Partneri festivalu:
ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie MIP - Tlačiarne, Inkjet cartridge, Tonery Siemens Slovensko HBP Security ~ Spoľahlivá ochrana osôb a majetku. Handlovská energetika - výroba tepla spaľovaním drevenej štiepky FAIR Bojnice - Nábytkové komponenty, Nábytok a interiéry
Občianske združenie Človek v ohrození
Festival podporili:Spoluorganizátori:
MY NOVINY: HORNONITRIANSKE NOVINY24hod.sk - Online denník pre všetkýchDobrá víla - BojnicePrievidzaNET - internet bez obmedzeníregionPRESS, s.r.o. - PrievidzskoSkanskaSuperTričko.sk - veselé tričká s potlačouvatel - umelecko-produkčná agentúra Mesto Prievidza Kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
Jeden svet 2010 | festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2011
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
15.-19. marca v Dome kultúry v Prievidzi 15.-19. marca
v Dome kultúry
v Prievidzi
26 filmov, 9 kategórií
Bohatstvo chudobných, JS pre školy, Máte právo vedieť, Pohľad späť, Slovenský dokument, Strety a stretnutia kultúr, Zaostrené na Irán a Afganistan, Zelené výzvy a Znášanlivý / Neznášanlivý.
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival organizuje občianske združenie Človek v ohrození, ktoré sa už viac ako 10 rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet ukážky
z filmov
ukážky z filmov

o festivale

filmy

hostia

sprievodné podujatia

program

archív

Facebook

YouTube

Picasa

mapa pomoci

ČVO

Jeden svět

filmy na ČT

FILMY

Bohatstvo chudobných | Jeden svet pre školy | Máte právo vedieť | Pohľad späť | Slovenský dokumentárny film | Strety a stretnutia kultúr | Zaostrené na Irán a Afganistan | Zelené výzvy | Znášanlivý / Neznášanlivý


Bohatstvo chudobných

Divadlo bez domovaukážky z filmov

Benjamin Richards / Austrália, SR / 2010 / 60 min.
Divadlo bez domova Divadlo bez domova je projektom Patrika Krebsa, jeho manželky Ursuly Kovalyk a ďalších priateľov a spriaznených ľudí v Bratislave. Kamera sprevádza Patrika na ceste do Mexika, kde sa chystá premiéra jeho hry Deň mŕtvych (Día de Muertos). Dlhý proces prípravy umožňuje hercom – bezdomovcom – spoznať úplne iný svet, na aký boli doteraz zvyknutí, zažiť inú kultúru a jazyk, ale najmä oslobodiť sa od ťažkostí a predsudkov, ktorým vždy museli čeliť. Divadlo im dáva šancu na osobnostný rast a umožňuje im začleniť sa do „normálnej“ spoločnosti.
PROGRAM: PIATOK | 19:30 | TOP

Šťastie v nešťastí

Landon Van Soest / USA, Keňa / 2009 / 73 min.
Šťastie v nešťastí Desiatky tisíc obyvateľov Kene sa strachujú o svoj domov. Do ich života totiž vstupujú vládou podporované developerské projekty, ktoré nahrávajú bohatým a mocným. Obytné domy v slume Kibera, pôvodne určené pre sociálne slabých, zabývali vládni úradníci a ľudia, ktorí si mohli dovoliť kúpiť vlastný byt. Poľnohospodárskej oblasti na západe Kene zase dominujú „bieli muži“ z USA, ktorí chcú zbohatnúť na pestovaní ryže a neberú ohľad na starousadlíkov. Príbehy Silvy, pôrodnej asistentky z Kibery a Jacksona, farmára a učiteľa z Yala Swamp, odhaľujú konkrétny boj jednotlivca s politickou mašinériou.
PROGRAM: UTOROK | 17:15 | TOP


Jeden svet pre školy

Biele holubice

Sahraa Karimi / Slovensko / 2010 / 28 min.
Biele holubice Po 30 rokoch vojen zápasí Afganistan s mnohými problémami. Film slovenskej režisérky afganského pôvodu ponúka pohľad na chudobu, nedostatok vzdelania, zlú zdravotnú situáciu či postavenie žien cez nádejné príbehy afganských dievčat a žien. Spoznávame príbeh dievčatka, ktoré sa živilo zberom papiera na kábulských uliciach a teraz navštevuje školu, vedenú miestnou organizáciou. Na osudoch mladých pôrodných asistentiek sledujeme postupné zlepšovanie zdravotnej starostlivosti. Dievčatá, navštevujúce vidiecku školu Bibi Khadeja, sa zverujú so svojimi snami a ambíciami. A tvorivé dielne pre ženy ukazujú možnosť ako zápasiť s diskrimináciou.
PROGRAM: STREDA | 17:00 | TOP

Neviditeľné dievčatá

Sidse Stausholm / Dánsko / 2009 / 40 min.
Neviditeľné dievčatá Maria, Maiken a Silan v škole nikdy nepatrili medzi triedne obľúbenkyňe. Kvôli svojej hanblivosti sa vždy stránili kolektívu a nájsť si kamarátku pre ne bola neprekonateľná prekážka. V triede si často pripadajú, akoby boli pre ostatných neviditeľné. Najlepšie sa cítia v koži svojich postáv v interaktívnej počítačovej animácii, kde sa môžu navzájom zveriť so svojimi problémami – s osamelosťou a šikanou v škole. Všetky tri ale dobre vedia, že svoje problémy nevyriešia útekom do umelého sveta imaginárnych postáv, ale tým, že sa im dokážu v reálnom živote postaviť čelom.
PROGRAM: SOBOTA | 13:30 | TOP


Máte právo vedieť

Desať podmienok láskyukážky z filmov

Jeff Daniels / Austrália / 2009 / 53 min.
Desať podmienok lásky Hlavnou postavou časo-zberného dokumentu o „najväčšej nočnej more Číny“ je šesťdesiattri ročná politická aktivistka za ľudské práva a prezidentka Svetového ujgurského kongresu Rebija Kadírová. V polovici 90. rokov sa stala siedmym najbohatším človekom v Číne a súčasne pracovala ako poradkyňa vlády. Do nemilosti upadla po tom, čo otvorene kritizovala čínsku politiku vo Východnom Turkistane, ktorí Číňania okupujú od roku 1949. Šesť rokov bola väznená, prežila pokus o atentát, zo súčasného exilu v USA však naďalej pokračuje v kritike Číny za porušovanie ľudských práv Ujgurov.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 20:00 | TOP

Chemo

Pawel Łoziński / Poľsko / 2009 / 58 min.
Chemo „Niekto má obyčajnú chrípku a tá naša je iba vážna“. Aj takto premýšľajú o svojej chorobe pacienti varšavskej onkologickej kliniky. V nemocnici si krátia čas rozhovormi o obľúbených jedlách, svadobných šatách, ale aj o vtieravých myšlienkach na samovraždu. Hľadíme do tváre optimistickej matky päťmesačného chlapčeka, sympatickej predavačke zeleniny i tehotnej žene, ktorú čaká amputácia prsníka. Fascinujúcim dialógom, ktorých nenápadným svedkom sa stáva kamera, nechýba humor a irónia. Intímna snímka skúseného poľského režiséra Pawla Łozińského pozbierala niekoľko ocenení, okrem iného aj na krakovskom filmovom festivale a nemeckom DOK Leipzig.
PROGRAM: SOBOTA | 16:45 | TOP

Siroty z Rangúnu

Evan Williams, Siobhan Sinnerton, Jeremy Williams / Barma, UK / 2009 / 45 min.
Siroty z Rangúnu Mohutný cyklón Nargis, ktorý sa prehnal Barmou 3. mája 2008, zanechal desiatky tisíc detí bez domova i rodičov. Veľmi silná snímka natočená dvoma odvážnymi kameramanmi z exilovej organizácie Democratic Voices of Burma je jedným z mála svedectiev o priebehu a následkoch katastrofy, kedy vládnuca vojenská junta zakázala vstup zahraničných humanitárnych pracovníkov do krajiny z obavy, že by prítomnosť cudzincov obmedzila jej moc. Jeden z reportérov bol kvôli natočeniu filmu zatknutý a odsúdený k trinástim rokom väzenia.
PROGRAM: STREDA | 16:00 | TOP


Pohľad späť

Ako som mal začať 3. svetovú vojnu

Juraj Brocko / SR / 2008 / 26 min.
Ako som mal začať 3. svetovú vojnu Dokumentárny portrét Karola Noskoviča, aktivistu Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorý bol v mladosti nespravodlivo väznený. Už samotný názov filmu svedčí o tom, do akých rozmerov sa „nafúkol“ skutok mladého človeka. Vymyslené obvinenie, ktoré by za normálnych okolností bolo komické, sa premietlo do mimoriadne prísneho trestu. Prípad Karola Noskoviča je typickým produktom justičných orgánov 50-tych rokov.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 17:00 | TOP

Jáchymovské peklo

Kristína Vlachová / SR / 2006 / 26 min.
Jáchymovské peklo Svedectvo o otrockej práci politických väzňov v uránových baniach. Filmové rozprávanie sa odvíja od cesty pamätníkov na miesta ich utrpenia. Bývalí politickí väzni v krajine hľadajú stopy, o ktoré by zachytili svoje spomienky. Mnohé z nich však už zmizli, pohltené prírodou. Iné odstránili tí, ktorí nechcú aby sa na ne pamätalo.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 17:30 | TOP

Prežili sme Gulagukážky z filmov

Ondrej Krajňák / SR / 2008 / 45 min.
Prežili sme Gulag Sovietskymi tábormi Gulag prešli milióny ľudí, medzi nimi aj 7 000 občanov Československa. Filmový dokument konfrontuje skúsenosti posledných žijúcich väzňov zo Slovenska – sleduje ich osudy od zatknutia až po návrat, cez stretnutie so smrťou spoluväzňov, surovosťou podsvetia, ale aj obetavosťou ruských zdravotníkov v podmienkach lágrov a nehostinnej prírody. Z paralelných výpovedí piatich mužov presvitá ruka jedného scenára – jeho autorom bolo sovietske NKVD.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 16:00 | TOP

Václav Havel, Praha - Hradukážky z filmov

Petr Jančárek / ČR / 2009 / 57 min.
Václav Havel, Praha - Hrad Po zvolení Václava Havla prezidentom 29. decembra 1989 ožili priestory Pražského hradu prácou ľudí, ktorí sa „na kolene učili robiť demokraciu“. Dokument sa venuje prvému polroku pôsobenia Václava Havla vo funkcii, ukazuje jeho občasnú hektičnosť, starosti a drobné radosti. Sleduje aj jeho prvé výjazdy do európskych krajín, USA a Sovietskeho zväzu, historicky významný prejav v americkom Kongrese alebo prvú návštevu pápeža Jána Pavla II. či dalajlámu v Československu. Režisér Jančárek vo filme predstavuje komplexnosť osobnosti bývalého disidenta, ktorý náhle prešiel z opozícia do čela slobodného demokratického štátu.
PROGRAM: PIATOK | 17:15 | TOP

Voľne žijúca mládež

Dano Ondruš / SR / 2006 / 26 min.
Voľne žijúca mládež Výpoveď speváka Zóny A, Koňýka, o jeho spolupráci s ŠtB zachytáva pokus totalitného režimu kontrolovať život mládeže. Dramaturgicky je hodnotný práve tým, že v ňom prehovorí strana dejinných udalostí, ktorá obyčajne nemá ochotu vypovedať. Aj za ňu však hovorí len „malá ryba“. Viac než o mládeži, či konkrétnej kapele, film vypovedá o povahe tajnej služby a o charaktere čs. spoločnosti obdobia osemdesiatych rokov, ktoré charakterizuje určitá dvojtvárnosť. Jej výstižným obrazom je pomoc tajného agenta pri rozmnožovaní materiálov, aké ŠtB konfiškovala.
PROGRAM: PIATOK | 15:30 | TOP

Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde!

Břetislav Rychlík / ČR / 2009 / 58 min.
Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde! Dokumentárny film Břetislava Rychlíka o kniežacom živote, v ktorom nikdy nebola nuda. Filmom sprevádza priamo Karel Jan Schwarzenberg, ktorý mával v občianskom preukaze napísané lesník a hostinský, ale vo svojom živote bol všetkým možným.
PROGRAM: PIATOK | 16:00 | TOP


Slovenský dokumentárny film

Arsy – Versyukážky z filmov

Miro Remo / SR / 2009 / 23 min.
Arsy – Versy Životný príbeh matky a jej syna Ľuboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou. Svoju životnú energiu spolu s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do svojej amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach i v živote bola Ľubošovi vždy jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna. Film bol ocenený na festivaloch dokumentárnych filmov v Toronte a Jihlave, ako aj na ďalších filmových podujatiach.
PROGRAM: PIATOK | 18:30 | TOP

Cigarety a pesničkyukážky z filmov

Marek Šulík, Jana Kovalčíková / SR / 2010 / 52 min.
Cigarety a pesničky Hudobný projekt AfterPhurikane Giľa je založený na dlhodobom muzikologickom projekte Jany Belišovej v rómskych osadách na Slovensku. Jana Belišová zozbierala stovky starodávnych rómskych piesní a následne zorganizovala workshop rómskych a nerómskych hudobníkov, ktorí sa pokúsili hudobne spolupracovať. Takto sa zrodil jedinečný multikultúrny projekt. Dokumentárny film zaznamenáva ďalšie týždenné stretnutie spevákov a hudobníkov vo Veľkom Slavkove, ktorí v auguste 2009 v miestnom evanjelickom kostole nahrávali piesne pre CD AfterPhurikane Giľa. Film prináša tejto hudbe nový rozmer reality, humoru a absurdnosti.
PROGRAM: SOBOTA | 20:15 | TOP

Ilja

Ivan Ostrochovský/ Slovensko / 2009 / 30 min.
Ilja Dokument o Iľjovi Zeljenkovi, jednej z najzaujímavejších osobností slovenskej hudobnej scény 20. storočia, autorovi symfonických skladieb, opier, ale aj skladieb pre sólové nástroje. Zeljenka nie je len netradičný autor seriálnej hudby, ale aj autorom filmovej hudby. Na svojom konte má viac ako 100 filmov. Bol dvorným skladateľom Štefana Uhera, spolupracoval s Eduardom Grečnerom alebo Martinom Slivkom. Ostrochovského dokument prichádza dva roky po smrti tohto výnimočného skladateľa, ktorý o sebe hovoril, že na jeho názory a štýl života je Bratislava príliš malé mesto.
PROGRAM: SOBOTA | 17:45 | TOP

Z kola von - Čo je za týmukážky z filmov

Jaro Vojtek / Slovensko / 2010 / 30 min.
Z kola von - Čo je za tým Po festivalovo úspešných filmoch My Zdes a Hranica prichádza dokumentarista Jaro Vojtek s krátkometrážnym sociálne ladeným dokumentom, ktorého hlavnou postavou je Róm Jožo/Fero. Závislosť ho pripravila o všetko a spolu s rodinou vytlačila na perifériu spoločnosti. Poznačený neľahkým osudom zostáva večným dieťaťom, ktorého najlepším priateľom sa stal pes Nemo. I napriek prvotnej zaostalosti sa Fero mentálne vyvyšuje nad ostatnými členmi rodiny a ako jediný má snahu o návrat späť do normálneho života. Jaro Vojtek úprimným a neštylizovaným spôsobom sleduje emócie, spomínanie na traumatickú minulosť, ľahostajnosť i „pracovitosť“ jednotlivých členov rodiny. Silnú tému s výraznými hrdinami, ktorých netreba upravovať či nastavovať v krajšom svetle, dopĺňa jednoduchá kamera.
PROGRAM: SOBOTA | 20:30 | TOP


Strety a stretnutia kultúr

Legenda o vtáčom vajci

Zdeněk N. Bričkovský / ČR / 2005 / 57 min.
Legenda o vtáčom vajci Pútavá reportáž zo zeme, kde sa mieša ľudová mágia, pohanské zvyky a pravoslávie, je prvým dielom tetralógie Polarion o zabudnutých severských národoch žijúcich v európskej časti Ruskej federácie. Dokument sa opiera o legendu o skamenelom vtáčom vajci – srdci šamana, ktorý bojoval proti pravoslávnej misii. Toto srdce sa stratilo a jeho objavenie by znamenalo veľkú nádej pre celý národ. Stačí však mať oči otvorené, pretože toto srdce sa dá nájsť všade. Kúzlo bájok a súžitie so starými legendami, ktoré hovoria, že ľudský život sa nikdy nemôže prepadnúť do absolútneho nešťastia, dodávajú dokumentu silu meditácie.
PROGRAM: SOBOTA | 10:00 | TOP

Londýnčaniaukážky z filmov

Marc Isaacs / UK / 2009 / 58 min.
Londýnčania Renomovaný britský dokumentarista Marc Isaacs zachytáva osudy niekoľkých obyvateľov Londýna z rôznych spoločenských vrstiev počas súčasnej ekonomickej krízy. Postupne spoznávame bohatého obchodníka, ktorý kvôli neustálemu až nutkavému sledovaniu aktuálneho diania na finančných trhoch prišiel o rodinu, duchovne založeného zametača ulíc, bangladéšskeho imigranta starajúceho sa o pubertálnu dcéru a zdanlivo vyrovnaného poisťovacieho agenta, ktorý zúfalo túži po úniku z každodennej pracovnej rutiny. Citlivé portréty ľudí, snažiacich sa nájsť svoje miesto v londýnskom mravenisku, sprevádza pôsobivá hudba a melancholické zábery večne daždivej britskej metropoly.
PROGRAM: SOBOTA | 18:30 | TOP


Zaostrené na Irán a Afganistan

Afganská superstarukážky z filmov

Havana Marking / UK / 2008 / 88 min.
Afganská superstar Po tridsiatich rokoch vojny a vlády Talibanu sa do Afganistanu vrátila popkultúra. Miestna televízna stanica Tolo TV sa rozhodla v Kábule usporiadať súťaž amatérskych speváckych talentov, u nás známu ako Superstar. Okrem dvoch tisíc spevákov sa do súťaže prihlásili aj tri statočné dievčatá. Spievať na verejnosti v krajine silne ovplyvnenej konzervatívnymi tradíciami však pre ženu nie je veľmi bezpečné. Dynamicky strihaný dokument ocenený na festivale v Sundance zaznamenáva celý priebeh trojmesačnej súťaže, vtipné momenty približujúce celonárodné šialenstvo striedajú mrazivé chvíle, kedy sa ženským súťažiacim za ich vystúpenie vyhrážajú smrťou.
PROGRAM: STREDA | 18:00 | TOP

Irán – nevyslyšané hlasyukážky z filmov

Davoud Geramifard / Kan. / 2009 / 67 min.
Irán – nevyslyšané hlasy Ako sa žije v súčasnom Iráne, kde fundamentalistický šiitský islam, vyžadovaný vládou, predstavuje pre mnoho ľudí základnú prekážku pre získanie vytúženej slobody? Pre učiteľa, nomáda alebo básnika, ktorí vystupujú vo filme, je možnosť žiť bez viery, odlišne interpretovať korán, tancovať verejne s priateľmi či naplňovať svoju predstavu o zmysle života takmer nesplniteľným snom. Okrem kritiky systému si však každý z nich uchováva nádej na spoločenskú zmenu a upozorňuje na to, ako stereotypne môže byť život v Iráne vnímaný zvonku. Spoločne volajú po otvorenej spoločnosti, kde by vedľa seba slobodne a bez obáv z prenasledovania žili rôzne menšiny, sekularisti i ľavicoví intelektuáli.
PROGRAM: SOBOTA | 12:15 | TOP

Zomrieť ukameňovanímukážky z filmov

Farid Haerinejad, Mohammad Reza Kazemi / Irán, Holandsko / 2009 / 73 min.
Zomrieť ukameňovaním Trest smrti ukameňovaním môžu v Iráne dostať ženy a niekedy aj muži, ktorí sa previnili cudzoložstvom, prostitúciou či zabitím v sebaobrane. Advokátka Šadi Sadrová, novinárka Asijeh Aminiová a ďalšie aktivistky za práva žien sa snažia pomáhať ženám, ktoré boli odsúdené k tomuto nehumánnemu, ponižujúcemu a veľmi bolestivému spôsobu popravy. Ich práca je však obtiažna – dôkazy sa iránska vláda vzhľadom na medzinárodnú kritiku snaží ututlať. Film bol ocenený Cenou za mier a spravodlivosť na tohtoročnom festivale Berlinale.
PROGRAM: UTOROK | 16:00 | TOP


Zelené výzvy

Vysnívaný odpadukážky z filmov

Mai Iskander / USA / 2009 / 79 min.
Vysnívaný odpad Zaballeen, arabský výraz pre „ľudí odpadkov“, označuje sociálnu vrstvu Káhiry. Patria k nej aj teenageri Adham, Nabil a Osama, ktorí žijú v okrajovej štvrti Mokattan, najväčšej „odpadkovej osade“ na svete. Zber a spracovanie odpadu z osemnásťmiliónovej Káhiry predstavuje pre miestnu šesťdesiattisícovú komunitu už po stáročia jediný zdroj obživy. Vysoko efektívny recyklačný systém, v ktorom sa obyvateľom Mokattanu darí spracovávať 80 percent všetkého odpadu, však nahradzuje moderná technika zahraničných firiem s niekoľkonásobne nižšou účinnosťou. Snímka debutujúcej režisérky zachytáva ničivý dopad globalizácie na osudy jednotlivcov i celej komunity.
PROGRAM: SOBOTA | 14:15 | TOP

Zem bez ľudíukážky z filmov

Andreas Apostolides / Grécko / 2009 / 52 min.
Zem bez ľudí Tanzánsky národný park Serengeti je považovaný za vzorný príklad starostlivosti človeka o divokú prírodu. Menej sa už vie, že na územie parku o rozlohe Belgicka nesmú vkročiť jeho pôvodní obyvatelia, Masajovia. Dôvod? Ironicky povedané, Masajovia by turistom bránili vo výhľade na slony, levy a zebry. Lov zveri je Masajom tiež prísne zakázaný, zatiaľ čo turisti si za tučný poplatok môžu loviť prakticky čokoľvek. Film na smutnom osude Masajov ukazuje, ako môžu západné predstavy o ochrane a turistickom využití divokej prírody negatívne ovplyvniť život pôvodných obyvateľov, ktorí s ňou po stáročia žili v úplnej harmónii.
PROGRAM: UTOROK | 18:30 | TOP


Znášanlivý / Neznášanlivý

Nenávisť v krvi

Marko Mamuzic / Srbsko / 2008 / 51 min.
Nenávisť v krvi Snímka sa prostredníctvom rozhovorov s členmi rôznych srbských neonacistických frakcií a ich oponentmi snaží poodhaliť dôvody, prečo toľko mladých ľudí v Srbsku prepadlo ideám fašizmu a nacionalizmu. Veľmi populárny medzi mladými priaznivcami krajnej pravice je bývalý pravoslávny biskup Nikolaj Velimirovič, ktorý nešetrí nenávistnými výrokmi na adresu príslušníkov sexuálnych menšín či Židov. Podľa neho Židia môžu nielen za smrť Krista, ale dokonca aj za bombardovanie Srbska v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Na sarajevskom filmovom festivale získal tento dokument Cenu ľudských práv.
PROGRAM: SOBOTA | 11:15 | TOP

Vodca má vždy pravduukážky z filmov

Salome Jashi / Georgia / 2010 / 43 min.
Vodca má vždy pravdu Výchova k nacionalizmu, nenávisti a poslušnosti. Tak vyzerajú prezidentom financované letné tábory v Gruzínsku, ktorých sa od roku 2005 zúčastnilo už sto tisíc chlapcov a dievčat. Vodcovia, oddieloví vedúci, pripomínajú svojim zverencom krivdy, ku ktorým došlo počas vojny v Abcházsku a Osetsku, sugestívne prednášky a divadelné hry predstavujú emocionálny nátlak, upevňujúci v „pešiakoch“ túžbu po pomste. Režisérka Salome Jashiová ukazuje, aká nekonečná môže byť vojna, keď je živená silným nacionalizmom.
PROGRAM: SOBOTA | 15:45 | TOP


Filmy na telo

Belal, Safia a Hasib Belal, Safia a Hasib
3 076 € zložených zo vstupného počas premietaní pre školy, vstupného od divákov a podpory partnerov umožní realizovať trom nevidiacim pacientom v Kábule transplantáciu očnej rohovky!
Viac info o zbierke Berkat.

Bolo nás... Arsy - Versy Festival na poobedných premietaniach navštívilo viac ako 1350 divákov. Školských premietaní sa zúčastnilo 2235 žiakov a študentov. Nakoniec sa na 38 projekciách premietalo spolu 36 filmov.
Čísla 2011.

Arsy - Versy Arsy - Versy
V hlasovaní divákov o najlepší film festivalu zvíťazila snímka Arsy - Versy.
Kompletné výsledky.

Fotogaléria Fotogaléria

Obchodík Obchodík
859,50 € výťažok z predaja v Obchodíku:
>20 € pre projekt Berkat - Šťastné lietajúce koberce
>100 € pre eRko – Euphrasia v Nairobi
>36,50 € pre ČvO
>603 € pre Berkat – projekt Maroko
>100 € pre Žudro – projekt AfterPhurikane
Čísla 2011.

Home    Top    O festivale    Organizátori    Vstupné    Klub darcov    Filmy    Video    Hostia    Sprievodné podujatia    Program    Archív

©2011 Ivan Sýkora & Matej Sýkora. All rights reserved. Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie.

Človek v ohrození       Jeden svet       Monitor       Rozvojové vzdelávanie       Člověk v tísni       Jeden svět       Skutečná pomoc       Varianty