Partneri festivalu:
ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie MIP - Tlačiarne, Inkjet cartridge, Tonery Publicom - školský program - vydavateľstvo Siemens Slovensko HBP Security MY Prieboj - Hornonitrianske noviny
Jeden svet - medzinárodný festival dokumentárnych filmovObčianske združenie Človek v ohrození
Festival podporili:Spoluorganizátori:
FAIR Bojnice - Nábytkové komponenty, Nábytok a interiéry Handlovská energetika - výroba tepla spaľovaním drevenej štiepky PrievidzaNET - internet bez obmedzení Kultúrne centrum mesta Nováky Mesto Prievidza Kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
Jeden svet 2008 | festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2009
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
01.-04.04.09 v Dome kultúry v Prievidzi 01.-04.04.09
v Dome kultúry
v Prievidzi
34 filmov, 9 kategórií
Dve tváre Islamu, Globálna (ne)pohoda, Jeden svet deťom, Made in China, Máte právo vedieť, Prečo demokraciu?, Slovenský dokumentárny film, Strety
a stretnutia kultúr, Zaostrené na Rusko
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktoré sa už 10 rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet ukážky
z filmov
ukážky z filmov

o festivale

filmy

hostia

sprievodné podujatia

program

2008

FILMY

Dve tváre Islamu | Globálna (ne)pohoda | Jeden svet deťom | Made in China | Máte právo vedieť
Prečo demokraciu? | Slovenský dokumentárny film
Strety a stretnutia kultúr | Zaostrené na Rusko


Dve tváre Islamu

Aby mohla nastať diskusia o nejakom probléme, je potrebné vedieť čo najviac o viacerých pohľadoch, perspektívach a súvislostiach skúmanej veci. Islam je náboženstvo, niektorými dnes nazývané skôr ideologickým systémom. V poslednom čase prináša celosvetovo rozporuplné reakcie. Je často spájaný s terorizmom v miere a v podobe, v akej boli v dobách stredoveku spájaní s križiackymi výpravami všetci kresťania. Je dôležité mať možnosť nájsť si zdroj informácií, ktoré neposkytujú jednostranný pohľad na náboženstvo, ktoré vyznáva približne jeden a pol miliardy ľudí na svete.
Prostredníctvom sekcie Dve tváre Islamu by sme na festival radi pozvali divákov, ktorí neprijímajú jednostranné pohľady založené na predsudkoch našej spoločnosti, chcú sa dozvedieť viac a idú pod povrch médiami podsúvaných informácií.
Uvidíte filmy o tom, akou účinnou a silnou zbraňou pre militantný islam je mediálna propaganda (Jihad TV), čo naozaj reálne spôsobili „prekliate“ dánske karikatúry alebo aj to, aké extrémne ťažké je byť homosexuálom a veriacim moslimom zároveň (Džihádom za lásku).
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Jihad TV | Prekliate karikatúry | V kotli

Jihad TV / Jihad TVukážky z filmov

Paul Eedle / VB / 2006 / 46 min. / české titulky
Jihad TVPre súčasný terorismus je rovnako ako plastické trhaviny dôležitá propaganda. Bezprecedentnou mediálnou zbraňou al–Káidy sú zábery úspešných útokov radikálnych islámskych bojovníkov. Na internet sú umiesťované takmer denne - smejúci sa sebevražední atentátníci pred akciou či známe beštiálne popravy unesených. Nie náhodou sa pre také materiály začal používať názov Jihad TV, pretože majú u mladých moslimov vzbudzovať vzrušenie z boja i túžbu pridať sa k teroristom. Nič ale nie je tak jednoduché. Protiamerickú i protižidovskú nenávisť šíria na Blízkom východe tiež krvavé videohry Hizballáhu alebo detské programy sýrskej televízie.
Investigatívnu reportáž britského televízneho kanálu Channel 4 natočil Paul Eedle, ktorý sa zaoberá islámskymi radikálnymi skupinami od 80. rokov. Snaží sa dopátrať, aký vplyv môže mať takáto propaganda na moslimskú mládež v arabskom svete, ale i v Británii. Jeho závery nie sú až tak pesimistické, napriek tomu, že počet záberov „televízie nenávisti" výrazne stúpa.
PROGRAM: STREDA | 19:30 | TOP

Prekliate karikatúry / Bloody Cartoonsukážky z filmov

Karsten Kjaer / Dánsko / 2007 / 53 min. / české titulky
Prekliate karikatúryKeď v septembri 2005 dánsky denník Jyllands – Posten uverejnil sériu karikatúr proroka Mohameda, odštartoval nevídané protesty v celom moslimskom svete. Intenzita a organizovanosť demonštrácií vzbudili otázku, či sú skutočne iba spontánnym vyjadrením nevôle muslimov. Dánsky investigatívny novinár a dokumentarista Karsten Kjaer sa pokusil zistiť, kto mohol mať záujem na masívnom rozšírení protestov a eskaláciou nenávisti voči Západu. Pri rozpletaní pavučiny udalostí, ktoré nasledovali po uverejnení karikatúr, nakrútil desiatky rozhovorov. Hovoril s duchovnými zodpovednými za podnecovanie násilia, stretol sa s demonštrantmi, ktorí vypaľovali ambasády, spovedal novinárov i vydavateľov novín. Navštívil Libanon, Sýriu, Irán, Turecko i Katar. Stále častejšie si pritom kládol otázku, kde ležia hranice jedného z pilierov demokracie – slobody prejavu.
Kjaerov film Prekliate karikatúry ďaľeko presahuje horizont reakcií na Mohamedovu kresbu. Vypovedá skôr o problémoch prameniacich z odlišnosti hodnôt, neporozumení a vzájomnej intolerancie, podporených naviac manipulovanými informáciami a účelovým zneužívaním ľudí.
PROGRAM: SOBOTA | 13:00 | TOP

V kotli / Hot House

Shimon Dotan / Izrael / 2006 / 89 min. / české titulky
V kotliZačiatkom roku 2006 vyhralo voľby do palestínskeho parlamentu militantné hnutie Hamás. Mnoho kandidátov do parlamentu si odpykávalo v čase volieb i po nich tresty odňatia slobody v izraelských väzniciach. Väčšina z nich za trestné činy proti štátu Izrael - predovšetkým za účasť na samovražedných útokoch. Medzi väzňami však boli aj poprední predstavitelia politických strán a hnutí. V prostredí väzníc dochádza k zásadným výmenám názorov o budúcnosti Palestíny – z odsúdených sa formujú skupiny a bunky previazané do dokonalých sietí. Izraelské väznice sa stávajú inkubátormi palestínskeho nacionalizmu, kde sa formuje ideológia a posilňujú politické sily, ktoré svojim vplyvom siahajú ďaleko za väzenské steny.
Unikátny dokument Šimona Dotana vystihuje podstatu problému roztrieštenosti legitímnej politickej reprezentácie Palestíny, ktorá sa aktivizuje skryto, v izraelských väzniciach, nie však transparentne na verejných politických diskusiách. Dotan sa vyhýba zjednodušujúcemu pohľadu na otázky terorizmu a v intímnych výpovediach jenotlivcov približuje motívy i pozadie samovražedných atentátov a ich organizátorov.
PROGRAM: SOBOTA | 11:30 | TOP


Globálna (ne)pohoda

Zdá sa, že stále sa zmenšujúce tradičné spoločenstvá čoraz rýchlejšie podliehajú intenzívnym vplyvom rozvinutej modernej spoločnosti. Globálne otepľovanie, ekonomická nevyváženosť, hlad verzus konzumný spôsob života, postupne splývajúce ročné obdobia, vypaľovanie pralesov kvôli pestovaniu kŕmnej sóje... Megalomanský ťažobný priemysel napríklad zabezpečuje chod a pohodlie moderného sveta, ale na druhej strane za sebou zanecháva otrávené životné prostredie. Milióny bezmenných ľudí na konci dlhej reťaze obchodných vzťahov pri tom akoby nikto nepočul. Film Čierne zlato, ktorý nie je o rope, ale o lahodnej šálke kávy – údajne druhej najpredávanejšej komodite na svetovej burze, je ekonomickou esejou o tejto konfrontácii dvoch celkom rozdielnych svetov. Je o tom, ako prosperujúci svetový trh arogantne zanedbáva tých, na ktorých je absolútne závislý.
Provokatívna rétorika, humor a zábavné animácie v dokumentárnej groteske Globálna pohoda zasa sumarizujú vážny problém dneška a dvadsaťročnú históriu márnej snahy aktivistov varovať verejnosť pred nebezpečenstvom otepľovania planéty. Alebo napadlo by vám, že by mohla antikoncepčná pilulka, ako symbol sexuálnej slobody, zabraňovať nielen rozmnožovaniu ľudí, ale aj rybej populácie?! V hravom humornom dokumentárnom filme českej režisérky Terezy Tary nám gynekológovia, vášniví rybári a mladé ženy vysvetlia, či tu naozaj existuje súvislosť.
Globalizácia je jednoducho faktom dnešnej spoločnosti. Ale je dobré vedieť, že sa možno dá rozhodovať o tom, či nás čaká globálna pohoda alebo nepohoda.
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
My nakupujeme, kto platí? | O 3° chladnejšie | Santova dielňa | Tváre

My nakupujeme, kto platí? / We buy, who pays?

Lotta Ekelund / Švédsko / 2004 / 25 min. / slovenské titulky
My nakupujeme, kto platí?Dokumentárny film zobrazujúci západné spoločnosti produkujúce oblečenie a obuv v rozvojových krajinách. Film hovorí o problémoch súvisiacimi s nízkymi mzdami, detskou prácou a znečistením životného prostredia ako aj o tom čo by sme mohli urobiť, aby sme tieto problémy vyriešili.
Tvorcovia filmu navštívili továrne v Indii a rozprávali sa s dodávateľmi, odbormi, mimovládnymi organizáciami a farmármi, ktorí sa k danej problematike vyjadrovali z ich uhlu pohľadu. Preberajú západné spoločnosti nejakú zodpovednosť? Vedenie H&M a ďalších veľkých spoločností nám odpovie na naše otázky.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

O 3° chladnejšie / Strange Homeland

Jens Schanze / Nemecko / 2007 / 81 min. / české titulky
O 3° chladnejšiePred tridsiatimi rokmi zmizlo z povrchu zeme staré mesto Most, ktoré muselo ustúpiť ťažbe hnedého uhlia a presťahovať sa o kus ďalej. Podobne bolo vraj presunutých okolo 150 obcí v severných Čechách. Nie je to nič výnimočné, podobný osud malo okolo sto miest a dedín v Nemecku. Jedno takéto presídlenie zaznamenal svojim osobitým, poetickým štýlom dokumentarista Jens Schanze, ktorý si pred dvoma rokmi odviezol z pražského Jedného sveta ocenenie za réžiu. V odstupe niekoľkých rokov navštívil dedinu Otzenrath v Porýní: najprv ako starú obec, ktorej obyvatelia sa pripravovali opustiť svoje domovy a statky; druhýkrát už ako novú, modernejšiu, ale chladnejšie pôsobiacu dedinu. Z rozhovorov s miestnymi obyvateľmi zaznieva nostalgia a trpkosť, ale i elán a snaha nájsť si vzťah k novému domovu.
PROGRAM: STREDA | 16:30 | TOP

Santova dielňa / Santa´s Workshop

Lotta Ekelund / Švédsko / 2004 / 33 min. / slovenské titulky
Santova dielňaSantova dielňa nás vezme do reálneho sveta čínskej továrne na výrobu hračiek. Nízke pracovné náklady priťahujú stále viac a viac spoločností do Číny. V súčasnosti viac ako 75 percent hračiek je vyrobených v Číne. Tento priemysel si však vyberá svoju daň na pracovníkoch a životnom prostredí.
Pracovníci nám hovorili o dlhých pracovných hodinách, nízkych mzdách a nebezpečných pracovných miestach. Tí, ktorí protestujú alebo sa snažia organizovať v odboroch riskujú uväznenie.
Švédsky nakupujúci vinia zlé podmienky na strane čínskych dodávateľov. Čínsky dodávatelia naopak hovoria, že zvyšujúca tvrdá súťaž im nedáva iné možnosti... Komu by sme mali veriť? A čo by sme mohli urobiť v prospech férovejšieho a viac humánneho hračkárskeho priemyslu?
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

Tváre / FACES [:phases]

Holger Ernst / Nemecko / 2007 / 14 min. / bez dialógov
TvárePôsobivá vizuálna esej v štýle Godfreyho Reggia nás zavedie na najrôznejšie miesta sveta. Zábery na ťažko pracujúcich baníkov v juhoafrickej bani, striedajú pohľady na poľských robotníkov na stavbe. Z obrieho pakistanského lodného vrakoviska sa prenesieme do Maroka za farbiarmi odevov, ktorí už po stáročia používajú rovnakú pracovnú technológiu. Zrýchlené obrazy z veľkomestského ruchu dopĺňa úderná symfónia strojov v automobilke, a cez tváre rybárov v rozbúrených vodách Severného mora sa dostaneme až na vrchol rozostavaného čínskeho mrakodrapu. Kompozične prepracované zábery veľmi dobre zladené s hudbou a efektné obrazy kameramana Mathiasa Schoningha sa atraktívnou formou zamýšľajú nad ľudskou prácou v tieni industrializácie a prevratného rozvoja priemyslu.
PROGRAM: STREDA | 19:15 | TOP


Jeden svet deťom

Sekcia Jeden svet deťom ponúka krátke dokumentárne filmy, vyrobené špeciálne pre detského diváka. Témy krátkych dokumentov sa týkajú najmä života detí v rozvojových krajinách alebo vypovedajú o deťoch utečencov, ktorí odišli zo svojej vlasti hľadať lepšiu budúcnosť pre svoje rodiny v Európe.
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Aktívne globálne školy | Ayla | Pipaluk | Žirafa v úzkych

Aktívne globálne školy

Peter Važan, OZ Človek v ohrození / SR / 2008 / 15 min.
Aktívne globálne školyMotivačný film pre žiakov o klimatických zmenách, spravodlivom obchode a ľudských právach, ktorý atraktívnou formou ukazuje ako každodenné zmeny na školách menia svet.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP





Ayla / Ayla, the Tsunami Girl

Wilma Ligthart / Holandsko / 2005 / 15 min. / české titulky
AylaKeď sa jedenásťročná Ayla rozhodne zájsť si spolu so svojimi súrodencami k morskému pobrežiu, drží sa od vody v úctivej vzdialenosti. Stále ju totiž trápi trauma ničivých vĺn tsunami, ktorú prežila cez Vianoce v roku 2004 na Srí Lanke. Z pokojnej rodinnej dovolenky sa stala nočná mora. Zatiaľ čo jej rodičom a súrodencom sa podarilo utiecť, Aylu spláchla vlna. Keby ju v poslednej chvíli nevytiahol z vody miestny predavač ovocia Kalu, utopila by sa. Po návrate domov do Holandska nemohla dlho spávať a ešte aj dnes je pre ňu ľahšie svoj hrozný zážitok namaľovať než o ňom rozprávať. Práve maľovanie jej najviac pomáha definitívne sa traumy zbaviť.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

Pipaluk / Silent Snowukážky z filmov

Jan van den Berg / Holandsko / 2007 / 14 min. / česky
Pipaluk„Naše mestečko Uummannaq je najkrajšie miesto na svete. Nedokážem si predstaviť, že by som žila niekde inde," hovorí Pipaluk svojej kamarátke Sáre pri pohľade na zasnežené okolité pláne v južnom Grónsku. Jej obavy o budúcnosť rodného mesta sú, bohužiaľ, celkom na mieste. Morské prúdy a vietor zanášajú do týchto miest stále viac splodín z Európy, Ázie aj z USA. Následkom otepľovania je zátoka čiastočne rozmrznutá, takže rybári so psími záprahmi sa už cez ňu nedostanú. A ani Pipaluk so Sárou sa nemôžu navštevovať ako predtým. Kvôli zhoršujúcim sa životným podmienkam mnoho obyvateľov tento na prvý pohľad úplne nedotknutý kút sveta, radšej opúšťa, a dediny sa vyľudňujú. Vizuálne podmanivá snímka je varovaním pred nezvratnými zmenami, spôsobenými otepľovaním a znečisťovaním planéty.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

Žirafa v úzkych / Giraffe in the Rainukážky z filmov

Pascale Hecquet / Belgicko, Francúzsko / 2007 / 12 min. / české titulky
Žirafa v úzkychJedného dňa Žirafa zistila, že jej miestny samovládca odpojil vodu. Akonáhle sa postavila proti jeho nespravodlivému činu, bola vyhostená zo svojej domoviny. Prijatie v novej krajine nebolo jednoduché. Po nekonečnom čakaní na podanie žiadosti o azyl ju v novom podnájme privítali podozrievavé pohľady nevrlej majiteľky domu. A keď ju na druhý deň pre jej cudzí pôvod odmietali v jednej práci za druhou, začala prepadať zúfalstvu. Až keď spoznala priateľského psieho záhradníka a v novej práci využila svoj dlhý krk, svitlo jej na lepšie časy. K šťastnému životu v novej krajine je však potrebné kladné vybavenie žiadosti o azyl...
Hravá animovaná snímka režisérky Pascale Hecquet s radou vtipných momentov, výstižne ukazuje typické prekážky, s ktorými sa musí v novej zemi vysporiadať takmer každý imigrant. Žirafu nevynímajúc.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP


Made in China

Všimli ste si Čínu až po tom ako sa tam tento rok konala olympiáda? To určite nie. Rozlohou najväčšia krajina v Ázii s počtom obyvateľov 1,3 miliardy, ktorá je okrem množstva kultúrnych a prírodných bohatstiev a klenotov známa aj bizarným spôsobom fungovania socializmu s kapitalistickou ekonomikou... Taká krajina sa zrejme nedá prehliadnuť.
Ale viete o nej viac? Dnešná Čína nie sú len hypermoderné mestské komplexy a megalomanské športoviská, rezancové bufety a „čínsky tovar“. Pod drobnohľadom niekoľkých filmov v sekcii zistíte, že mnohých kútov tejto rozporuplnej krajiny sa ekonomický boom ešte nedotkol.
V komickej snímke s mrazivým podtónom nazriete do spoločnosti, kde je absurdná policajná represia bežnou záležitosťou (Zločin a trest). Alebo sa môžete na Čínu zahľadieť cez pokojnú optiku Dalajlámu Tändzina Gjamccho, prostredníctvom anglického dokumentu zo súkromia jednej z najväčších duchovných osobností súčasného sveta (Bez žmurknutia). Alebo sa radšej zaradíte k davom turistov, ktorí sa počas luxusnej plavby proti prúdu rieky Jang c'–ťiang chcú dozvedieť, aká Čína vlastne je?
Ekologickí aktivisti, vedci, zástupcovia úradov a vlády, či bežní občania tvoria pestrú mozaiku názorov. „Vtáčí raj“, „Ríša stredu“, „Krajina cisárov“ alebo vypočítavá socialistická republika s nebezpečnými ambíciami?
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Plavba po Jang C´- ťiang | Zločin a trest

Plavba po Jang c'–ťiang / Up the Yangtzeukážky z filmov

Yung Chang / Kanada / 2007 / 93 min. / české titulky
Plavba po Jang c'–ťiangPriehrada Tri tiesňavy, megalomanský projekt súčasnej čínskej garnitúry, spája osudy mnohých ľudí. Ku dvom miliónom repatriovaných ľudí i k zamestnancom obrovského riečneho projektu pribúdajú každoročne davy západných turistov, ktorí túžia počas luxusnej plavby proti prúdu rieky naplniť svoje predstavy o tom, aká je Čína. Trajekt vďaka tomu poskytuje pracovné príležitosti ako mladému dievčaťu z chudobnej rodiny, tak mladíkovi, ktorý si chce zarobiť, aby posilnil svoje postavenie medzi mestskými vrstovníkmi a získal existenčnú nezávislosť. Počas plavby sleduje čínsky režisér, žijúci v Kanade, nielen situáciu okolo priehradného projektu, ale i celkovú atmosféru v krajine. Vystihuje rozdiel medzi oblasťami, do ktorých Čína investuje, a tými, z ktorých čerpá svoju nesmiernú silu. Všíma si tiež drobné prejavy neslobody a útlaku. Jedna z postáv filmu hovorí: „Hrdinovia majú v Číne ťažký život, ale obyčajný človek je na tom ešte horšie." Veľký podiel na úrovni filmu má kameraman Wang Shi Qing, ktorý obrazovú stránku vybavil pôsobivosťou pomalých jázd a presne komponovaných statických záberov.
PROGRAM: PIATOK | 19:30 | TOP

Zločin a trest / Crime and Punishment

Zhao Liang / Čína, Francúzsko / 2007 / 123 min. / české titulky
Zločin a trestDnešná Čína, to nie sú len hypermoderné mestské komplexy a odvážne koncipované športoviská, ktoré vídame v médiách. Film Zločin a trest poskytuje nečakane autentický a všednodenný pohľad na mikrosvet policajnej stanice z pohraničia, kam zatiaľ čínsky ekonomický boom nezasiahol. Posilnené poriadkové jednotky majú bojovať s kriminalitou, no i napriek všetkej snaživosti sú výsledky mladých neskúsených policajtov často rozpačité, až groteskné. Mentálne postihnutý muž ich privolá domov k mŕtvole, ktorú objavil v posteli. Z nebožtíka sa nakoniec vykľuje len skrkvaná perina. Podozrivého z krádeže neprinútia strážnici k výpovedi ani pomocou násilia, pretože je zrejme nemý...
Dlhé zábery režiséra Zhaa Lianga postupne odkrývajú skutočné ľudské osudy a kľúčové témy vycepovanej, rozporuplnej a dravej Číny. Vtipný snímok, ktorého komika je často až mrazivá, umožní nahliadnuť, ako sociálnu štruktúru spoločnosti ovplyvňuje všadeprítomná policajná represia.
PROGRAM: SOBOTA | 20:00 | TOP


Máte právo vedieť

Máte právo vedieť ako modernú Afriku postupne rozožierajú skorumpované vlády jej jednotlivých štátov. Ako? Uvidíte v snímke Ako ďalej v Afrike zo Sierra Leone, za ktorú dostal novinár Soriousa Samura prestížnu cenu BAFTA. Máte právo vedieť, akým psychickým stresom a povojnovými traumám sú vystavené mladé Izraelky, ktoré ako 18-ročné nastupujú do armády a ocitnú sa „na dostrel“ v pásme Gazy. Máte právo vedieť, že „Škorpióni“ boli paramilitantné jednotky zostavené zo srbských dobrovoľníkov, zodpovedné za vraždenie, etnické čistky a najšpinavšiu „prácu“ na území bývalej Juhoslávie. Máte právo vedieť, že v dedinke Chorolque vo výške 5600 m.n.m. je hlavným zdrojom obživy bolívijských žien práca v cínových baniach. Máte právo vedieť, že nekonečnej občianskej vojne, genocíde a otrokárstvu v sudánskom Dárfúre sa dá zabrániť... Ak sa do toho oprie niekoľko rozhodných ľudí vrátane Georga Clooneyho či Dona Cheadla, ktorí veria, že svet sa ešte dá zmeniť, ak niečo urobíme...
Máme predsa právo vedieť o príčinách, následkoch, okolnostiach, pozadí a dopadoch mnohých, často nepochopiteľných javov nášho sveta.
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Ako ďalej v Afrike | Kongo: hlboké ticho | Miloševič na súde | Opustení | Škorpióni

Ako ďalej v Afrike / How to Get Ahead in Africa

Sorious Samura / VB / 2006 / 48 min. / české titulky
Ako ďalej v AfrikeO tom, aký veľký problém predstavuje v dnešnej Afrike korupcia, nás presvedčí apelujúca reportáž Soriousa Samury natočená v Keni a na Pobreží slonoviny. Vydávajúc sa za jedného z miestnych obyvateľov, reportér približuje pomocou skrytej kamery prostredie mestských slumov a každodenný súboj obyčajných Afričanov s úplatkami, bez ktorých sa nedá v ich spoločnosti prežiť - podpláca sa na úradoch, u doktora, v škole... Samura musí podplatiť ako miestneho dozorcu, tak i nadriadeného, aby dostal novú prácu. A čo je ešte horšie – ukazuje sa, že je naopak veľmi jednoduché založiť si fiktívnu humanitárnu organizáciu a s pomocou úplatkov čerpať tisíce libier z medzinárodnej pomoci.
Rodák zo Sierry Leone ponúka na európske pomery nevídane autentický pohľad na spoločnosť, v ktorej je človek človeku vlkom. Pred našimi očami sa odhaľuje rozvetvený systém dennodennej korupcie, ktorý ožobračuje nižšie vrstvy africkej spoločnosti a sťažuje akýkoľvek rozvoj čierneho kontinentu.
PROGRAM: STREDA | 15:30 | TOP

Kongo: hlboké ticho / The Greatest Silence: Rape in the Congoukážky z filmov

Lisa F. Jackson / USA / 2007 / 77 min. / české titulky
Kongo: hlboké tichoObčianska vojna v Demokratickej republike Kongo je jedným z najdlhšie trvajúcich svetových konfliktov, ktorý si médiá neveľmi všímajú. Napriek tomu, že na dodržiavanie mieru tu už niekoľko rokov dohliadajú tisícky vojakov OSN, na východe krajiny sa stále bojuje. Obeťami neutíchajúcich bojov sú i státisíce dievčat a žien, ktoré sú brutálnym spôsobom znásilňované. Okrem častých zdravotných problémov trpia znásilnené ženy mnohokrát vylúčením z vlastných rodín a celé okolie ich zavrhne. Konflikt zanecháva za sebou celú generáciu sirôt počatých v násilí.
Sugestívna snímka americkej dokumentaristky Lisy F. Jacksonovej prináša znepokojivé svedectvo o životoch a utrpení znásilnených žien vo vojnou zbedačenej krajine. Autorka pátra po príčinách súčasného stavu, kedy znásilnenie nie je iba násilným aktom a dôsledkom nekontrolovateľného pudu vojakov, ale stáva sa systémovým prostriedkom porážky a poníženia nepriateľa. Snímka obsahuje autentické výpovede obetí znásilnení, ale aj ich páchateľov. Citlivosť režisérkinho prístupu k postavám filmu umocňuje skutočnosť, že sama sa kedysi stala obeťou znásilnenia. Neuveriteľným kontrastom k spomínaným faktom je však neutíchajúca húževnatosť žien, ktoré nachádzajú silu žiť a bojovať ďalej, čo filmu dodáva veľmi dojemný rozmer.
PROGRAM: PIATOK | 17:00 | TOP

Miloševič na súde / Milosevic on Trialukážky z filmov

Michael Christoffersen / Dánsko / 2007 / 69 min. / české titulky
Miloševič na súdeNajväčší súdny proces od čias norimberského procesu – tak býva označovaný proces so Slobodanom Miloševičom, bývalým prezidentom obvineným z vojnových zločinov a genocídy, ktoré sa udiali počas vojnových konfliktov na území bývalej Juhoslávie. Počas masakrov zomrelo viac ako 120 000 ľudí a boje za sebou zanechali 3 milióny utečencov.
Autori dokumentárneho filmu Miloševič na súde mali jedinečnú možnosť sledovať od začiatku z bezprostrednej blízkosti súdne pojednávanie s mužom prezývaným „Mäsiar z Belehradu". Hovorili s hlavnými aktérmi súdneho procesu, zachytávali históriu a odhaľovali taktiku a stratégiu tak, ako sa menila podľa vývoja jednotlivých pojednávaní.
Snímka režiséra Michaela Christoffersena ukazuje miestami až absurdnú protichodnosť hodnôt sudcov, prokurátorov a obžalovaných. Prináša priame svedectvá účastníkov nedávnych masakrov pred súdom, ktoré konfrontuje so zábermi a rozhovormi z miest, kde sa tieto udalosti odohrali. Pôsobivo tak vykresľuje a odkrýva skryté vonkajšie faktory, ktoré vstupujú do hry, keď sedí na lavici obžalovaných muž zodpovedný za smrť státisícov ľudí.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 19:00 | TOP

Opustení / Abandonedukážky z filmov

Kate Blewett / Bulharsko, VB / 2007 / 90 min. / české titulky
OpusteníFilm odhaľuje šokujúcu realitu starostlivosti o hendikepované deti v Bulharsku. Režisérka Kate Blewettová strávila deväť mesiacov v liečebni pre zaostalé deti v bulharské dedine Mogilino. Zaznamenala otrasné podmienky, v akých tu prežíva 75 detí, ktorých sa vzdali vlastní rodičia kvôli ich postihnutiu. Tamojší svet je skutočnou ľudskou tragédiou a Opustení je film pre silné povahy. Mnoho detí v liečebni je ťažko postihnutých – hluchých, slepých alebo pripútaných na lôžko. Takmer žiadne z nich nerozpráva, nikto ich to nenaučil. V prostredí absolútneho nezáujmu zo strany ošetrovateľov, ktorí sa k deťom často chovajú ako ku zvieratám, strácajú nádej aj tí, ktorí mohli dúfať v dôstojný život. Jednou z nich je osemnásťročné autistické dievča Didi, ktorú do ústavu odložila jej matka. Didi vie hovoriť, má čo povedať, ale nemá sa s kým porozprávať. Stáva sa tak väzňom tohto otrasného sveta ticha a ľahostajnosti. Ešte otrasnejšie je ale zistenie, že v Bulharsku žije v podobných ústavoch najviac detí zo všetkých krajín Európskej únie.
PROGRAM: SOBOTA | 18:15 | TOP

Škorpióni / The Scorpions, a Home Movie

Lazar Stojanovic / Srbsko / 2007 / 52 min. / české titulky
ŠkorpióniŠkorpiónmi sa nazývala paramilitantná jednotka zodpovedná za vraždenie a etnické čistky behom vojen na území bývalej Juhoslávie. Tento útvar bol zostavený hlavne zo srbských dobrovoľníkov a používaný na najšpinavšiu prácu ďaleko za rámcom Ženevskej konvencie. Operoval pod zvláštnym velením za tichej podpory srbskej vlády a prezidenta Slobodana Miloševiča.
Dokument Škorpióni drsne vypovedá o tragédii vojen v Chorvátsku, Bosne a Kosove, o etnických čistkách a vraždení civilistov. Z veľkej časti je tvorený zábermi z operácií, natočených samotnými vojakmi, ktoré sú doplnené o osobné svedectvá niektorých z nich. Nech už boli motívy vojakov – kameramanov pre zaznamenávanie vojnových hrôz akékoľvek, spolu s obrázkami každodenného života jednotky, sa zachovali tiež šokujúce zábery zachádzania so zajatcami, vrátane popravy šiestich bosenských moslimov v roku 1995 v Srebrenici. Prvýkrát boli premietané pred Mezinárodným súdnym tribunálom v Haagu predovšetkým ako dôkazy previazanosti paramilitantných jednotiek vrahov s vládou v Belehrade.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 18:00 | TOP


Prečo demokraciu?

Prečo demokraciu? (Why Democracy?) je medzinárodný projekt, ktorý využíva dokumentárny film ako médium na vyvolanie globálnej diskusie o pojme „demokracia“. V októbri 2007 sa vyše 40 televíznych vysielateľov zapojilo do projektu tým, že odvysielalo desať celovečerných filmov (odhadovaný počet divákov bol 300 miliónov). Filmy vyšli z dielní nezávislých filmárov z celého sveta a tematicky pokrývajú celú škálu problémov vynárajúcich sa v súvislosti s aplikovaním demokracie – od získavania voličov pre celkom neznámeho dosadeného kandidáta v Japonsku až po detský volebný tím v indickom štáte Karnátaka.
Súčasťou projektu je aj tvorba 18 provokatívnych krátkych filmov, ktoré sa venujú politickým, právnym a osobným záležitostiam, ktoré vyvstávajú okolo otázky „Čo pre mňa znamená demokracia?“.
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Modlitba za mier | Taxi na temnú stranu | V tieni „Svätej knihy“

Modlitba za mier / Prayer of Peaceukážky z filmov

Matt Blauer / Thajsko / 2007 / 28 min. / české titulky
Modlitba za mierObčianska vojna v Barme sa do pozornosti svetových médií dostáva len zriedkakedy. Vládnuca vojenská junta terorizuje vlastné obyvateľstvo a súčasne systematicky utláča domorodé nebarmské etniká. To sa deje i v prípade Karenov, etnickej skupiny žijúcej na východe krajiny pri hraniciach s Thajskom.
Unikátny reportážny dokument Matta Blauera ukazuje realitu a krutosť občianskej vojny v Barme a každodenný boj dedinčanov karenského pôvodu o prežitie. Blauer, ktorý žije od roku 1999 v Thajsku, natáčal tento dokument priamo v Barme so skupinou miestnych aktivistov, snažiacich sa pomáhať utečencom. Členkou skupiny he napríklad zdravotná sestra, ktorá sa po smrti rodičov rozhodla zasvätiť svoj život pomoci utečencom. Je tu i pastor - kameraman, ktorý sa snaží zaznamenávať prípady porušovania ľudských práv v nádeji, že sa mu podarí zalarmovať pasívny svet k akcii proti barmskému režimu. Blauer s nimi niekoľkokrát prekročil thajskú hranicu, aby priniesli lieky a inú materiálnu pomoc. Zábery, ktoré pri týchto prechodoch natočil, sú burcujúcim svedectvom o utrpení zabudnutého národa.
PROGRAM: SOBOTA | 17:45 | TOP

Taxi na temnú stranu / Taxi to the Dark Sideukážky z filmov

Alex Gibney / USA / 2007 / 53 min. / české titulky
Taxi na temnú stranuAfganský taxikár Dilawar sa vo svojej rodnej dedine tešil povesti dobrého a čestného muža. O to väčšie bolo prekvapenie jeho spoluobčanov, keď bol jedného dňa zatknutý a bez súdu uväznený. Dilawar po piatich dňoch v cele zomrel. Týždeň predtým v tom istom väzení zomrel iný zadržiavaný. Pitva dokázala, že smrť oboch mužov nastala následkom zranení, ktoré zajatcom spôsobili americkí vojaci...
Počas „vojny s terorizmom“ zomrelo v americkom zajatí viac ako sto väzňov. Taxi na temnú stranu ukazuje, že Dilawarova brutálna smrť úzko súvisí s rozhodnutiami najvyšších predstaviteľov Bushovej vlády.
Uznávaný režisér Alex Gibney dokladá, ako bývalý minister obrany Donald Rumsfeld spolu s právnikmi Bieleho domu presvedčil americký Kongres, aby schválil používanie mučenia na vojenských zajatcoch. Vďaka detailnej rekonštrukcii Dilawarovho prípadu film prináša vyčerpávajúcu analýzu zavedenia mučení sťaby formy výsluchu a vysvetľuje úlohu, ktorú pri tom zohrali kľúčové postavy americkej administratívy. Film získal Oscara za najlepší dokumentárny film.
PROGRAM: PIATOK | 15:00 | TOP

V tieni „Svätej knihy“ / Shadow of the Holy Bookukážky z filmov

Arto Halonen / Fínsko / 2007 / 90 min. / české titulky
V tieni Svätej knihyKedy a ako je možné zarobiť prekladom a vydaním nepredajnej knihy stovky miliónov dolárov? Najskôr iba v prípade knihy menom Ruhnama, čo je absurdné propagandistické dielo turkménskeho diktátora Saparmurata Nijazova Turkmenbašiho.
Režisér snímky Arto Halonen sa svojím nezameniteľným investigatívnym spôsobom pokúsil rozpliesť väzby medzi veľkými svetovými korporáciami na jednej strane a miliardovými zákazkami v Turkmenistane na strane druhej. Kľúčom k hľadaniu súvislostí sa mu stala práve Ruhnama - „svätá" kniha diktátora Turkmenbašiho. Halonen satiricky vykresľuje absurdnú podobu diktatúry v Nijazovom Turkmenistane, ktorú konfrontuje s realitou sveta tvrdého nadnárodného biznisu, ktorý sa neštíti v honbe za ziskom využiť všetky prostriedky, ako sa zapáčiť vládam a prezidentom. Zaujímavo a do detailu ukazuje dômyselné obranné aparáty spoločností, ktoré prostredníctvom erudovaných tlačových hovorcov a PR oddelení prezentujú iba žiaduci mediálny obraz a súčasne vytvárajú hradbu pred dotieravými otázkami na nepríjemné témy.
PROGRAM: SOBOTA | 10:00 | TOP


Slovenský dokumentárny film

Filmy v tejto sekcii majú dve spoločné črty: sú to slovenské filmy a sú to autorské filmy. Základnú myšlienku sformuloval jeden zo zostavovateľov sekcie, dokumentarista Jaroslav Vojtek, podľa ktorého „filmár sa svojím dielom vyjadruje k spoločenským veciam, reaguje na svoje okolie, zachytáva veci, ktoré ho nenechávajú chladným a svojím filmom vyjadruje svoj názor.“
V novej festivalovej sekcii sa tento rok stretávajú slovenské dokumenty so spoločenským a sociálnym rozmerom. Ide jednak o filmy už etablovaných mladých slovenských dokumentaristov, ale ocitajú sa v jednej „lige“ po boku s režisérmi, ktorí síce ešte nie sú profesionálmi, ale v ich dielach badať nenapodobiteľné uchopovanie reality. Jednou zo základných úloh festivalu je dať priestor pestrému spektru filmov, zároveň však umožniť ich tvorcom konfrontáciu s divákom.
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Akvárium | Ja som bulvár | Ľudia na trati | Malá domov

Akvárium

Jaro Vojtek / SR / 2001 / 15 min.
AkváriumDokumentárny film z prostredia utečeneckého tábora v Belehrade. Stovky kosovských Srbov a Rómov provizórne žijúcich už roky na palubovke športovej haly Pinki a vedľa nich, oddelení často len sklom, relaxujúci a športujúci Belehradčania...
PROGRAM: ŠTVRTOK | 16:45 | TOP



Ja som bulvár / I Am a Tab

Peter Begányi / SR / 2008 / 31 min.
Ja som bulvárPeter Begányi sleduje aktuálny stav, veľkú mieru vplyvu médií, najmä bulváru na obraz spoločnosti... Všetci sme ním zasiahnutí: osobnosti zo stránok, o celebritách píšuci novinári, či diváci - čitatelia „nových časov a plusiek“. Náš deň, posedenie na kávičke, pracovný rozhovor, domácu hádku ovplyvňuje – čo sa dnes stalo s tou a tou celebritou! V moderne poňatom, „neoslavnom“, pátrajúcom dokumente cez portrét ex-bulvárneho novinára Tomáša Holetza režisér mapuje, čo to bulvár vlastne je a prečo je taký žiadaný a či je práca bulvárneho novinára ako každá iná a ako skutočne dokáže ovplyvniť život. Dáva priestor osobnostiam, novinárom, moderátorkám, „celebritám“ kategórie A i B, ale i obyčajným ľuďom od novinového stánku... Ich prostredníctvom sa divák dozvie viac a fenoméne, ktorý charakterizuje dnešok.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 15:00 | TOP

Ľudia na trati / People by the Railway

Arnold Kojnok / SR / 2008 / 26 min.
Ľudia na tratiDokumentárny film Ľudia na trati je skupinový portrét, ktorého protagonistami sú ľudia žijúci v blízkosti opustenej železnice na juhu stredného Slovenska. Je to film reflektujúci súčasný „stav vecí” v konfrontácii s minulosťou.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 15:30 | TOP




Malá domov / The Back Passing

Jaro Vojtek / SR / 2008 / 29 min.
Malá domovFilm rozpráva príbeh rómskeho chlapca Dávida, ktorý sa chce zúčastniť medzinárodného futbalového turnaja v srbskom Kragujevaci. Zmiešané futbalove družstvo zo slovenských a rómskych chlapcov dáva dokopy rómsky futbalový tréner Vlado Sendrei, ktorý berie chlapcov aj z polepšovne. Podarí sa Dávidovi dostať do výberu a čo všetko sa prihodí mužstvu v zahraničí?
PROGRAM: ŠTVRTOK | 16:15 | TOP


Strety a stretnutia kultúr

Strety a stretnutia kultúr je tradičná festivalová sekcia a schádzajú sa v nej snímky, ktoré zobrazujú to, akým rôznym spôsobom žijú ľudia na celom svete - v závislosti do politického zriadenia, podnebia, kultúry či náboženstva. V týchto filmoch nechýba humor a snaha autora pochopiť vnímanie ľudí, ktorí často žijú v podmienkach, veľmi vzdialených našej predstave o pohodlí a „dobrom“ živote. Tento rok napríklad zistíte, ako sa umelci v komunite Alamar snažia umením – jediným vládou povoleným spôsobom prejavu – prebudiť Kubáncov do novej reality v krajine, kde zastal čas. V hudobnej komédii slávneho a inovatívneho režiséra Gondryho (Večný svit nepoškvrnenej mysle, Náuka o snoch) Block Party sa v brooklynských uliciach zasa stretnú umelci rôznej farby pleti, vyznania, veku a miery slávy z celých Spojených štátov. Veľkolepý koncert na oslavu života, zábavy a ľudskej súdržnosti zorganizoval komik Dave Chapelle. Bližšie ako do Ameriky máme však do Bulharska a tu sa objavuje nový filmársky talent Paounov. Nakrútil dokument o tom, ako v istej dedinke – bývalom komunistickom koncentráku – po páde režimu postavili monštruóznu jadrovú elektráreň, ale nikdy ju „nezapli“. A dnes domácich aj tak najviac trápi to, že majú celý rok strašne veľa komárov...
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Byť skinheadom | Emotikony | Mojou rečou | Nazi Pop Stars | Pol štvrtej

Byť Skinheadom / Skinhead Attitude

Daniel Schweizer / Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko / 2003 / 90 min. / české titulky
Byť Skinheadom„Nerozumiem, ako sa niekto môže hlásiť k hnutiu skinheads a zároveň byť rasista. Však skinheads pochádzajú pôvodne z Jamajky,“ hovorí jeden z priekopníkov hudobného štýlu ska, s ktorým boli skinheads v počiatkoch neodmysliteľne spojení. Jeho slová výstižne ilustruje jeden z mnohých paradoxov hnutia, ktoré si vätšina ľudí automaticky spája s násilím a sympatiami k neonacismu. Režisér Daniel Schweizer sa v doprovode mladej švajčiarskej skinheadky Karole rozhodol zmapovať takmer štyridsať ročnú históriu hnutia skinheads a ukázať jeho súčasnú podobu v najrôznejšich krajinách Európy a Ameriky. Unikátne zábery z koncertov a rozhovory s členmi antirasistických skupín Bad Manners alebo Sham 69 kontrastujú s hajlujúcimi jedincami na koncertoch jednej z prvých neonacistických kapiel Screwdriver, ktorých spevák Ian Stuart Donaldson založil v Anglicku neslávne známu organizáciu Blood and Honour. Brutálny policajný zásah proti účastníkom koncertu Los Fastidios v Krakove, rozhovory s antirasisticky orientovanými Redskins z Berlína alebo so zapálenými neonacistami z USA a Švédska autor doplňuje konzistentným komentárom plným zaujímavých informácií.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

Emotikony / Emoticons

Heddy Honigmann / Holandsko / 2007 / 53 min. / české titulky
EmotikonyŠtrnásť ročná Saskia je v škole obeťou šikany, svojich jediných kamarátov pozná iba cez internet a často sa s nimi hrá brutálne počítačové strielačky. Sanne publikuje na webe vlastnú introvertnú poéziu, zatiaľ čo Samantha, ktorá bola už v pätnástich rokoch znásilnená, dáva na diskusných fórach rady mladším dievčatám o sexe a láske. Dcéra alžírskych emigrantov Zineb komunikuje po internete s príbuznými z domova a kamarátky Debbie a Inge prežívajú svoje priateľstvo prostredníctvom stoviek emailov.
Slávna holandská režisérka Heddy Honigmanová sa vydala na cestu za dievčatami, ktoré sa uzavreli do sveta internátu a zvykli si komunikovať prostredníctvom počítača. Všetky ale majú svoje dôvody k tomu, prečo podľahli kúzlu virtuálneho sveta, či už trpia samotou, odlúčením, alebo nevedia v reálnom svete zvládnuť svoje traumy. Internet ponúka dievčatám pocit bezpečia, naplňuje ich fantázie a dodáva im trochu sebavedomia. Režisérka dokazuje, že virtuálny svet môže niektorým mladým ľudom poskytnúť to, čo v svojom najbližšom okolí nenachádzajú – priateľstvo a liek na samotu.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

Mojou rečou / Hearing Boy

Anne Katrine Talks / Dánsko / 2007 / 28 min. / české titulky
Mojou rečouAj keď je Karen od narodenia nepočujúca, je veľmi činorodá. Študuje komplikované teórie francúzskeho filozofa Michela Foucaulta a pred tromi rokmi porodila chlapca Oskara. Na jej prekvapenie Oskar hovorí, a tak sa musí Karen vyrovnať aj s tým, že keď ho vidí prvýkrát spievať pesničku, nepočuje ho. Nebyť jej ochotnej a milujúcej sestry Katrin, len ťažko by prekonávala bariéru medzi svojim tichým svetom a okolím plným zvukov a hlasov. No napriek Katrininej neoceniteľnou pomoci sa však sympatická Karen jedného dňa nervovo zrúti a skončí na psychiatrické klinike. Intímny a nesmierne citlivo natočený snímok, režírovaný samotnou Katrin nás necháva nahliadnuť do vnútorného sveta sluchovo postihnutých ľudí – často nesprávne chápaného a chybne vysvetľovaného.
PROGRAM: SOBOTA | 16:45 | TOP

Nazi Pop Stars / Nazi Pop Twins

James Quinn / VB / 2007 / 48 min. / české titulky
Nazi Pop StarsModré oči, blond vlasy, krehký úsmev... Vypadajú ako anjeli, ale sú známe svojimi radikálnymi názormi otvorene podporujúcimi neonacizmus. Také je kontroverzné hudobné teenegerské duo Prussian Blue, ktoré vzniklo v roku 2003 v Kalifornii. Dvojčatá Lamb a Lynx Gaedeovy – pod nemalým vplyvom svojej matky a dedka, ktorí otvorene popiera holokaust a hákový kríž zaregistroval ako odtlačok pre svoj dobytok – prerazili v Amerike so svojimi textami plnými rasových a nacionalistických motívov a viery v nadradenosť bielej rasy. Už v roku 2003 o nich filmár Louis Thereou natočil ironický dokument s názvom Louis and the Nazis a teraz sa k divákom dostáva až desivý snímok britského dokumentaristu Jamese Quinna. Ten v priebehu jedného roka sledoval verejné vystúpenia sestier a mapoval súkromný život celej ich rodiny.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP

Pol štvrtej / Half Past Three

Tomáš Hodan / Česká republika / 2006 / 75 min. / česky
Pol štvrtejPozoruhodný film o bohatom živote v chudobnom a malebnom Rachovskom rajóne na Podkarpatskej Rusi, kde nejaká tá hodinka omeškania nehrá žiadnu úlohu. Snáď je to tak aj preto, že sa tu čas už kedysi zastavil a ani v dobe po rozpade Sovietskeho zväzu život v tejto zemi nenabral bláznivé tempo.
Talentovaný režisér Tomáš Hodan vo svojom celovečernom dokumente práve v tomto kraji objavil ľudí, ktorí si dokážu užívať život plnými dúškami, prijímajú ho veľmi prirodzene so všetkými jeho kladmi a zápormi a inde by ani žiť nechceli. Dokázal nájsť ku svojim obyčajným hrdinom neobyčajne láskavý vzťah a oni mu za to poskytli materiál pre úsmevný, a miestami až svojbytne humorný snímok, ktorý diváka príjemne naladí.
PROGRAM: SOBOTA | 15:30 | TOP


Zaostrené na Rusko

Fiktívny festivalový objektív sa každý rok zameriava na niektorú z krajín, v ktorej demokratické princípy a dodržiavanie spravodlivosti nie sú celkom bežným javom. Tento rok je zaostrený na Rusko – krajinu, v ktorej vládnuci mocnári obnovujú myšlienky „Veľkého Ruska“ na základných pilieroch – boh, cár, vlasť. Tie však zdá sa nie sú veľmi dobrou oporou v kombinácii s potrebou demokracie a slobodných volieb. Prečo je to tak, zaznieva napríklad vo filme Durakovo: dedina bláznov, ktorý si z prestížneho festivalu Sundance odniesol cenu za najlepšiu réžiu. Ďalšie filmy v tejto sekcii poskytujú náhľad do niektorých neprehľadných súvislostí a prinášajú háklivé témy, o ktorých treba diskutovať. Uvidíte tu napríklad portrét Andreja Sacharova, geniálneho fyzika a otca ruskej vodíkovej bomby, ktorý získal Nobelovu cenu za mier.
V tej istej sekcii však nájdete aj obraz odľahlej sibírskej osady, kde školská inšpektorka „zbiera“ školopovinné deti a vytrháva ich z idylického života bez štipky vedomosti o tom, čo je to Kremeľ a kto je pán Putin.
Alebo by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, ako zahynula politicky nepohodlná novinárka Anna Politkovská? Či zistiť, čo bolo za záhadnou smrťou agenta Litvinenka?
Úlohou filmárov nie je súdiť, ale prostredníctvom ich filmov sa diváci dostávajú kúsok po kúsku bližšie k pravde o tom, čo sa v skutočnosti deje za fasádami politických a ekonomických záujmov a prehlásení.
V tejto kategórii si na regionálnom festivale v Prievidzi môžete pozrieť tieto filmy:
Durakovo: dedina bláznov | Iný život | Môj manžel Andrej Sacharov | Prvý deň

Durakovo: dedina bláznov / Durakovo: Village of Fools

Nino Kirtadzé / Francúzsko / 2007 / 91 min. / české titulky
Durakovo: dedina bláznovDedina Durakovo leží neďaleko Moskvy. Na miestnom zámku vládne tvrdou rukou Michail Fjodorovič Morozov, ktorý vychováva zverené ovečky – zblúdilých mladíkov, skrachovalé existencie a deti vysokých štátnych predstaviteľov – k disciplíne, láske k bohu a predovšetkým k vlasti. Morozov je typickým predstaviteľom mocných dnešného Ruska. Má konexie na najvyšších miestach, peniaze, vplyv a autoritu. Snímka režisérky Nino Kirtadzeovej, ocenená Cenou za najlepšiu dokumentárnu réžiu na festivale Sundance, ukazuje, ako sa krajina s pokusmi zaviesť demokraciu vysporiadala po svojom a teraz sa opäť uchádza o postavenie svetovej vojenskej superveľmoci. Liekom na boľavú ruskú dušu sa pre mnohých stal v putinovskom Rusku všeobjímajúci nacionalizmus hraničiaci s xenofóbiou, ku ktorej sú – ako napríklad v Durakove – vychovávané i deti. Keď vo filme Morozov vymenováva základné piliere, na ktorých vládnúci nacionalisti obnovili myšlienky veľkého Ruska, teda boh, cár a vlasť, je zrejmé, že myšlienky o demokracii a slobodných voľbách pre vládnúce elity nič neznamenajú.
PROGRAM: SOBOTA | 14:00 | TOP

Iný život / A Different Life

Vladimir Eysner / Rusko / 2007 / 26 min. / české titulky
Iný životRežisér Vladimír Eysner nás zavedie do nemenovanej ruskej dediny v irkutskej oblasti, kde žijú necelé dve stovky obyvateľov. Drvivá väčšina z nich nemá prácu a od rána do večera pije - muži i ženy. O deti sa nestarajú, nanajvýš ich v opitosti zbijú a namiesto do školy ich posielajú ukradnúť susedovi trochu konope. Rozpadnuté staré domy, zablatené cesty uprostred dediny, po ktorých sa potácajú opilci, zarastené polia a zhrdzavené kombajny nápadne kontrastujú s krásou okolitej prírody. Rovnaký protiklad vytvárajú aj tradičné piesne folklórnej kapely ospevujúce krásy ruského vidieka a súčasná realita. Sprievodcom filmu je miestny policajt Satunov, ktorý musí každodenne riešiť množstvo konfliktov a problémov, ktorých príčinou je takmer vždy alkohol. Surovo úprimná snímka je vtipne prekladaná čiernobielymi zábermi ruskej televízie zachytávajúcimi rôzne tváre života moskovskej metropoly.
PROGRAM: SOBOTA | 17:15 | TOP

Môj manžel Andrej Sacharov / My Husband Andrei Sakharov

Inara Kolmane / Lotyšsko, Francúzsko / 2006 / 52 min. / české titulky
Môj manžel Andrej SacharovAndrej Sacharov bol geniálny fyzik, otec ruskej vodíkovej bomby. Hrozivý dopad, aký mal jeho vynález na bezpečnostnú situáciu vtedajšieho sveta rozdeleného železnou oponou, ho priviedol k stále častejším prejavom svedomia a občianskeho postoja. Od šesťdesiatych rokov bol sovietskym režimom prenasledovaný, pričom v roku 1975 mu bola udelená Nobelova cena mieru. Po nástupe prestavby bol síce slávnostne pozvaný Gorbačovom do Moskvy a stal sa poslancom štátnej dumy, avšak čoskoro bol pre mnohých nežiadúcou osobou.
Na človeka pripomínajúceho epochu, kedy určitá skupina ľudí v Sovietskom zväze žila v disente, spomína jeho dlhoročná družka Jelena Bonnerová, ktorá so Sacharovom prežila sedemročné vyhnanstvo, izoláciu od spoločnosti a bola mu tiež oporou pri jeho protestných hladovkách. Takmer dvadsať rokov po jeho smrti sa v rozprávaní tejto silnej ženy i v archívnych záberoch odráža osobnosť intelektuála, ktorý cítil zodpovednosť za svoju dobu. Kvôli svojmu svedomiu a presvedčeniu sa neváhal postaviť kedykoľvek na odpor.
PROGRAM: PIATOK | 16:00 | TOP

Prvý deň / The First Day

Marcin Sauter / Poľsko / 2007 / 20 min. / české titulky
Prvý deňKultivovane komponované podobenstvo Prvý deň ukazuje odľahlú sibírsku osadu, kde sa čas akoby zastavil. Muži pripravujú siete na rybolov, ženy varia v tradičných jurtách a skupinka detí sa bezstarostne baví najrôznejšími hrami. Z pokojnej idyly ich ale náhle vytrhne príjazd lode so školskou inšpektorkou, ktorá i v tejto pustatine hľadá deti školou povinné. A tak sú malí Igor, Artur, Inesa a ďalší naložení na loď, potom do vrtuľníka a po celodennej ceste pristávajú v mestečku Aksarca. Prvé slzy padajú na miestnom internáte, ďalšie im stekajú po tvárach v triede, kde im učiteľka ukazuje obrázky Kremľa, miesta, „kde pracuje Vladimír Putin, aby urobil Rusko mocnejšou a krajšou zemou." Malá Inesa si miesto počúvania výkladu o krásach Moskvy maľuje obrázok s jurtou, uslzený Igor neustále pozerá z okna. Obaja tušia, že doba detstva im definitívne skončila, naviac tak ďaleko od dôverne známeho prostredia.
DOOBEDNÉ PREMIETANIE PRE ŠKOLY | TOP


Filmy na telo


Bolo nás 1800... Bolo nás 1800... Festival na poobedných premietaniach navštívilo okolo 800 divákov. Školských premietaní sa zúčastnilo vyše 1000 žiakov a študentov. Nakoniec sa na 28 projekciách premietalo spolu 29 filmov.

Výťažok zo vstupného Výťažok zo vstupného
Ako sme avizovali počas priebehu festivalu, vďaka podpore partnerov je možné výťažok zo vstupného = celú vyzbieranú sumu - darovať do zbierky SOS Gruzínsko - IDP občianskeho združenia Človek v ohrození. Pomoc bude adresná a osobne na jej distribúciu dohliadne Andrej Bán, predseda o.z. Človek v ohrození a novinár. Navyše vďaka významnej podpore partnerov, verejnej zbierky počas festivalu a vybranom vstupnom sme spoločne boli schopní odovzdať na spomínanú zbierku
1 048,69 € (31 592,83 Sk).

Tri oriešky pre... Tri oriešky pre...
Počas festivalu prebiehali Tri oriešky pre..., teda tri adresné zbierky občianskeho združenia Človek v ohrození – Škola namiesto ulice, SOS Gruzínsko - IDP a SOS ČVO. Spoločne sme na zbierkach vyzbierali 171,05 € (5 153,05 Sk). Z toho pre zbierku Škola namiesto ulice 68,64 € (2 067,85 Sk), pre SOS Gruzínsko - IDP 73,69 € (2 219,98 Sk) a pre SOS ČVO 28,72 € (865,22 Sk).

Adopcie detí ulice Adopcie detí ulice
Vďaka podpore partnerov je možné výťažok zo vstupného zo školských predstavení - celú vyzbieranú sumu - darovať do zbierky Škola namiesto ulice občianskeho združenia Človek v ohrození v rámci adopčného programu pre deti v Afganistane.
Zúčastnené školy si, za prispenia partnerov a verejnej zbierky počas festivalu, na diaľku adoptovali šesť detí ulice po dobu jedného roka. Spolu 1200 € (6x200 €) umožní týmto deťom namiesto práce na ulici rok navštevovať školu.

Home    Top    O festivale    Organizátori    Vstupné    Klub darcov    Filmy    Video    Hostia    Sprievodné podujatia    Program    2007

© 2009 web@design Ivan Sýkora & Matej Sýkora. © 2009 photos by Jana Čavojská & Vladimír Kampf.
Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie. All rights reserved.

Človek v ohrození       Jeden svet       Monitor       Rozvojové vzdelávanie       Člověk v tísni       Jeden svět       Skutečná pomoc       Varianty