filmový festival Jeden svet v Prievidzi
Jeden svet

7. ročník festivalu dokumentárnych filmov
17. - 22. marec 2014 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

FOTO: festival fotoobjektívom Karola Urbana


VIDEO: otec Róberta Bezáka číta pozdrav z Bussolenga


Pri(s)pomienky po festivale

INFO: ako využijeme výťažok z festivalu?
FOTO: festival fotoobjektívom Karola Urbana
VIDEO: otec Róberta Bezáka číta pozdrav z Bussolenga
ROZHOVOR: s hlavným organizátorom festivalu (MY Prieboj)
VIDEO: Róbert Kirchhoff a Kauza Cervanová (codnes.sk)
VIDEO: Meníme svet (RTV Prievidza)
VIDEO: Andrej Bán a Krym (codnes.sk)
BLOG: Zapáľme spoločne na festivale svetlo na majáku (Ivans)
FOTO: otvorenie festivalu (codnes.sk)


Jeden svet 2014 v číslach

> 7 ročník festivalu v Prievidzi
> 42 projekcií z toho > 7 školských premietaní a diskusií
> 27 filmov > 10 hostí na > 15 projekciách > 1 pozdrav z Bussolenga

> 1 272 divákov na poobedných premietaniach
> 1 461 žiakov a študentov na školských premietaniach

> 3 161 € je očakávaný výťažok zo vstupného
> 278,90 € je výťažok z predaja v Obchodíku
> 116,80 € je hodnota festivalovej zbierky na pomoc na Ukrajine

> 4 partneri festivalu a ich podpora umožnili celý výťažok venovať na zbierku Berkat pomáha, ktorá pomôže vrátiť zrak minimálne > 2 nevidiacim v Afganistane, > 5 študentom v Maroku pokračovať v štúdiu, aspoň > 1 čečenskému dieťaťu stráviť ozdravný pobyt pri mori a > stovkám včiel prinášať viac medu ľuďom na Ukrajine

> 3 výstavy fotografií, z toho jedna priamo na Námestí Slobody
> 1 špeciálny Gift Box, ktorý približoval háklivú tému obchodovania s ľuďmi

> 146 upečených chutných a zdravých mufín > 57 slaných > 89 sladkých
> 22 dobrovoľníkov, ktorí pomáhali pri organizácii festivalu, najmä v Obchodíku a pri predaji vstupeniek


Zmeny v sobotnom programe

Zmeny v sobotnom programe


Páči sa vám festival? Pozvite naň svojich priateľov

Udalosť na Facebooku
Otvárací film: Svetová premiéra danubeStory
Zmena v programe: Andrej Bán o Kryme
Záverečný film: Arcibiskup Bezák Zbohom
Akcia daruj permanentku 1+1


Odporúčame

Veľvyslanec
Veľvyslanec
Kolotoč stretnutí s vládnymi predstaviteľmi, diplomatmi a obchodníkmi zaznamenaný skrytou kamerou vyústi do dohody s majiteľom diamantových baní.
Štvrtok | 19:30
Ukážka z filmu

 

Pánovi učiteľovi
Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj
Dvaja slovenskí učitelia nekompromisní vo svojich postojoch predstavujú pre žiakov alternatívnu pedagogickú, ľudskú aj morálnu autoritu.
Piatok | 17:30
Blog hosťa

 

KONY 2012
KONY 2012
Môže online video spraviť pochybného vojnového zločinca známym? A keď bude známy, môže ho svet spoločnými silami zastaviť?
Sobota | 17:30
Ukážka z filmu

DanubeStory
DanubeStory
Okolo jedinečného toku kopa príbehov. Veselých aj smutných. Tečú životom, ako Dunaj. Bohatstvo, bieda. Skalnaté kaňony a nekonečné roviny.
Pondelok | 18:00
Ukážka z filmu

 

Kauza Cervanová
Kauza Cervanová
Detektívna výprava do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny.
Utorok | 17:00
Stránka filmu

 

Zachovať si tvár
Zachovať si tvár
Stovky žien sa každý rok stanú v Pakistane obeťami brutálneho útoku kyselinou, pri ktorom sú popálené - najčastejšie vlastným manželom.
Streda | 19:00
Ukážka z filmu


Urobte si chúťky

Jeden svet na dosah
Novinky na Facebooku Jedného sveta
Rozhovor: svetová premiéra danubeStory
Gift Box a aj výstava fotografií v centre mesta
Info na stránke mesta Prievidza


Svetová premiéra a silné témy o nás

Festival v pondelok otvorí svetová premiéra filmu danubeStory. Okolo jedinečného toku rieky Dunaj sa odvíja kopa príbehov. "Dúfame, že splníme sen tým, ktorí tiež snívajú o dobrodružstvách pri druhej najväčšej rieke nášho kontinentu, ale každodenné starosti im ich nedovolia prežiť.", odkazujú Jana Čavojská a Vladimír Kampf, autori filmu, ktorí budú hosťami festivalu. DanubeStory prináša 20 príbehov v dvoch častiach: od farmára k lovcovi žiab a od manažéra ku klobučníkovi. Ešte predtým symboliku ľudsko-právneho rozmeru festivalu predstaví Po zemi, po mori o úteku zo Severnej Kórei.
Utorok prinesie tri filmy z československého prostredia o tom, ako nás dobieha naša minulosť. O nespravodlivosti - s kontextom rómskej problematiky - je film Život a smrť v Tandvalde. Vyvrcholením, aj keď ťaživým, bude dokument Kauza Cervanová a diskusia s režisérom Robertom Kirchhoffom. Na záver dňa sa vrátime do obdobia politických procesov v 50-tych rokoch a k "vrahovi z povolania" - sudcovi a prokurátorovi Karlovi Vašovi.
V stredu nás čaká téma, ktorá je možno aktuálnejšia, ako sa zdá: obchodovanie s ľuďmi. Vo filme Na bulvári zlomených snov sa okrem iného dozvieme, že obetí obchodovania s ľuďmi na celom svete je približne 21 miliónov. O téme budeme diskutovať s Andreou Bezákovou, ktorá pomáha obetiam obchodovania s ľuďmi v rámci aktivít Slovenskej katolíckej charity (SKCH). Vo filmoch Vo väzení sa burky nenosia a Solárne mamy sa pozrieme na ťažký život žien v Afganistane a Jordánsku.
Štvrtkový program nás prenesie do Afriky a k téme slovenskej rozvojovej pomoci v zahraničí. Dokument Dajte nám peniaze odkrýva pozadie celosvetových fundraisingových kampaní a nevyhýba sa ani odvráteným stránkam. Vo filme SOS Južný Sudán sa konkrétnejšie pozrieme na aktivity slovenských rozvojových pracovníkov. Hosťami podvečera budú fotografi Zuzana Halánová a Daniel Laurinc, autori projektu Afriktivity.
V piatok sa vrátime bližšie na Slovensko, ale vlastne aj do globálneho sveta internetu. Hosťom bude učiteľ Juraj Smatana z Považskej Bystrice, ktorý je okrem iného jednou z hlavných postáv dokumentu Jara Vojteka Pánovi učiteľovi - Doddy a Juraj. Témou diskusie bude školstvo, aktivizmus a fenomén internetu. V tej súvislosti si nenechajte ujsť filmy Skutočná sociálna sieť či Príbeh hacktivistov.
Festivalová sobota cez tradičný filmový maratón prinesie motív cesty z tretieho sveta do prvého. Od rána nás čakajú filmy z krajín ako Peru, Palestína, Irán, Rusko či Azerbajdžan. Podvečer sa po filme Prekliatie prírodných zdrojov o svoje zážitky a postrehy z ciest podelí Vladimír Štefanovič, dlhoročný divák festivalu. Jedným zo záverečných filmov Jedného sveta v Prievidzi bude dokument Na sever od slnka, ktorý bol divákmi zvolený za najlepší film festivalu v Bratislave. Príbeh dvoch surfistov, ktorí sa rozhodli žiť v súlade s prírodou za polárnym kruhom, prekvapujúco prepojíme s rovníkovou Ugandou prostredníctvom fotiek a rozprávania druhého sobotného hosťa, dobrovoľníka Mateja Sýkoru. Na záver festivalu symbolicky - vzhľadom na nášho minuloročného hosťa - premietneme film Arcibiskup Bezák Zbohom... o pozoruhodnej osobnosti, človeku jednými milovaného a druhými odmietaného.
Popri 27 filmoch a 9 hosťoch máme pripravené sprievodné podujatia. V Dome kultúry budú nainštalované výstavy fotografií YouDoToo z Ugandy a Ľudské práva v rozvojovej spolupráci. Navyše fotovýstava Afriktivity bude netradične umiestnená na hlavnom námestí už niekoľko dní pred festivalom. V priestoroch Domu kultúry umiestníme tiež Gift box, ktorý pútavým spôsobom upozorňuje na problém obchodovania s ľuďmi. Samozrejmosťou je verejná zbierka Berkat pomáha či podpora cez 2% z dane. Možnosti pomôcť premiérovo doplní zbierka vecí od ihly až po bicykel pre občianske združenie Maják zo Zlatých Moraviec.


Festivalový spot


Z uplynulého ročníka

AUDIO: Diskusie na vypočutie a stiahnutie s hosťami festivalu
VIDEO: Diskusie s hosťami festivalu vychádzajú na DVD
FOTO: Jeden svet fotoobjektívom Karola Urbana
VIDEO: Jeden svet s Róbertom Bezákom
ROZHOVOR: V Bielorusku vládne byrokracia, propaganda a korupcia


 

Komu pomáhame
Komu pomáhame
Výťažok z minuloročného festivalu vo výške 4848,50 € bol darovaný na účely verejnej zbierky Berkat pomáha a to konkrétne na transplantácie očných rohoviek nevidiacim v Afganistane a na pomoc miestnej komunite v horskej dedinke Agouti v Maroku.


Filmy na mape

Bolo nás 3263
Bolo nás
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1564 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1699 žiakov a študentov. Na 38 projekciách sme premietali 25 filmov.

Obchodík
Obchodík
Aj tento rok vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ide na zbierku Berkat pomáha.

2% z dane pre Berkat
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní Berkatu a darujete zrak v Afganistane alebo štúdium v Maroku! Garantujeme vám, že váš príspevok bude v plnej výške použitý na transplantácie očných rohoviek alebo na štúdium na „college“. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

© 2014 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie