Mediálni partneri:
MY Prieboj Beta rádio Televízia AVT Televízia Prievidza 3 TV
Spoluorganizátori:
Mesto Prievidza Kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
Jeden svet - medzinárodný festival dokumentárnych filmovObčianske združenie Človek v ohrození
Partneri festivalu:
MIP - Tlačiarne, Inkjet cartridge, Tonery ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie Siemens Slovensko Publicom - školský program - vydavateľstvo Stavebniny Kremel Fair Bojnice - Nohy pre váš nábytok
Sponzori súťaže:
Vaša group - kvalita na mieru Kníhkupectvo Ezop
Jeden svet 2008 v Prievidzi Jeden svet 2008
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
Jeden svet 13.-16.02.08
v Dome kultúry
v Prievidzi
20 filmov, 7 kategórií
Globalizácia: víťazi a porazení, Máte právo vedieť, Rómovia medzi nami, Democracy report, Ženským hlasom, Strety a stretnutia kultúr, Jeden svet deťom
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktoré sa už niekoľko rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet Výber vtipných
i šokujúcich
NonComm
sociálnych spotov.

o festivale

filmové kategórie

program

vstupné

sprievodné...

(KEDYSI) NOVINKY
Jeden svet v nás | článok do školského časopisu Piaristického gymnázia
Ten náš Jeden svet... | fotogaléria
Divácke hlasovanie | poradie filmov podľa diváckeho hlasovania
Jeden svet v Prievidzi sa skončil | tlačová správa
Marián Čaučík: Je veľa ľudí, ktorí majú otvorené srdcia pre pomoc druhým
Nora Beňáková: Teší ma, že sa niečo zmeniť nakoniec dá
Dokumenty, ktoré vás chytia za srdce | Jeden svet aj v Prievidzi
Festivalové noviny | predstavujú jednotlivé filmy a zasadzujú ich do kontextu
Festival v regiónoch | filmy z festivalu putujú po celom Slovensku



SLOVO NA ZÁVER
Filmový festival Jeden svet v Prievidzi sa skončil... Veríme, že slová nie sú dôležité.
Kto "tam" bol, vie ako sa cítil a predovšetkým čo cítil.
Festival na poobedných premietaniach navštívilo okolo 1200 divákov. Doobedných "školských" premietaní sa zúčastnilo vyše 2500 študentov z niekoľkých škôl v Prievidzi a Novákoch. Nakoniec sa na 38 projekciách premietalo spolu 21 filmov.
Sprievodné podujatia sa podľa nášho názoru celkom vydarili, aj keď niektorí hostia (predovšetkým z novinárskej obce :-) museli ísť do Kosova... (Aby mohli vznikať aj také dokumenty ako sú premietané na festivale Jeden svet.)
Zaujímavé sú výsledky diváckeho hlasovania o najlepší film festivalu - aj u nás, podobne ako v Bratislave, zvíťazil film Most cez Wadi. (Kompletné výsledky diváckeho hlasovania.)
Pre úplnosť dodáme, že ceny zo súťaže už boli vylosované a postupne budú aj doručené.
Vďaka podpore partnerov festivalu môže byť výťažok zo vstupného, teda celá vyzbieraná suma, darovaná o.z. Človek v ohrození. Na vstupnom sme spoločne vyzbierali fantastických 32 110 Sk, z toho 6 890 Sk počas poobedných premietaní pre verejnosť a 25 220 Sk počas premietaní pre školy. Počas festivalu prebiehali aj "Tri oriešky pre Popolušku", teda tri adresné zbierky - SOS Keňa, SOS Kuba a SOS ČVO. Na zbierkach sme spoločne vyzbierali 3 390 Sk, z toho pre "oriešok" SOS Keňa 1 311 Sk, 923 Sk pre SOS Kuba a pre SOS ČVO 1 156 Sk.
Úprimne sa ospravedlňujeme za chyby, ktoré sa stali a veríme, že sa z nich dokážeme poučiť. Oceníme, ak svoj názor, radu, či pripomienku vyjadríte (napríklad mailom).
Ďakujeme všetkým, ktorí na festival prišli! Dúfame, že ste si z neho, podobne ako my, niečo odniesli... Práve vďaka Vám si dovolíme na záver dodať: Dovidenia na festivale Jeden svet 2009!



UMLČME TÚ PÍSNIČKU | JEDEN SVĚT 2008



ODPORÚČAME
Andrej Bán | zakladateľ a predseda ČVO, reportér týždenníka .týždeň
Človek v ohrození | občianske združenie
Člověk v tísni | česká humanitárna organizácia
eRKo | hnutie kresťanských spoločenstiev detí
Jana Čavojská | okrem iného reportérka týždenníka Plus 7 dní
Jeden svet | filmový festival
Jeden svět | festival filmov o ľudských právach
MONITOR | internetový časopis zameraný na krízové oblasti sveta
Vladimír Kampf | okrem iného reportér tyždenníka Život



SLOVO NA ÚVOD
Je čoraz ťažšie prinútiť média, aby venovali pozornosť témam, ktoré sú dôležitejšie. Nebolo to nikdy ľahké, ale behom posledných rokov je to čím ďalej, tým ťažšie. Ako je spoločnosť viac posadnutá zábavou, celebritami a módou, inzerenti už nechcú mať svoje výrobky vedľa vyobrazenia ľudských tragédií. Majú pocit, že im to nejako uberá na predajnosti ich výrobkov. Je viac náročné primäť média k tomu, aby sa sústredili tiež na problémy, ktoré sú viac podstatné, ktoré neposkytujú ľuďom únik od reality, ale snažia sa ich dostať hlbšie do reality, aby sa zaujímali aj o niečo iné ako len o seba samého. A ja si myslím, že to ľudí skutočne zaujíma. Myslím si, že vydavatelia často svojich čitateľov dosť podceňujú!
James Nachtwey, vojnový fotograf

Slová Jamesa Nachtweya, jedného z najlepších vojnových fotografov na svete, zazneli v strhujúcom dokumente s jednoduchým názvom Vojnový fotograf, ktorý o ňom dva roky natáčal švajčiarsky filmár Christian Frei.
Tieto slová sme prevzali ako motto pre náš nultý ročník minifestivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa uskutočnil v roku 2006. Sú však aktuálne aj dnes. Mnohých ľudí čoraz viac zaujíma hlbší pohľad na "inú realitu", ktorá je však vlastne realitou skutočnou. Aj preto vám ponúkame možnosť pozrieť si prehliadku dokumentárnych filmov z rôznych kútov sveta zaoberajúcich sa problematikou porušovania ľudských práv, odkrývaním pozadia konfliktov či nahliadajúcich do života utečencov a žien ako aj ľudí žijúcich v nedemokratických režimoch.

Cieľom týchto filmov nie je zmeniť svet, ale otvoriť nám oči. Zatiaľ čo sa ľudia ďaleko na Kaukaze, v Afrike či Severnej Kórei pýtajú: Kde sú naši nezvestní príbuzní? Prečo nám zbombardovali dom? Koľko dní ešte vydržíme bez potravy?, my máme zväčša to šťastie, že sa pýtame: Kde zaparkovať? Ako rýchlo splatiť hypotéku? Kam ísť na obed či dovolenku?... A na tom nie je nič zlé! Naopak, dáva nám to slobodu otvoriť oči a uvidieť ľudí, ktorí sú rovnako skutoční ako my, len ich životy sú poznamenané nespravodlivosťou, násilím, politickým režimom či jednoducho odlišnými životnými podmienkami.
Paradoxné je, že vo filmoch, ktoré by mohli vypovedať len o bezmocnosti a nešťastí, sa často rodí odvaha a oslobodzujúci smiech. Tieto filmy zobrazujú predovšetkým to, že i v najťažších situáciách človeku ostáva nádej a presvedčenie, že bojovať za slobodu, dôstojnosť a vlastné práva nikdy nie je márne.

7.-11. novembra 2007 prebehol v Bratislave už ôsmy ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, na ktorom 13 500 divákov uvidelo 56 snímok rozdelených do siedmych kategórií. My vás pozývame na regionálny festival Jeden svet v Prievidzi zhliadnuť niektoré z nich.

Bolo nás 3700... Bolo nás 3700... Festival na poobedných premietaniach navštívilo okolo 1200 divákov. Doobedných "školských" premietaní sa zúčastnilo vyše 2500 študentov... Nakoniec sa na 38 projekciách premietalo spolu 21 filmov.
Ďakujeme všetkým, ktorí na festival prišli! Dúfame, že ste si z neho, podobne ako my, so sebou niečo odniesli. Práve vďaka Vám si dovolíme dodať: Dovidenia na festivale Jeden svet 2008!

Výťažok zo vstupného Výťažok zo vstupného Ako sme už avizovali, vďaka podpore partnerov je možné výťažok zo vstupného, teda celú vyzbieranú sumu, darovať o.z. Človek v ohrození ako organizátorovi festivalu, ale predovšetkým ako organizácii, ktorá účinne pomáha luďom v ohrození po celom svete.
Na vstupnom sme spoločne vyzbierali fantastických
32 110 Sk, z toho 6 890 Sk počas poobedných premietaní pre verejnosť a 25 220 Sk počas premietaní pre školy.

Ten náš Jeden svet Ten náš Jeden svet... ... aspoň pre tento rok už skončil. Na pripomenutie ešte zostáva
možno trošku stručná fotogaléria, ktorá však podľa nás celkom dobre zachytáva atmosféru...

Divácke hlasovanie Divácke hlasovanie Aj na našom festivale prebiehalo hlasovanie divákov o najlepší film festivalu. A aj na našom festivale (podobne ako v Bratislave) zvíťazila snímka Most cez Wadi. (Kompletné poradie.) Poradie TOP 10:
01 | Most cez Wadi
02 | Berkat a Maršo
03 | Záťah
04 | Barma: tajná vojna
05 | Tambogrande
06 | Dostať šancu
07 | Neželaná minulosť
08 | Zmluva s diablom
09 | Lekcia bieloruštiny
10 | Nepriatelia šťastia

Tri oriešky pre... Tri oriešky pre... Počas festivalu prebiehali "Tri oriešky pre Popolušku", teda tri adresné zbierky - SOS Keňa, SOS Kuba a SOS ČVO.
Spoločne sme na zbierkach vyzbierali 3 390 Sk, z toho pre "oriešok" SOS KEŇA 1 311 Sk, 923 Sk pre SOS KUBA a pre SOS ČVO 1 156 Sk.

Home    Top    O festivale    Filmové kategórie    Program    Sprievodné podujatia    Sociálne spoty    Vstupné    Organizátori    
Tento projekt bol financovaný z dotácie Ministerstva školstva Slovenskej republiky.
Photos by Jana Čavojská (www.yanica.sk) & Vladimír Kampf (www.kampf.sk).
© 2008 web & design Ivan Sýkora & Matej Sýkora. Powered by ISSO. All rights reserved.

Jeden svet       Človek v ohrození       Monitor       Rozvojové vzdelávanie       Jeden svět       Člověk v tísni       Varianty