filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
8. ročník festivalu dokumentárnych filmov
16. - 21. marec 2015 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Jeden svet 2015 v číslach

> 8. ročník regionálneho festivalu Jeden svet v Prievidzi
> 2 spoluorganizátori festivalu: mesto Prievidza a KASS

> 37 projekcií z toho > 7 dopoludňajších školských premietaní a diskusií
> 33 dokumentárnych filmov z celého sveta
> 5 hostí s rôznymi témami
> 2 špeciálni hostia - migranti z Afganistanu, klienti Slovenskej katolíckej charity - sa zúčastnili premietania pre základné školy a aj diskusie priamo na Obchodnej akadémii
> 3 TED Talks – myšlienky hodné šírenia

> 1 068 divákov na poobedných premietaniach
> 1 432 žiakov a študentov na školských premietaniach

> 4 248,90 € výťažok zo vstupného a z predaja vo festivalovom Obchodíku
> 545,80 € je hodnota vašich príspevkov do pokladničky verejnej zbierky na festivale
> 4 794,70 € je celkový výťažok v prospech verejnej zbierky Berkat pomáha

> 6 partnerov a ich podpora umožnili venovať celý výťažok na zbierku Berkat pomáha, preto veľmi ďakujeme firmám: ISSO, RELAS, ATOS, MILSY, FAIR a MIP!

> 3 výstavy fotografií: Ukrajina, Tichá dolina a Ľudské práva v rozvojovej spolupráci
> 1 praktická ukážka prípravy zdravej kávy baristom aj amatérom
> 1 fotograf a desiatky fotiek, ktoré zachytili atmosféru festivalu a nové portréty hostí

> stovky ochutnaných, kvalitných čokoládok z produkcie LYRA CHOCOLATE
> 100% výťažok pre Berkat z predaných mliečnych výrobkov MILSY
> desiatky upečených, chutných a zdravých mufín - slaných aj sladkých
> 11 predaných hudobných CD Slnko records
> desiatky rozdaných .týždňov a MY Hornonitrianskych novín z darovanej remitendy
> stovky otázok žiakov a študentov formou SMSiek - novinka sa osvedčila

> 8 dobrovoľníkov, ktorí pomáhali pri organizácii festivalu, najmä v Obchodíku a pri predaji vstupeniek

Ďakujeme!



Po festivale

Video: študenti sa stretli s afganskými utečencami
Video z diskusie s Erikom Balážom
Video z diskusie s Michalom Burzom
Video z diskusie so Zuzanou Piussi
Začal sa 8. ročník festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet


Ďakujeme našim partnerom!


Rozhovory s festivalovými hosťami

Režisérka Zuzana Piussi: „reakcie ma už neprekvapujú“
Chocolatier Karol Stýblo: „čokoládu vnímam ako dezert s pozitívnymi vlastnosťami“
Paulína Böhmerová: „na všetkých miestach žije ČLOVEK“
„Život si nájde cestu aj počas vojny“ - Michal Burza
Erik Baláž: „prečo by som sa mal báť medveďov?“


Odporúčali sme

Strážca divočiny
Strážca divočiny
Neopakovateľný pohľad na život medveďov v Tichej doline, ich prirodzenom prostredí, jednom z posledných kúskov nespútanej prírody v Európe.
Piatok | 17:00
493 hodnotení na ČSFD

 

Výmet
Výmet
Pohľad vtedy poslucháčky VŠMU Zuzany Piussi na členov jednotky rýchleho nasadenia slovenskej polície so zdanlivo naivnými otázkami.
Pondelok | 17:00
Dokument o kukláčoch

 

Podozrivá čokoláda
Podozrivá čokoláda
Odvrátená strana čokolády na kakaových plantážiach Pobrežia Slonoviny a naopak "oskarové" ručné výrobky chocolatiera Karola Stýbla z Nitry.
Utorok | 17:00
Najlepšia čokoláda

Hviezdy za oponou
Hviezdy za železnou oponou
S prepojením neslobody a hudby k dnešnej Kube sa vráti naša československá minulosť v kontexte úlohy Joan Baez, Rolling Stones a ďalších v socializme.
Streda | 16:00
We Shall Overcome

 

Zápisky z temnoty
Zápisky z temnoty
Silná a dôležitá snímka, ktorá prináša autentické svedectvo z bojmi sužovaného sýrskeho mesta Aleppo. Občianska vojna v Sýrii začala v roku 2011...
Sobota | 18:00
Ukážka z filmu

 

Otvorený prístup
Otvorený prístup
Pohľad piatich rôznych autorov na zničujúcu korupciu na Ukrajine. Je systematickým fenoménom na úrovni Stredoafrickej republiky či Papua-Novej Guinei.
Štvrtok | 17:00
Filmový trailer


Kino Jeden svet: slovenské dokumenty, konflikty vo svete či divoká príroda

Novinkou 8. ročníka festivalu je autorský deň (program v pondelok). Za osobnej účasti slovenskej režisérky Zuzany Piussi premietneme prierez jej tvorbou – od študentského filmu Výmet o členoch jednotky rýchleho nasadenia až po filmy o spoločenských problémoch na Slovensku. "Robím filmy ako provokáciu. Film musí mať zmysel pre humor," povedala o svojej tvorbe Piussi a určite to potvrdzujú filmy o privatizácii Koliby, slovenskej národnej identite či občianskych protestoch okolo kauzy Gorila. Autorský deň zakončí snímka Muži revolúcie, ktorá je pokusom pozrieť sa na udalosti Novembra ´89 bez pátosu a mýtov. A o 17-tej organizátori pripravili malé prievidzské prekvapenie!
Filmy premietané v utorok sa zamýšľajú na tým či žijeme a jeme zdravo (program v utorok). Kontroverzný film Vitarián zachytáva obvinenie matky z nedbanlivej starostlivosti o svoje dieťa. No o deti pracujúce na kakaových plantážach Pobrežia Slonoviny sa nikto natoľko nezaujíma ako ukazuje investigatívny dokument Podozrivá čokoláda. Podozrivé však určite nie sú výrobky hosťa chocolatiera Karola Stýbla. Práve naopak, čokoláda ktorú ručne vyrába v Nitre získala minulý rok celosvetového "potravinového Oskara", zlatú hviezdu Great taste. Na záver dňa sa od čokolády presunieme k ďalšiemu povolenému dopingu, ku káve v praktickej demonštrácii a ochutnávke kvalitnej Power Coffee. Odvykanie od cigariet a prostredie tabakového priemyslu rozkrýva záverečný utorkový film Mojich posledných 150 000 cigariet.
Je socialistická Kuba ostrovom slobody či vhodnou destináciou na exotickú dovolenku (program v stredu)? Vo festivalovú stredu návštevníkov čaká nielen dokument o "rapovej vzbure" z tohto karibského ostrova, ale aj diskusia s cestovateľkou Paulínou Böhmerovou, ktorá na Kube strávila niekoľko mesiacov. Nesloboda a hudba boli zaujímavo prepojené aj v bývalom Českoslovenku – vďaka umelcom ako Joan Baez, Rolling Stones a ďalších. Program v stredu zakončí prekvapivý film o utrpení Tibeťanov pod čínskou nadvládou a inšpiratívny film o zapojení mladej Sýrčanky žijúcej v USA do revolúcie v jej domovskej krajine.
Vzhľadom na aktuálne dianie neďaleko od našich hraníc, nemôže v programe chýbať téma Ukrajiny (program vo štvrtok). Sme radi, že sa nám podarilo získať dva filmy, ktoré sa na Ukrajinu pozerajú z rôznych pohľadov: ležérny život na Podkarpatskej Rusi o Pol štvrtej (čo je nielen názov, ale aj čas začiatku filmu) a pohľad piatich rôznych autorov na zničujúci a niekedy smiešny život s korupciou. Pohľad z prvej ruky od revolúcie na Majdane cez okupáciu Krymu až po boje v Slavjansku, Donecku či Luhansku sprostredkuje fotograf Michal Burza, víťaz Slovak Press Photo. Na odvrátenú stranu olympiády v Soči a sne prezidenta Putina upozorňuje investigatívny dokument Putinove hry.
Za divokou prírodou môžete prísť do kina v piatok (program v piatok). Festivalovým hosťom bude ochranár a filmár Erik Baláž, tiež člen organizácie VLK. Premietneme jeho dva unikátne filmy. Kým Vlčie hory sa odohrávajú vo Východných Karpatoch, Strážca divočiny približuje život medveďovv Tichej doline. Oba získavajú medzi divákmi doma aj v zahraničí veľmi pozitívne ohlasy. Téme zachovania divokej Afriky sa venuje film Vitajte v Loliondo, ktorý divákov zavedie do kmeňa Masajov v kenských národných parkoch. Zelená púšť divákov prenesie do dažďových pralesov na tropickom ostrove Borneo.
Sobotný tradičný filmový maratón tento rok po prvý krát uvádza filmy vhodné pre rodiny s deťmi (program v sobotu). Ráno o 10:00 sa v krátkych dabovaných filmoch zoznámime s Laylou, Faridullahom a Lotte, deťmi z Afganistanu a Nemecka. Ak ste rozmýšľali o tom, ako vaše deti presvedčiť, aby len nesedeli za počítačom, ale išli do prírody, potom máte rovnakú úlohu ako autor filmu Projekt príroda. Zhrozený tým, že jeho dcéra hladká poníka len na tablete sa rozhodol vytvoriť marketingovú kampaň na prírodu. V priebehu dňa sa diváci presunú do africkej Rwandy, ktorú ešte stále krvavá genocída spred 20-tich rokov rozdeľuje. Zmierenie spoločnosti hľadá aj dokument Fedora Gála 35 mesiacov s Natálkou o rómskom dievčatku, ktoré sa stalo obeťou zákerného útoku neonacistov. Jedným zo záverečných filmov bude dôležitý film Zápisky z temnoty, ktorý prináša autentické svedectvo z bojmi sužovaného sýrskeho mesta Aleppo. Program uzavrú Neznámi hrdinovia o slovenskej pomoci zostreleným americkým letcom počas Druhej svetovej vojny napriek riskovaniu vlastných životov. Neznámi hrdinovia boli porotou Jedného sveta zvolení ako víťazný slovenský dokumentárny film Jedného sveta v Bratislave.


 

Udalosť na Facebooku

Bolo nás presne 2500
Bolo nás 2500
Tohtoročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1068 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1432 žiakov a študentov. Na 37 projekciách sme premietali 33 filmov.

Komu sme pomohli
Komu sme pomohli
Výťažok z minuloročného festivalu vo výške 3556,70 € bol darovaný na účely verejnej zbierky BERKAT pomáha a to konkrétne na transplantácie očných rohoviek v Afganistane (1941,70 €), podporu komunity v marockom Agouti (1054,00 €), ukrajinskú farmu Kovčech (500,00 €) a rekonštrukciu internátu v rumunskom Alesdi (spolu 1100,00 € aj s ďalšími darmi).

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na aktivity v rámci zbierky BERKAT pomáha.


Filmy na mape

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Generálny partner
Slovenská sporiteľňa
Generálnym partnerom festivalu Jeden svet na Slovensku je Slovenská sporiteľňa.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

© 2015 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie