosove či na Kube.

Bolo nás 3700... Bolo nás 3700... Festival na poobedných premietaniach navštívilo okolo 1200 divákov. Doobedných "školských" premietaní sa zúčastnilo vyše 2500 študentov... Nakoniec sa na 38 projekciách premietalo spolu 21 filmov.
Ďakujeme všetkým, ktorí na festival prišli! Dúfame, že ste si z neho, podobne ako my, so sebou niečo odniesli. Práve vďaka Vám si dovolíme dodať: Dovidenia na festivale Jeden svet 2008!

Výťažok zo vstupného Výťažok zo vstupného Ako sme už avizovali, vďaka podpore partnerov je možné výťažok zo vstupného, teda celú vyzbieranú sumu, darovať o.z. Človek v ohrození ako organizátorovi festivalu, ale predovšetkým ako organizácii, ktorá účinne pomáha luďom v ohrození po celom svete.
Na vstupnom sme spoločne vyzbierali fantastických
32 110 Sk, z toho 6 890 Sk počas poobedných premietaní pre verejnosť a 25 220 Sk počas premietaní pre školy.

Ten náš Jeden svet Ten náš Jeden svet... ... aspoň pre tento rok už skončil. Na pripomenutie ešte zostáva
možno trošku stručná fotogaléria, ktorá však podľa nás celkom dobre zachytáva atmosféru...

Divácke hlasovanie Divácke hlasovanie Aj na našom festivale prebiehalo hlasovanie divákov o najlepší film festivalu. A aj na našom festivale (podobne ako v Bratislave) zvíťazila snímka Most cez Wadi. (Kompletné poradie.) Poradie TOP 10:
01 | Most cez Wadi
02 | Berkat a Maršo
03 | Záťah
04 | Barma: tajná vojna
05 | Tambogrande
06 | Dostať šancu
07 | Neželaná minulosť
08 | Zmluva s diablom
09 | Lekcia bieloruštiny
10 | Nepriatelia šťastia

Tri oriešky pre... Tri oriešky pre... Počas festivalu prebiehali "Tri oriešky pre Popolušku", teda tri adresné zbierky - SOS Keňa, SOS Kuba a SOS ČVO.
Spoločne sme na zbierkach vyzbierali 3 390 Sk, z toho pre "oriešok" SOS KEŇA 1 311 Sk, 923 Sk pre SOS KUBA a pre SOS ČVO 1 156 Sk.

Home    Top    O festivale    Filmové kategórie    Program    Sprievodné podujatia    Sociálne spoty    Vstupné    Organizátori    
Tento projekt bol financovaný z dotácie Ministerstva školstva Slovenskej republiky.
Photos by Jana Čavojská (www.yanica.sk) & Vladimír Kampf (www.kampf.sk).
© 2008 web & design Ivan Sýkora & Matej Sýkora. Powered by ISSO. All rights reserved.

Jeden svet       Človek v ohrození       Monitor       Rozvojové vzdelávanie       Jeden svět       Člověk v tísni       Varianty