filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
11. ročník festivalu dokumentárnych filmov
12. - 17. marec 2018 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Hostia

Cestovateľ a reportér Tomáš Forró | Ekonóm Juraj Karpiš | Dokumentarista Juraj Mravec | Záchranár Oliver Valentovič | Aktivistka Petra Slezáková | Branislav Moňok z Priateľov Zeme | Režisér Robert Kirchhoff | Dokumentaristka Zuzana Límová



Cestovateľ a reportér Tomáš Forró

Reportér Tomáš Forró
Tento projekt som spustil kedysi v roku 2007, keď sme si kúpili jednosmerný lístok na Kubu a vyrazili na cestu okolo sveta. Odvtedy sa všetko zmenilo. Z jednej cesty sa stal životný štýl; z osobného blogu priestor, na ktorom dodnes publikujem svoje texty a fotografie z celého sveta.
Cestovateľ a nezávislý reportér, ktorý píše aj pre slovenské médiá Denník N a SME a poľský denník Gazeta Wyborcza. Píše o ľuďoch, ktorých na svojich cestách stretáva a o ich príbehoch v kontexte väčších udalostí. A tak vznikli reportáže o punkáčoch v Mjanmarsku, o stretnutí s Karolom Mellom v Belize aj o bezpráví vo Venezuele. Vďaka investigatívnym postupom sa mu podarilo napísať oceňované texty, často z mimoriadne nebezpečných končín Strednej Ameriky alebo Južnej Ázie. Uplynulé roky opakovane cestuje na vojnou zmietanú Ukrajinu.
@Festivalový rozhovor: tri otázky pre...
@Happy2Travel
Diskusia o živote a pomoci na Ukrajine vo festivalový pondelok po filme Mir Vam
Video záznam diskusie z festivalu




Ekonóm Juraj Karpiš

Ekonóm Juraj Karpiš
Boli dni, keď som Zlé peniaze preklínal. Stratil som sa v džungli slov a tápal ako ďalej. Pochyboval som o kvalite a nadával si, prečo som sa do toho vôbec púšťal. Bol to ťažký a dlhý pôrod, ale dieťa mi robí radosť. Rok od vydania knihy Zlé peniaze – sprievodca krízou je v domácnostiach už viac než 5 000 kusov.
Vyštudoval Fakultu manažmentu UK v Bratislave, pracoval v komerčných finančných inštitúciách v zahraničí a na Slovensku. V roku 2006 spoluzaložil INESS - Inštitút ekonomických a sociálnych analýz, ktorý je dnes najcitovanejším ekonomickým think tankom na Slovensku. Zameriava na hospodársku politiku, verejné financie, sociálny systém a zdravotníctvo. Objavuje sa v slovenských médiách, kde sa vyjadruje najmä k aktuálnemu ekonomickému dianiu v Európe a vo svete. Napísal knihu Zlé peniaze s podtitulom sprievodca krízou. Na svojej stránke bloguje o rôznych témach - vrátane tých neekonomických akými sú zdravá strava či freediving.
@Festivalový rozhovor: tri otázky pre...
@www.jurajkarpis.com
Diskusia o budúcnosti vo festivalový utorok po filme Je s nami koniec?
Video záznam diskusie z festivalu




Dokumentarista Juraj Mravec

Dokumentarista Juraj Mravec
Uvedomil som si, že každá vojna sa nás týka a každá prináša veľké obete, a to nielen na životoch, ale napríklad aj v podobe migračnej krízy.
Slovenský fotograf a dokumentarista na voľnej nohe. Autor road-movie Mir Vam z východu Ukrajiny o revolúcii na Majdane, anexii Krymu, občianskej vojne. Za projekt o konflikte na Donbase – Na východe nič nové pre Mono.sk – získal v roku 2015 Novinársku cenu. Vyrastal v reportérskej rodine, obidvaja jeho rodičia sú novinári.
@rozhovor po návrate z Iraku
Foto a video z vojnovej zóny a diskusia so záchranármi vo festivalovú stredu po filme Český Allah
Video záznam diskusie z festivalu




Záchranár Oliver Valentovič

Záchranár Oliver Valentovič
Neumytý, neoholený, hladný. Po troch dňoch na fronte chce len teplú sprchu, pivo a pizzu. Pomáha pri irackom Mosule.
Profesionálny zachránar. Verejnosti sa stal známym svojim pôsobením na fronte v irackom Mosule. Oliver Valentovič je zakladateľom medzinárodnej dobrovoľníckej organizácie Akadémia Urgentnej Medicíny. V rámci pretrvávajúceho boja proti tzv. islamskému štátu sestry, záchranári a lekári z tejto organizácie pracujú na záchrane ľudských životov na najpohyblivejších a neustále meniacich sa frontových líniách v Iraku a Kurdistane.
Diskusie sa spolu s Jurajom Mravcom zúčastnia aj Oliverovi kolegovia:
• Adrián Bajcsi - zdravotník.
• Matej Karlák - hlavný zdravotník, predseda a spoluzakladateľ.
• Sven Hubert Debacki - bezpečnostný a logistický manažér.
@fotoreportáž z frontovej línie
Diskusia o pomoci na vojnovom fronte vo festivalovú stredu po filme Český Allah
Video záznam diskusie z festivalu




Aktivistka Petra Slezáková

Aktivistka Petra Slezáková
Nebola som vždy taký environmentálny nadšenec. Bola som priemerná žena, ktorá sa síce snažila zdravo žiť, ale mojím jediným merítkom bolo zdravie mojej rodiny. Zdravím mojej planéty som sa nijak špeciálne nezaoberala. Áno, recyklovala som papier, plasty a sklo. A myslela som si, že to stačí.
Jedného dňa som pri bezcieľnom browsovaní natrafila na krátky dokumentárny film z dieľne Story of Stuff, ktorý hovorí o súčasných problémoch konzumnej spoločnosti a jej environmentálnom dopade tak polopatisticky až ma tak trošku vydesil. Začala som si k tej téme googliť, aby som sa dozvedela viac detailov a vtedy som narazila na pojem Zero Waste. Nuž a po vzhliadnutí inšpiratívnej prednášky Bei Johnson (kráľovnej Zero Waste) už nebolo cesty späť.

@Festivalový rozhovor: tri otázky pre...
@Zero Waste Slovakia - ako žiť bez plytvania a bez smetí
Diskusia o triedení odpadu z pohľadu každodenného života a bežnej domácnosti vo festivalový štvrtok po filme Bez odpadu!
Video záznam diskusie z festivalu




Branislav Moňok z Priateľov Zeme

Branislav Moňok z Priateľov Zeme
Separovať a recyklovať budeme čoraz viac. Netreba na to predražené eurofondové projekty, stačí presvedčiť samosprávy a ich obyvateľov. Napríklad im dať viac zberných nádob, aby to k nim nemali ďaleko. Reči, že všetok triedený odpad končí na jednej kope, sú podľa neho mýtus.
Je jedným zo zakladajúcich členov občianskeho združenia Priatelia Zeme. Zameriava sa na spoluprácu so samosprávami na zefektívňovaní systémov odpadového hospodárstva, vyhľadáva vo svete a zavádza do praxe nové účinné prvky v triedení odpadu, vedie informačné kampane pre verejnosť, pomáha pri navrhovaní a zriaďovaní kompostární, zberných dvorov, obecných kompostovísk v Čechách a na Slovensku. Je prednášateľom, školiteľom a autorom mnohých odborných publikácií a štúdií pre samosprávy, odbornú a laickú verejnosť. Aktívne sa zapája do tvorby strategických a koncepčných dokumentov a legislatívy SR v oblasti odpadov.
@rozhovor o triedení odpadu
Diskusia o triedení odpadu z pohľadu každodenného života a bežnej domácnosti vo festivalový štvrtok po filme Bez odpadu!
Video záznam diskusie z festivalu




Režisér Robert Kirchhoff

Režisér Robert Kirchhoff
Filmový režisér, scenárista, producent a kameraman. Počas svojej profesionálnej kariéry nakrútil a produkoval viacero celovečerných filmov, ktoré získali úspech a uznanie na mnohých zahraničných a domácich festivaloch. Jeho filmová tvorba sa zameriava na aktuálne spoločenské javy a témy vyrovnávania sa s "traumatickým" dedičstvom historických udalostí v strednej Európe v 20. storočí. Okrem filmárskej kariéry sa venuje aj pedagogickej činnosti na VŠMU.
Na Jednom svete v minulosti predstavil celovečerný film Kauza Cervanová, ktorý sa zaoberá nevyriešeným politicko-justičným zločinom spred vyše tridsiatich rokov. Spolupracoval aj na niektorých z najvýznamnejších slovenských a českých filmových počinoch, ktoré získali národné a medzinárodné uznanie Nemoc tretej moci, Až do mesta Aš, Slepé lásky).
@diskusia o kauze Cervanová na festivale v roku 2014
Diskusia v rámci profilového dňa vo festivalový piatok po filme Hej, Slováci!
Video záznam diskusie z festivalu




Dokumentaristka Zuzana Límová

Dokumentaristka Zuzana Límová
Nezávislá novinárka a dokumentaristka. Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave a počas posledných desiatich rokov spolupracovala so širokou škálou médií i neziskových organizácií v rôznych krajinách. V roku 2012 sa s projektom Deutsche Welle zúčastnila nakrúcania v Južnej Afrike a celkom prepadla čaru filmu. O niekoľko rokov neskôr sa prihlásila na medzinárodnú školu v talianskom Bolzane, ktorú minulý rok úspešne absolvovala so svojím diplomovým filmom Medzi nami. Impulzom urobiť o tomto zvláštnom prostredí svoj debutový dokumentárny film bol osobný zážitok: Zuzana Límová chcela rodiť v talianskom Bolzane, kde študovala. Ale dcéra sa vypýtala na svet skôr, a tak porodila v Bratislave. Podľa Límovej by stačilo málo, aby sa rodičky aj personál nemocníc cítili dôstojnejšie: aby sa zdravotníci pri príchode pozdravili, predstavili, či požiadali o dovolenie, kým sa vás dotknú na intímnom mieste.
@Festivalový rozhovor: tri otázky pre...
@rozhovor o kontroverznom dokumente Medzi nami
Diskusia o tom, ako prichádzame na tento svet vo festivalovú sobotu po filme Medzi nami
Video záznam diskusie z festivalu


 

Fotogaléria 2018
Fotogaléria

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás 3229
Bolo nás 3229
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1773 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1457 žiakov a študentov. Na 41 projekciách sme premietali 28 filmov.

Fotogaléria 2017
Fotogaléria

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na pomoc BERKATu.

Festivalový spot

Generálny partner
Nadácia Slovenskej sporiteľne
Generálnym partnerom festivalu Jeden svet na Slovensku je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2018 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie