Partneri festivalu:
ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie MIP - Tlačiarne, Inkjet cartridge, Tonery Publicom - školský program - vydavateľstvo Siemens Slovensko FAIR Bojnice - Nábytkové komponenty, Nábytok a interiéry Handlovská energetika - výroba tepla spaľovaním drevenej štiepky
Občianske združenie Človek v ohrození
Festival podporili:Spoluorganizátori:
24hod.sk - Online denník pre všetkých Acer - Empowering people Filmový klub '93 Prievidza Kultúrne centrum mesta Nováky MY NOVINY: HORNONITRIANSKE NOVINY PrievidzaNET - internet bez obmedzení regionPRESS, s.r.o. - Prievidzsko Skanska časopis TAMaSEM Mesto Prievidza Kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
Jeden svet 2009 | festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2010
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
15.-20. marca v Dome kultúry v Prievidzi 15.-20. marca
v Dome kultúry
v Prievidzi
25 filmov, 8 kategórií
20 rokov demokracie, Dary zo slumov Nairobi, Doba krízová, Holokaust: zabúdať (nie) je ľudské, Máte právo vedieť, Obrazy Afriky, Slovenský dokument, Ženy v (jednom) svete.
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktoré sa už viac ako 10 rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet ukážky
z filmov
ukážky z filmov

o festivale

filmy

hostia

sprievodné podujatia

program

2009

Facebook

YouTube

Picasa

mapa pomoci

ČVO

Jeden svět

filmy na ČT

HOSTIA


Abdi Rach Huka

Abdi Rach Huka Abdi takisto pochádza z Nairobi a žije v slume. Je aktívny v projekte KAYA – Mládežnícke združenie zo slumu Kayaba. Mladí z Kaya prevádzkujú vo svojom slume sprchu a toalety, ktoré tam veľmi chýbajú. Okrem toho v spolupráci s Dobrou novinou pripravujú stavbu knižnice, kde sa budú môcť mladí ľudia zo slumu učiť, pretože v slumoch je veľkým problémom nájsť pokojné miesto na učenie sa.
Dali sme sa dokopy pri futbale. Keď sme mali čas a dohrali sme, posadali sme si a rozprávali sme sa o našich problémoch. Drogy, vysoká kriminalita, skoré tehotenstvá, problémy životného prostredia a o tom akú zmenu môžeme priniesť.
Rozhodli sme sa založiť skupinu, ktorá bude riešiť problémy mladých. Sme už spolu asi osem rokov. Viete si predstaviť naše silné prepojenie, sme jedna rodina. Problém každého jednotlivca je náš spoločný problém. Tak prežívame. Máme nádej, že prinesieme do slumu zmenu a veríme, že o nejaký čas budeme žiť v lepšej spoločnosti.

UVEDENIE FILMOV DARY ZO SLUMOV NAIROBI A DISKUSIA
PROGRAM: ŠTVRTOK | 18:45

Andrej Bán

Andrej Bán V nedeľu sa ma na besede počas koncertu Hráme pre Haiti opýtal pred plnou sálou divákov Juraj Kušnierik zásadnú, no práve preto na dreň otesanú, jednoduchú otázku. Prečo vlastne jazdíš do krajín ako je Afganistan, Pakistan, Haiti? Štefan Hríb ma dokonca vyzýva, aby som sa trochu zastavil. Dobre, zastavím sa. Nuž, prečo teda? Má nejaký zmysel „hromadiť“ ďalšie obrazy hrôz, keď sú ich plné televízie, noviny, internet? Odpoviem inak, ja sa zameriavam na živých, na tých, čo prežili. Sám sa čudujem, ako som Jurajovi pohotovo odpovedal. Pretože na to, aby človek niečo robil – aspoň ja v to verím – by to mal robiť z presvedčenia. Alebo si to vnútorne zdôvodniť, čo nemusí byť nevyhnutne to isté. Niektoré veci, skúsenosti sú neprenosné, nedajú sa tlmočiť. Myslím si, že len tak „lážoplážo“ jazdiť po hrôzach sveta a „cvakať“ by človek bez silnej vnútornej motivácie nevydržal dlho. Prachy ani sláva tou motiváciou nie sú. Dobehlo by ho to. Hodil by si mašľu alebo by skončil s depresiami (to častejšie). Alebo by začal fotiť prírodné zátišia, ako Don McCullin, legenda vojnových fotografov z Vietnamu. Alebo by prestal tie hrôzy fotiť úplne, ako Frank Fournier, ktorý v roku 1986 nafotil topiace sa 13-ročné dievčatko, volalo sa Omayra Sanchez, v nánosoch blata pri erupcii sopky Nevada del Ruiz v Kolumbii. Tomu dievčatko nešlo pomôcť, malo zaseknuté nohy...
Pokračovanie článku Andreja Bána, novinára a zakladateľa občianskeho združenia Človek v ohrození, ako aj fotky z nedávnej návštevy Haiti nájdete na stránke časopisu .týždeň.
PREZENTÁCIA FOTIEK Z HAITI
PROGRAM: STREDA | 18:00

Evelyn Arusa

Evelyn Arusa Evelyn pracuje v projekte Euphrasia. Tento projekt sa venuje dievčatám a ženám zo slumov. Ženy tu získavajú rôzne zručnosti (šitie, pletenie košíkov, výroba korálikov, šperkov, pohľadníc a iných vecí), učia sa variť a zabezpečiť živobytie pre seba a svoje rodiny. Evelyn prišla do projektu ako mladé dievča, keď jej zomrela mama. Dnes v ňom pracuje ako manažérka predaja umeleckých výrobkov. Pochádza z Nairobi a žije v slume Mukuru.
Teší ma, že som tu. Sestry boli vždy na mojej strane. Vraveli mi: toto nie je koniec sveta a v živote máš ešte čosi pred sebou. Nevzdávaj sa.
Som teraz manažérkou výroby a páči sa mi to, pretože pre mňa je byť tu taká zlatá šanca. Vzdelanie mám len po siedmu triedu základnej školy. Angličtinu som sa naučila tu. Na to hrdá. Človek so siedmymi triedami nie je niekto, kto sa môže postaviť pred ľudí a hovoriť po anglicky. To je vždy ťažké. Naozaj sa snažím a každý deň sa učím niečo nové.

UVEDENIE FILMOV DARY ZO SLUMOV NAIROBI A DISKUSIA
PROGRAM: ŠTVRTOK | 18:45

Fedor Gál

Fedor Gál Krátká dlouhá cesta je název projektu, jejž jsem chystal mnoho let. Je věnován krátkému životu mého táty, kterého na nejdelší cestě jeho života, na pochodu smrti ze Sachsenhausenu, zastrělili, protože už neměl sílu jít dál. Třiašedesát let od jeho smrti jsem ze sachsenhausenské brány vykročil i já. A nebyl jsem sám...
Dobré ráno, Slovensko! rozpráva príbeh ľudí, ktorí menili Slovensko v období od novembra 1989 po slobodné voľby v júni 1990, retrospektíva bez predstierania falošnej objektivity.
Fedora Gála určite nie je nutné bližšie predstavovať - sám sa predstavuje svojim dielom, názormi a postrehmi.
UVEDENIE FILMOV KRÁTKA DLHÁ CESTA A DOBRÉ RÁNO, SLOVENSKO! A DISKUSIA
PROGRAM: UTOROK | 18:00

Ján Oparty

Ján Oparty Ako režisér a scenárista je autorom približne 50 dokumentárnych filmov rôznych druhov a žánrov. Viaceré z nich boli ocenené na domácich a zahraničných festivaloch.
Slovenská režisérka afganského pôvodu Sahra Karimi a producent Ján Oparty vo svojom dokumente zobrazujú osudy štyroch žien, tridsiatničiek - všetky sú vydaté a majú deti. Tri z nich túžia po vodičskom preukaze, zatiaľ čo jedna sa už živí ako vodička súkromného minibusu. Snímka odhaľuje úlohu pohlavia v usporiadaní afganskej spoločnosti a približuje neľahkú cestu afganských žien za emancipáciou.
• UVEDENIE FILMU AFGANSKÉ ŽENY ZA VOLANTOM A DISKUSIA
Spolu s Jánom Opartym bude hosťom festivalu aj kameramanka Nikoleta Šuplatová
PROGRAM: STREDA | 19:00

Marek Šulík

Marek Šulík Hoci je Marek Šulík predovšetkým režisér dokumentárnych filmov, najvýstižnejšie by bolo označiť ho za univerzálneho tvorcu. Príležitostne spolupracuje na mnohých dokumentoch ako kameraman, dramaturg, strihač a z času na čas je aj autorom textov o filme.
Celý rozhovor na stránke film.sk.
Magdaléna Robinsonová je na ceste. Na ceste do školy, do hôr a potom na gestapo. Na ceste do koncentračného tábora a na ceste domov. Na ceste v čase a na ceste k viere.
UVEDENIE FILMU CESTA MAGDALÉNY ROBINSONOVEJ A DISKUSIA
PROGRAM: STREDA | 16:30

Peter Zajac

Peter Zajac Je profesorom Humboldtovej univerzity v Berlíne, vedeckým pracovníkom Ústavu slovenskej literatúry SAV v Bratislave, predsedom Programovej rady Občianskej konzeratívnej strany (OKS) a členom jej predsedníctva. Bol zakladajúcim členom VPN, predsedom jej ministerského klubu, poradcom bývalého predsedu SNR F. Mikloška, prvým predsedom slovenského centra P. E. N., členom Prezídia ČSAV, členom Predsedníctva a predsedom Konzultačného zboru Demokratickej strany, podpredsedom DS, poslancom NR SR a členom Ústavnoprávneho výboru NR SR. Je prezidentom Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika a predsedom poroty ceny Dominka Tatarku.
Celý rozhovor na stránke sme.sk.
UVEDENIE FILMOV KRÁTKA DLHÁ CESTA A DOBRÉ RÁNO, SLOVENSKO! A DISKUSIA
PROGRAM: UTOROK | 18:00


Filmy na telo


Výťažok zo vstupného Výťažok zo vstupného
Výťažok zo vstupného (= celá suma, vďaka podpore partnerov) vo výške 313 € je určený na zbierku SOS Haiti. V tejto sume sú zarátané aj predané knihy Václava Havla.
Zo školských predstavení sa podarí realizovať 10 adopcií na diaľku v rámci programu Škola namiesto ulice.
Drobnosti z Kene vyrobené v centre Euphrazia sa predali všetky v rámci fair trade, celá cena išla priamo výrobcom. Predalo sa aj niekoľko knižiek a DVD Krátka dlhá cesta, opäť išla celá suma autorom.

13 adopcií na diaľku 13 adopcií na diaľku
Suma 2 600 € zložená zo vstupného počas premietaní pre školy, zbierky počas festivalu, individuálnych darcov a podpory partnerov umožní 13 adoptovaným deťom ulice po dobu 1 roka navštevovať školu, vrámci programu adopcií na diaľku Škola namiesto ulice.

Výťažok zbierok Výťažok zbierok
Počas festivalu boli k dispozícii tri pokladničky, kde bolo možné priamo prispieť na konkrétne zbierky.
V rámci programu Škola namiesto ulice sa vyzbieralo 121,59 €. V rámci zbierky SOS Haiti 159,20 € a na Aktivity ČVO návštevníci prispeli sumou 26,30 €.
Viac info o zbierkach.

Bolo nás 1060 Bolo nás 1060 Tento rok festival na poobedných premietaniach navštívilo okolo 1060 divákov. Školských premietaní sa zúčastnilo vyše 1900 žiakov a študentov. Nakoniec sa na 36 projekciách premietalo spolu 31 filmov.

Home    Top    O festivale    Organizátori    Vstupné    Klub darcov    Filmy    Video    Hostia    Sprievodné podujatia    Program    2008

©2010 web@design Ivan Sýkora & Matej Sýkora. Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie. All rights reserved.

Človek v ohrození       Jeden svet       Monitor       Rozvojové vzdelávanie       Člověk v tísni       Jeden svět       Skutečná pomoc       Varianty