ISSO - notebooky, počítačeMIP - tlačiarneAtos - IT riešeniaHandlovská energetikaHBP Security - bezpečnosťFair Bojnice - nábytokVatel - spoločenský a event marketing

Festival
organizuje
Berkat

BERKAT, občianske združenie

Spoluorganizátori:   KaSS Prievidza   Človek v ohrození            Záštita primátorky mesta Prievidza
Mediálni partneri:   HIT FM Rádio   MY Hornonitrianske noviny   Prievidza24   ECHO
Festival podporili:   24hod.sk   Ars Preuge   CRZ   Dajama   Diamantové deti   Dobrá víla
Novinky Prievidza   KCMN   OKI   PENAM   PrievidzaNET   RKC   Skanska   Slnko records   Tympany

 Jeden svet 2012 v Prievidzi Jeden svet 2012
medzinárodný festival  
dokumentárnych filmov
12.-17. marca v Dome kultúry v Prievidzi 12.-17. marec
Dom kultúry
Prievidza
31 filmov, 8 kategórií
Najlepšie minuloročné filmy, Cesty ku slobode, Ekoaktivizmus, JS deťom, Máte právo vedieť, Naša r/evolúcia, Slovenský dokument a Ženské svety.
Jeden svet     anketa
diskusie
súťaž
výstavy
Jeden svet
Jeden svet Festival Jeden svet na Slovensku organizuje Človek v ohrození, ktorý sa už viac ako 10 rokov zameriava na adresnú humanitárnu a rozvojovú pomoc, podporu ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity.     Jeden svet ukážky
z filmov
ukážky z filmov

o festivale

filmy

hostia

sprievodné podujatia

program

archív

Facebook

Berkat

komu pomáhame?

chcem pomôcť!

daruj permanentku 1+1

FILMY

NAJLEPŠIE FILMY Z MINULÝCH ROKOV! | CESTY KU SLOBODE | EKOAKTIVIZMUS | JEDEN SVET DEŤOM | MÁTE PRÁVO VEDIEŤ | NAŠA R/EVOLÚCIA | SLOVENSKÝ DOKUMENT | ŽENSKÉ SVETY


NAJLEPŠIE FILMY Z MINULÝCH ROKOV!

Arsy - Versyukážky z filmov

Miro Remo / SR / 2009 / 23 min.
Arsy - Versy Životný príbeh matky a jej syna Ľuboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou. Svoju životnú energiu spolu s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do svojej amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach i v živote bola Ľubošovi vždy jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna. Film bol ocenený na festivaloch dokumentárnych filmov v Toronte a Jihlave, ako aj na ďalších filmových podujatiach.
PROGRAM: PONDELOK | 16:00 | TOP

Berkat a Maršo – šťastie a sloboda

David Čálek / ČR / 2007 / 70 min.
Berkat a Maršo – šťastie a sloboda Detská tanečná skupina Maršo vznikla v utečeneckom stanovom tábore Sputnik, na čečensko-ingušskej hranici. Počas piatich rokov tu žilo viac ako deväťtisíc čečenských utečencov. Reportérka Petra Procházková založila v Českej republike združenie Berkat ako reakciu na masakre civilného obyvateľstva ruskou armádou v Čečensku. Združenie od tej doby neustále pomáha jej civilným obetiam, predovšetkým ženám. Berkatu sa v roku 2003 podarilo usporiadať turné súboru Maršo v Čechách. Cieľom bolo priniesť deťom iné ako hrôzostrašné zážitky vojny a upozorniť Čechov na zúfalú situáciu v krajine postihnutej mediálnou blokádou. V dokumente sa striedajú výpovede o vojne, o zmysle pomoci druhým s diskusiou o tom, ako prebudiť Čechov z pasivity a zo sústredenia sa na seba samých. V roku 2006 sa Berkat rozhodol opäť pozvať deti z Marša. Tábor Sputnik bol však medzitým rozpustený a deti bolo potrebné hľadať po celom Čečensku. V ich životoch sa mnohé zmenilo. Zmenili sa i samotné deti a nakoniec bolo iné aj ich prijatie v Česku. Už to neboli úbohé malé deti z vojny vďačné za plyšových medvedíkov. Odrazu tu stáli nároční mladí ľudia s neistou budúcnosťou a s puncom malých teroristov.
PROGRAM: PONDELOK | 18:30 | TOP

Kongo: hlboké tichoukážky z filmov

Lisa F. Jackson / USA / 2007 / 77 min.
Kongo: hlboké ticho Občianska vojna v Demokratickej republike Kongo je jedným z najdlhšie trvajúcich svetových konfliktov, ktorý si médiá neveľmi všímajú. Napriek tomu, že na dodržiavanie mieru tu už niekoľko rokov dohliadajú tisícky vojakov OSN, na východe krajiny sa stále bojuje. Obeťami neutíchajúcich bojov sú i státisíce dievčat a žien, ktoré sú brutálnym spôsobom znásilňované. Okrem častých zdravotných problémov trpia znásilnené ženy mnohokrát vylúčením z vlastných rodín a celé okolie ich zavrhne. Konflikt zanecháva za sebou celú generáciu sirôt počatých v násilí.
Sugestívna snímka americkej dokumentaristky Lisy F. Jacksonovej prináša znepokojivé svedectvo o životoch a utrpení znásilnených žien vo vojnou zbedačenej krajine. Autorka pátra po príčinách súčasného stavu, kedy znásilnenie nie je iba násilným aktom a dôsledkom nekontrolovateľného pudu vojakov, ale stáva sa systémovým prostriedkom porážky a poníženia nepriateľa. Snímka obsahuje autentické výpovede obetí znásilnení, ale aj ich páchateľov. Citlivosť režisérkinho prístupu k postavám filmu umocňuje skutočnosť, že sama sa kedysi stala obeťou znásilnenia. Neuveriteľným kontrastom k spomínaným faktom je však neutíchajúca húževnatosť žien, ktoré nachádzajú silu žiť a bojovať ďalej, čo filmu dodáva veľmi dojemný rozmer.
PROGRAM: PONDELOK | 16:30 | TOP

Príbehy z Jodokuukážky z filmov

Andrzej Fidyk / Nórsko, Poľsko / 2008 / 83 min.
Príbehy z Jodoku Ako sa dajú dokumentárne zachytiť brutality páchané v novodobých koncentračných táboroch, v ktorých trpia desaťtisíce severokórejských politických väzňov? Významný poľský režisér Andrzej Fidyk našiel originálny a nesmierne efektný spôsob, ako skĺbiť dokumentárnu výpoveď o zločinoch proti ľudskosti so znepokojujúcim umeleckým stvárnením. Presvedčil divadelného režiséra Jung Sung Sana, ktorý v roku 1994 utiekol z koncentračného tábora Jodok cez hranice do Južnej Kórei, aby naštudoval muzikál verne zachycujúci otrasné praktiky v tábore.
PROGRAM: PONDELOK | 20:00 | TOP



CESTY KU SLOBODE

Hip-hopová revolúciaukážky z filmov

Mayckell Pedrero Mariol / Kuba / 2010 / 50 min.
Hip-hopová revolúcia Snímka debutujúceho kubánskeho režiséra Mayckella P. Mariola patrí v súčasnosti medzi najkontroverznejšie diela na „ostrove slobody". Mal iba jedinú verejnú projekciu v Havane, kam ale pre istotu nebol umožnený vstup novinárom a blogerom. Jeho hlavnými protagonistami sú totiž členovia undergroundovej hip-hopovej skupiny Los Aldeanos, ktorej texty pravdivo popisujú kubánsku realitu. Pre Alda a El B predstavuje rap vojnu, kubánský vodca Pinocchia a sloboda slova jedno z najzákladnejších ľudských práv. Svojim politicky nekorektným hip-hopom si medzi mladými Kubáncami získali značnú popularitu, a aj keď si svoje albumy vydávajú sami, zbierajú jednu hudobnú cenu za druhou. Formálne invenčná snímka s divokým strihom v duchu hudobných videoklipov a nutnou dávkou hip-hopu ponúka okrem otvorených rozhovorov s členmi kapely a záberov z ich koncertov tiež čiernobiele pohľady do každodenného života v uliciach Havany, ktorému sa snaží Los Aldeanos posvietiť na lepšie časy.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 16:00 | TOP

Proti prúdu – barmskí politickí väzni

Jeanne Hallacy / Thajsko, Barma / 2011 / 87 min.
Proti prúdu – barmskí politickí väzni Napriek tomu, že Bo Kyi patrí k uznávaným bojovníkom za ľudské práva, pozornosť médií príliš nevyhľadáva. Už v roku 1988 stál medzi študentmi, ktorí sa aktívne postavili do čela demonštrácií proti vojenskému režimu v Barme. Po ozbrojenom zásahu vojenskej junty, počas ktorého zomrelo viac než tri tisíc ľudí, strávil vyše sedem rokov vo väzení. Podarilo sa mu utiecť na hranice s Thajskom, odkiaľ nepretržite podporuje stovky kolegov a kolegýň z radov politických väzňov, ich rodiny a ďalších barmských bojovníkov za demokraciu. Bo Kyi v snímke Jeanne Hallacy popisuje snahu generácií Barmčanov oslobodiť krajinu od tyranie. Film predstavuje unikátne archívne zábery skupiny Democratic Voice of Burma z protivládnych protestov alebo vystúpení komika Zarganara, ktorého politická satira dostala veľakrát do väzenia. Dokument Proti prúdu (v barmčine Yayzan Lan), sa zamýšľa nad odvahou tých, ktorých neústupnosť voči režimu dáva obyčajným Barmčanom aj napriek desiatky rokov trvajúcej nadvláde diktátorov stále nádej.
PROGRAM: SOBOTA | 17:00 | TOP

Slobodné javiskoukážky z filmov

Mathew Charles, Albina Kovalyova / Veľká Británia / 2010 / 27 min.
Slobodné javisko Dostať sa na vystúpenie štátom zakázaného bieloruského Slobodného divadla nie je nič jednoduchého. Záujemcovia o vystúpenie sú pomocou e-mailov a SMS správ nasmerovaní na určité miesto na okraji Minsku, odkiaľ sú potom nenápadne odvedení do malého domčeka. V „poslednej európskej diktatúre", ako býva Lukašenkov režim často nazývaný, predstavuje tento domček s malou improvizovanou sálou a skupinkou divadelných nadšencov jedinečný ostrovček slobody. Aj keď miestni herci dobre vedia, že každé z predstavení, v ktorom nekompromisne kritizujú Lukašenkov režim, môže byť ich posledné, vo svojej práci pokračujú. Tá v mnohom pripomína tzv. „bytové divadlá", ktoré fungovali v období komunistického Československa. Svoju podporu členom Slobodného divadla vyjadrili napr. herec Jude Law či herečka Sienna Miller. Dramatik Tom Stoppard súboru poskytol finančnú podporu a nechýbal ani na demonštrácii pred bieloruskou ambasádou v Londýne za prepustenie hlavných postáv divadelného súboru - Kolju a Nataše. Tí boli totiž v deň londýnskej premiéry dokumentu Albiny Kovaljovej a Mathewa Charlesa zatknutí za účasť na protivládnej demonštrácii.
PROGRAM: PIATOK | 16:00 | TOP



EKOAKTIVIZMUS

Kúpil som dažďový pralesukážky z filmov

Helena Nygren, Jacob Andrén / Švédsko / 2010 / 58 min.
Kúpil som dažďový prales Keď mal Jacob Andrén osem rokov, zapojil sa rovnako ako státisíce švédskych školákov do zbierky na záchranu dažďových pralesov. Vybrané peniaze boli vtedy odoslané do Latinskej Ameriky, kde za ne mal byť kúpený kus dažďového pralesa, a tým zachránený pred vyrúbaním. Po dvadsiatich rokoch sa Jacob rozhodol, že sa pokúsi vypátrať, či finančné prostriedky naozaj dorazili na miesto určenia a kde sa nachádza časť pralesa, ktorý pomohol zachrániť. Po takmer detektívnom pátraní zisťuje, že hľadaný kus vegetácie sa nachádza kdesi medzi Hondurasom a Kostarikou, a vydáva sa na cestu. Počas dobrodružného putovania spoznáva ťažký život chudobných dedinčanov a na vlastné oči vidí, koľko dažďového pralesa už väčšinou nelegálne padlo za obeť ťažobným firmám. Priamočiara snímka Jacoba Andréna a Heleny Nygren jasne dokazuje, že osobná angažovanosť má svoj nepopierateľný význam a že aj malý osobný príspevok môže niečo zmeniť.
PROGRAM: UTOROK | 18:00 | TOP



JEDEN SVET DEŤOM

Chcem to skúsiťukážky z filmov

Susana Pilgrim / Taliansko / 2010 / 62 min.
Chcem to skúsiť Dvadsaťtriročný Luigi Fantinelli z Talianska študuje univerzitu v Boloni a hlási sa na študijný pobyt v Španielsku v rámci programu Socrates Erasmus. Z viac ako dvoch miliónov študujúcich, ktorí sa týchto stáží zúčastňujú, je prvý a zatiaľ jediný s Downovým syndrómom. Taliansko zrušilo v roku 1977 špeciálne školy pre deti s týmto postihnutím a reštrukturalizovalo školský systém tak, aby umožnil zdravým aj handicapovaným študovať spoločne. Režisérka Susana Pilgrim ukazuje príbeh cieľavedomého Luigiho, ktorého jediným snom je získať vysokoškolské vzdelanie. V Boloni sa nielen pripravuje na budúcu pedagogickú dráhu, stále viac sa tiež osamostatňuje. Býva v prenajatom byte so svojimi spolužiakmi a delí sa s nimi o prácu. Nájde si priateľku a neskôr odchádza do španielskej Murcie, kde ho čaká štúdium v španielčine a práca v organizácii pre hendikepovaných. Vo filme nechýba ani reflexia toho, aké ťažké je presadiť sa vo svete zdravých ľudí, ktorí nie sú zvyknutí, že zloženie spoločnosti je omnoho rozmanitejšie. Luigi aj jeho priatelia tak musia podstúpiť cestu, na ktorej je dôležitá vzájomná podpora.
PROGRAM: STREDA | 20:00 | TOP



MÁTE PRÁVO VEDIEŤ

Addis a Daniel: ukradnuté detstvo

Yeneakale Tamrat / Etiópia, Česká republika / 2010 / 28 min.
Addis a Daniel: ukradnuté detstvo V Etiópii bolo otroctvo oficiálne zrušené v 30-tych rokoch minulého storočia. Vo forme obchodu s ľuďmi sa s ním ale miestni obyvatelia naďalej stretávajú. Často je to dôsledkom extrémnej chudoby a dopytu po lacnej pracovnej sile. Oba faktory využívajú priekupníci, ktorí obchodujú predovšetkým so ženami a deťmi, ktoré putujú za prácou z chudobného vidieka do veľkých miest alebo do iných afrických a blízkovýchodných zemí. Dokument, produkovaný spoločnosťou Člověk v tísni, približuje na príbehoch dvoch mladých ľudí, ako ľahko je možné stať sa obeťou obchodu s ľuďmi. S vidinou lepšieho života a za tichého súhlasu rodiny, ktorá je obvykle v bezvýchodiskovej životnej situácii, končia deti v tkáčskych dielňach či na ulici, kde sú nútené predávať svoje telo.
PROGRAM: STREDA | 17:30 | TOP

Afganskí tanečníciukážky z filmov

Jamie Doran / UK / 2010 / 52 min.
Afganskí tanečníci Bačabazi, v preklade chlapčenská hra, je názov pre prastarý afgnský zvyk, pri ktorom dospievajúci chlapci oblečení do ženských šiat tancujú pre potešenie prizerajúceho sa pánskeho publika. Tradícia rozšírená hlavne na severe krajiny v posledných rokoch prekvitá vďaka bývalým armádnym veliteľom a vplyvným obchodníkom, ktorí si vytipovaných chlapcov s obľubou kupujú ako znak svojej prestíže. Siroty z ulice a deti z chudobných rodín sa potom stávajú ich sexuálnymi otrokmi a niekedy aj obeťami vrážd. Exilový afganský novinár Najibullah Quraishi sa vracia do svojej vlasti, aby o ilegálnom fenoméne natočil spolu s britským režisérom Jamiem Doranom odvážny investigatívny dokument. Podarí sa mu získať dôveru Dastagera, vplyvného a bohatého obchodníka, ktorý sa oddáva hrám s chlapcami a podľa vlastných slov mu prešli rukami dve až tri tisícky detí. Vďaka nemu sa novinár zúčastní jednej z osláv bačabazi a je svedkom hádky o to, kto si pohľadného dospievajúceho chlapca odvezie večer domov. Inokedy sa v publiku na podobnej oslave stretáva s vysokým policajným úradníkom a dochádza mu, že odstrániť barbarský zvyk v Afganistane nebude vôbec jednoduché.
PROGRAM: PIATOK | 18:00 | TOP

Krv v mobileukážky z filmov

Frank Piasecki Poulsen / Dánsko, Nemecko / 2010 / 82 min.
Krv v mobile Napadlo vám niekedy, že sa vo vašom mobile môžu skrývať vzácne minerály postriekané krvou obetí vojny v Demokratickej republike Kongo? A že každým zavolaním nepriamo podporujete najväčší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny, ktorému za posledných pätnásť rokov padlo za obeť päť miliónov ľudí? Nie, to nie je žart, bez vzácnych minerálov, ktorých drvivá väčšina pochádza z ilegálnych baní v tejto zemi, by sa totiž váš mobil nezaobišiel. Dánsky režisér Frank Piasecki Poulsen svoje pátranie začína na Svetovom kongrese mobilných technológií v Barcelone. K vlastnému zdeseniu zisťuje, že mu žiaden z výrobcov nemôže zaručiť, že práve jeho mobily nemajú s neľútostnou vojnou o nálezisko minerálov v Demokratickej republike Kongo nič spoločného. Vypraví sa preto na miesto činu a po náročnej ceste sa dostáva do jednej z najväčších baní v regióne v konžskej Bisii. Detská práca, prostitúcia neplnoletých dievčat, smrť zavalením a prestrelky medzi členmi miestnych gangov sú tu každodennou realitou. Rovnako ako všadeprítomná korupcia v celej Demokratickej republike Kongo.
PROGRAM: UTOROK | 20:00 | TOP

Môj únoscaukážky z filmov

Mark Henderson, Kate Horne / Veľká Británia / 2010 / 82 min.
Môj únosca V roku 2003 prebehla svetovými médiami správa o únose skupiny turistov v kolumbijských horách. Jedným z nich bol aj Brit Mark Henderson, ktorý v zajatí nakoniec strávil viac než tri mesiace. Necelý rok po prepustení mu na jeho veľké prekvapenie prišiel e-mail od jedného z únoscov menom Antonio, člena marxistickej guerillovej skupiny, ktorý sa mu snažil vysvetliť dôvody ich únosu. Po piatich rokoch vzájomnej korešpondencie sa Mark Henderson spoločne s tromi ďalšími obeťami únosu rozhodol vrátiť na miesto činu a s Antoniom sa osobne stretnúť. V lone nádhernej prírody kolumbijskej džungle, ktorá sa ale pre unesených stala nočnou morou, začína napínavá rekonštrukcia celej udalosti umocnená znepokojujúcou hudobnou kulisou v duchu úvodnej skladby skupiny Radiohead. S využitím televíznych spravodajských spotov informujúcich o únose, aj denníkových záznamov a spomienok všetkých zúčastnených, vrátane Antonia, tvorcovia brilantným spôsobom oživujú všetky peripetie dramatickej udalosti a dospievajú k zisteniu, že skutočnou motiváciou únoscov bola snaha upozorniť svet na zverstvá, ktoré tu na vidiečanoch páchajú kolumbijské paramilitaristické oddiely.
PROGRAM: SOBOTA | 14:45 | TOP

Naša škola

Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma / USA, Švajčiarsko / 2011 / 90 min.
Naša škola Snímka Naša škola je príbehom o vzťahoch medzi Rómami a väčšinovou populáciou v malom meste na severe Rumunska. Dokument sleduje očami troch rómskych detí ich snahu vymaniť sa z okov spoločenskej segregácie. Alin, Beni a Dana sú poslaní z polorozpadnutej školy v odľahlej rómskej štvrti do bežnej školy. Každý z nich prežíva zmenu inak. S neposedným Alinom si učitelia nevedia poradiť, u rodičov nachádzajú len malú podporu, a tak niekedy radšej než do školy chodí za školu. Pomalšiemu Benimu sa medzi rumunskými vrstovníkmi podarilo nájsť si kamarátov, a preto sa snaží tempo výuky za každú cenu zvládnuť. Dana, ktorá bola na predchádzajúcej škole jedna z najlepších študentiek, opúšťa školu kvôli manželstvu a materstvu. Ich pôsobivé a často úsmevné príbehy približujú začarovaný kruh chudoby a diskriminácie.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 17:00 | TOP

Nech sa páči, poďte ďalej

Paula Ďurinová, Vladimíra Hradecká / Slovensko / 2011 / 30 min.
Nech sa páči, poďte ďalej Na Slovensku je odhadom viac ako 600 segregovaných osád, v ktorých žije skoro 200 tisíc ľudí. Možnosti dostať sa z týchto osád a žiť bežný život v spoločnosti sú mizivé. Niektoré obce sú svetlým príkladom toho, že rúcať bariéry sa dá a oplatí sa to.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 18:30 | TOP

Obchod s orgánmiukážky z filmov

Rama Rau / Kanada / 2010 / 70 min.
Obchod s orgánmi Vyriešiť neľahkú finančnú situáciu predajom obličky na čiernom trhu je v Indii pomerne bežné, aj keď to tamojší zákon zakazuje. Dopyt rastie, pričom cena pre klientov zo Západu je šesťdesiat tisíc dolárov. „Darca" orgánu však dostane maximálne dvesto dolárov, ktoré okamžite zhltnú dlhy za školné pre deti alebo za stavbu nového domu po ničivom cunami. Režisérka Rama Rau vo svojom dokumente zachytáva príbeh dvoch žien: Indky Hemy, ktorá sa s pomocou sestry snaží predať svoju obličku, a Kanaďanky Sandry, čakajúcej na vhodného darcu a transplantáciu. Matka a dcéra Sandry sa prostredníctvom internetu dozvedajú o možnosti kúpiť obličku od indických žien a všetky tri o tejto možnosti diskutujú. Hema podstupuje potrebné vyšetrenia pred odberom a snaží sa o cene svojho orgánu zjednávať. Ťaživá situácia všetky ženy zvedie dohromady. Sandra a jej najbližší sú konfrontovaní s realitou indického slumu, kde je predaj časti vlastného tela často jediným možným riešením neľahkej životnej situácie. Sandra musí opäť zvážiť, či vymení svoje uzdravenie za ohrozenie života niekoho iného.
PROGRAM: SOBOTA | 10:00 | TOP

Spravodlivosť pre Sergejaukážky z filmov

Hans Hermans, Martin Maat / Holandsko / 2011 / 62 min.
Spravodlivosť pre Sergeja Súčasné Rusko čelí mnohým problémom. Jedným z nich je korupcia, ktorá sa ako mor šíri naprieč štátnou správou a úradmi. Aj napriek tomu sa stále nájde množstvo ľudí, ktorým nie je otrasná situácia ľahostajná. Medzi takých občanov patril daňový právnik Sergej Magnitskij. Pri svojej práci odhalil najväčší daňový únik v histórii Ruska. Keď celú vec nahlásil na príslušných úradoch, čakala ho prekvapivá reakcia. Namiesto vyšetrovania daňového úniku bol prevezený do nápravného zariadenia, v ktorom v novembri 2009 vo veľkých bolestiach zomrel. Investigatívny dokument rok po jeho smrti skladá z výpovedí spolupracovníkov, priateľov, rodiny a aktivistov šokujúci príbeh muža, ktorý zaplatil najvyššiu cenu za to, že chcel upozorniť na nespravodlivosť, ktorá sa v jeho vlasti deje. Napriek tomu že všetky dôkazy svedčia tomu, že bol po celý rok vystavený týraniu a išlo tak o „pomalú vraždu", ako prípad nazvali zahraničné médiá, ruským úradom sa žiadneho vinníka odhaliť nepodarilo.
PROGRAM: PIATOK | 16:30 | TOP

Život na rovníku

Boba Baluchová / Slovensko / 2011 / 17 min.
Život na rovníku Dokument „Život na rovníku“ sa cez optiku dvoch mladých ľudí zo stredných škôl v meste Nanyuki pokúsi ukázať diváckej obci, že do Kene sa nechodí (ako to vidíme stereotypne v médiách) len po AIDS či maláriu. Africké deti a mládež sú rovnako šikovné a nadané, ako tie naše v Európe. Preto nás nesmie prekvapiť, že dnešní kenskí tínedžeri, ako aj hlavné postavy filmu Ramson a Mary Ann, by radi nastúpili na univerzitu, v budúcnosti pracovali v oblasti poľnohospodárstva a pomáhali svojej komunite na rovníku.
PROGRAM: SOBOTA | 13:45 | TOP



NAŠA R/EVOLÚCIA

Kapitalizmus - naša tajná receptúraukážky z filmov

Alexandru Solomon / Rumunsko, Francúzsko / 2010 / 76 min.
Kapitalizmus - naša tajná receptúra Keby sa dvadsať rokov od svojej popravy vrátil do Rumunska bývalý diktátor Nikolaj Čaučesku, bol by spokojný. Vlasť je v rukách jeho bývalých blízkych spolupracovníkov a je rovnako ako za komunizmu prešpikovaná korupciou a protekcionizmom. Režisér Alexandru Solomon dáva vo svojej s nadsázkou natočenej snímke nahliadnuť do kuchyne rumunského kapitalizmu, ktorého šéfkuchárom sa na počiatku 90-tych rokov minulého storočia stala skupina prominentov prepojená s bezpečnostnými zložkami režimu. Ponúka exkluzívny pohľad nielen do luxusných sídiel, jácht a tovární rumunských magnátov, ale tiež do ich myslí. „Nedosiahnete úspech, pokiaľ nebudete kradnúť," prezrádza svoj recept Dinu Patriciu, miliardár obvinený v kauze prania špinavých peňazí, ktorá ako všetky ostatné finančné škandály pravdepodobne nebude nikdy prešetrená. Film tvorí šikovne namixovaný koktail z medailónov rumunských oligarchov, záberov z veľkotovární striedajúcich sa s obrázkami komunistickej pásovej výroby, z televízneho spravodajstva a humorných animovaných vsuviek - to všetko obohatené ironickým režisérovým komentárom.
PROGRAM: STREDA | 16:00 | TOP

Občan Havelukážky z filmov

Pavel Koutecký / Česko / 2007 / 119 min.
Občan Havel Film Občan Havel nazerá do zákulisia politických i súkromných drám prezidentského obdobia Václava Havla. Diváci uvidia jeho nervozitu pri prvej voľbe českého prezidenta či trápenie pri nácviku prezidentskej ďakovnej reči, spoznajú, že vie recitovať Šrámkov Stříbrný vítr alebo naliať Milošovi Zemanovi becherovku. Kamera ho ale sleduje aj v situáciách, kedy sa dokáže pekne rozčúliť a zanadávať na zle ušité košele. Vo filme bude tiež konečne rozlúštené niekoľko dlhoročných záhad českej politiky - ako sa podarilo Václavovi Klausovi preniknúť do jazzového klubu a kto posadil Jacqua Chiraca vedľa prvej dámy. Rovnako ako v živote Václava Havla hrajú vo filme dôležitú úlohu obe jeho manželky, Olga a Dagmar, objavia sa tu jeho priatelia a spolupracovníci, svetoví i českí politici, ale aj členovia skupiny Rolling Stones. Režisér Pavel Koutecký začal film nakrúcať v roku 1992 a sledoval prvého českého prezidenta viac ako trinásť rokov. Premiéry svojho najzaujímavejšieho a najväčšieho filmu sa bohužiaľ Koutecký nedočkal. Po jeho tragickej smrti na jar 2006 sa dokončenia filmu ujal režisér Miroslav Janek.
PROGRAM: SOBOTA | 19:00 | TOP

Toda - ďakujem

Michal Spišák / Slovensko / 2011 / 21 min.
Toda - ďakujem Na základe výpovede jednej z mnohých obetí svojej doby, film prináša neskutočný príbeh o pomoci ľudí z malej obce , ktorí pomohli prežiť židovskému spoluobčanovi holocaust. Juraj Szantó sa tak vyhol transportom do vyhladzovacích táborov. Film demonštruje odraz doby, ktorá bola plná prejavov diskriminácie a intolerancie, kedy sa viac ako inokedy vyskytovali prejavy antisemitizmu.
PROGRAM: SOBOTA | 13:15 | TOP



SLOVENSKÝ DOKUMENT

Matka

Dávid Horínek / Slovensko / 2010 / 19 min.
Matka Dokumentárny film o matke, terapeutke drogových závislostí, ktorá stratila syna v dôsledku jeho závislosti na heroíne. Po smrti syna vydala denník, ktorý si písal počas liečenia. Film bol týmto denníkom inšpirovaný.
PROGRAM: SOBOTA | 14:15 | TOP


Miluj blížneho svojho

Vladimíra Hradecká / Slovensko / 2011 / 30 min.
Miluj blížneho svojho Vladimíra Hradecká v dokumentárnom filme Miluj blížneho svojho zachytáva reakcie ľudí na prvý slovenský pochod za práva LGBT komunity, ktorý sa uskutočnil v máji 2010 v Bratislave. V snímke sa zameriava na reakcie kresťanských združení (vrátane skupiny Medzipriestor, ktorá združuje homosexuálne orientovaných veriacich a ich blízkych), priestor dostal aj organizačný tím pochodu či Slovenská pospolitosť. Film je doplnený o materiál z Dúhového pochodu z júna 2011.
PROGRAM: SOBOTA | 11:15 | TOP

Nechcené deti

Jaro Vojtek / Slovensko / 1999 / 26 min.
Nechcené deti Cieľom autorsko-realizačného tímu bolo pravdivo, kriticky a predovšetkým s prihliadnutím na kontext informovať verejnosť o situácii opustených detí na Slovensku a o probléme náhradnej starostlivosti. Zároveň bolo priznaným zámerom celého autorsko-realizačného tímu podporiť riešenie tohto sociálneho problému tým, že filmy poskytnú latentným náhradným rodičom dostatočne plastický materiál pre uvažovanie o prijatí opusteného dieťaťa do vlastnej rodiny.
PROGRAM: SOBOTA | 16:00 | TOP

Povieme si to v nebiukážky z filmov

Jaro Vojtek / Slovensko / 2011 / 26 min.
Povieme si to v nebi Príbeh slepého dievčaťa Nikolky, ktorú k sebe prijala náhradná rodina. Napriek tomu, že rokmi sa zdravotný stav Nikoly zhoršoval, rodina nikdy neuvažovala o tom, že by mala od nich odísť. V roku 1999 združenie Návrat iniciovalo vznik série dokumentárnych filmov o starostlivosti náhradných rodín o opustené deti na Slovensku. Po rokoch sa tvorcovia vrátili k príbehom rodín, ktoré sa kedysi rozhodli prijať deti s rôznymi skrytými aj zjavnými zraneniami.
PROGRAM: SOBOTA | 16:30 | TOP

Pygmejovia – deti džungle

Pavol Barabáš / Slovensko / 2011 / 52 min.
Pygmejovia – deti džungle Dobrodruh Ivan Bulík prešiel Afriku skrz na skrz. Jeden jeho sen bol však stále v nedohľadne: túžil zachytiť život a zvyky najmenších ľudí Zeme, nájsť civilizáciou nepoškvrnených Pygmejov. Začína hľadať v Stredoafrickej republike, kde ho miestni domorodci prevedú cez hranice vojnou zmietaného Konga. Pri dobrodružnom pochode ho ohrozujú pralesné slony, fotografuje i gorily. Nakoniec hlboko v džungli nachádza prírodných Pygmejov, ktorí sa už tisícročia živia tradičným zberom a lovom, a ktorých radosť zo života, hudby a tanca sa zdá nekonečná. Sú to skutočné nahé deti džungle ohrozované nielen civilizáciou, ale i jedným z najväčších vojnových konfliktov od čias II. svetovej vojny.
PROGRAM: UTOROK | 16:00 | TOP

Slovenská krčma

Peter Kerekes / Slovensko / 2011 / 53 min.
Slovenská krčma Aj v živote slovenských filmárov a slovenských filmov zohráva krčma svoje dôležité miesto. Odjakživa bola nielen miestom stretávania sa priateľov, ale aj zdrojom inšpirácií, najrôznejších konfliktov a dramatických situácií. Viete ktorá konkrétna krčma bola predobrazom tých filmových od Juraja Jakubiska? Ako vznikala formálne prevratná snímka Petra Solana Kým sa skončí táto noc, alebo či mali Juraj Herz a Andy Hryc problémy vojsť do podniku po podávaní slavného „Debušé“? O oslave filmu, priateľstva a vína v Slávnosti v botanickej záhrade, alebo kým všetkým je už zaplnená filmárska „krčma nebeská“ rozpráva najnovší dokument režiséra Petra Kerekesa.
PROGRAM: ŠTVRTOK | 20:00 | TOP



ŽENSKÉ SVETY

Manželka za päťdesiat oviecukážky z filmov

Nima Sarvestani / Švédsko / 2010 / 52 min.
Manželka za päťdesiat oviec Mnohí afganskí muži vyznávajú radikálny Islam a uctievajú tradíciu obchodu s manželkami mladšími o generácie, s ktorými niekedy nezachádzajú lepšie než so psami. To je tiež prípad šestnásťročnej Sabere, ktorej v siedmych rokoch zomrel otec a osvojil si ju blízky príbuzný. Keď mala desať rokov, predal ju o štyridsať rokov staršiemu Talibancovi, ktorý ju štyrikrát priviedol do iného stavu. „Často som myslela na samovraždu," spomína Sabere na manželský život so slzami v očiach. Dievča malo ako jedno z mála šťastie, že sa jej podarilo uniknúť a ukryť sa v azylovom dome pre ženy s podobným osudom. Ani potom však nemá vyhraté. V úprimnej snímke režiséra Nimu Sarvestaniho sledujeme márnu snahu Saberinej chudobnej matky a jej muža dosiahnuť dcérinho rozvodu. Keď sa zdá, že osud je im konečne naklonený, nevlastný otec dostáva vyhrážky kvôli svojej druhej dcére, desaťročnej Farzenah. Výmenou za stádo oviec ju kedysi sľúbil inému mužovi. „Splátka" mala prebehnúť po jej pätnástich narodeninách, ženích si však zmyslel, že ju chce skôr…
PROGRAM: PIATOK | 20:00 | TOP

Salam Rugbyukážky z filmov

Faramarz Beheshti / Irán, Nový Zéland / 2010 / 62 min.
Salam Rugby „To je melón alebo dinosaurie vajce," smejú sa iránski muži, keď si prezerajú ragbyovú loptu. Predstava, že s ním na ihrisku navyše pobehujú ženy, je pre nich úplne absurdná. Presadiť v Iráne na čele s konzervatívnym prezidentom Mahmúdom Ahmadínedžádom športovanie žien je pre Islamskú federáciu ženských športov v Teheráne neľahkou úlohou. Ragbyová federácia sa pritom snaží, aby bolo toto športové odvetvie otvorené ženám, ktoré oň majú veľký záujem. V ceste však stojí množstvo prekážok. Ženy musia športovať úplne zahalené, aj keď im dlhý odev bráni v behu a nadmerne sa v ňom potia. Športoviská môžu užívať len vtedy, keď na nich nie sú muži, takže väčšinou trénujú v halách a na trávnik sa často dostanú len dvakrát za rok. Trénerom nemôže byť muž, pretože ho mravnostná polícia skôr či neskôr obviní z obťažovania. A nakoniec nie je kde a s kým hrať. Aj keď je v krajine niekoľko ženských družstiev, majú dovolené sa spolu stretnúť len raz za dva roky. S problémami sa stretávajú aj športové novinárky, ktoré majú zakázaný vstup na mnohé zápasy. Režisér Faramarz Beheshti odhaľuje sociálnu a politickú dimenziu športu, ktorý sa nevyhne reštrikciám patriarchálneho systému.
PROGRAM: STREDA | 18:00 | TOP

Thembiukážky z filmov

Jo Menell / Juhoafrická republika / 2010 / 48 min.
Thembi Viac ako päť miliónov Juhoafričanov žije s HIV, vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS. Väčšina z nich o svojej chorobe nechce hovoriť a je presvedčená, že v momente, kedy boli diagnostikovaní ako HIV pozitívni, ich život stratil zmysel. Tak to ale nebolo u mladého afrického dievčaťa Thembi, sršiaceho nezlomnou energiou, bezprostrednosťou, zmyslom pre humor a hlavne vôľou pokúsiť sa prelomiť hranice mlčania, ktoré v jej krajine toto ochorenie obklopuje. Thembi ochorela v šestnástich rokoch a o osem rokov neskôr svojej chorobe podľahla. Počas tejto doby sa ale rozhodla zoznámiť so svojim príbehom čo najväčší počet ľudí. V rámci svojho „prednáškového turné“ o živote s AIDS navštívila množstvo škôl, stretla sa s americkým prezidentom, prednášala na pôde parlamentu a cez verejnoprávne rádiá sa jej príbeh dostal k miliónom poslucháčov. Živo poskladaný portrét energického dievčaťa je prekladaný podarenými animovanými sekvenciami, ktoré ilustrujú jej vnútorný monológ s démonizovanou chorobou.
PROGRAM: UTOROK | 17:00 | TOP

V mene rodinyukážky z filmov

Shelley Saywell / Kanada / 2010 / 60 min.
V mene rodiny Podľa správ OSN dôjde vo svete asi k 5000 vraždám zo cti ročne. Prevažná časť týchto zločinov sa odohrá na Blízkom východe a v juhovýchodnej Ázii, nevyhýbajú sa však ani západnému svetu. Režisérka v znepokojivej snímke sleduje najprv príbeh z kanadského Toronta, kde pakistanský prisťahovalec zavraždí svoju šestnásťročnú dcéru Aqsu. Za niekoľko týždňov otrasie americkým Dallasom vražda dvoch sestier Aminy a Sarah ich otcom, pôvodom z Egypta. O pár mesiacov neskôr v Rochesteri len zázrakom prežije devätnásťročná Fauzia, dcéra afganských rodičov, pokus o ubodanie vlastným bratom. Cez otvorené rozhovory s priateľmi a známymi obetí snímka skúma okolnosti a eskalujúce napätie, ktoré vyvrcholilo zločinmi v rodinnom kruhu, aj reakcie miestnej moslimskej komunity. V sužujúcej paralele sa stretávame s ďalšími dievčatami z imigrantských rodín, ktoré stále žijú v strachu zo svojich blízkych. Sú nútené žiť dvojitý život - rodinný, riadiaci sa konzervatívnymi pravidlami Islamu, a ten vlastný, nezošnurovaný predstavami autoritatívnych a násilných príbuzných.
PROGRAM: SOBOTA | 12:00 | TOP




Filmy na telo

Výťažok festivalu na aktivity Berkatu

Výťažok festivalu na aktivity Berkatu
Vynikajúci výťažok 3989,70 € určený pre aktivity Berkatu sa skladá zo vstupného, príspevkov do zbierky, predaja v Obchodíku či sponzorských darov... Túto pomoc považujeme za veľmi dôležitú, je pre nás súčasťou spolužitia v jednom svete. Hlavná časť pomoci bude zameraná na symbolické adopcie v marockej dedinke v Agouti a operácie očných rohoviek pacientom Afganistane. Konkrétne informácie budeme priebežne zverejňovať na stránke www.berkat.sk.

Bolo nás...

Bolo nás...
Festival v roku 2012 na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1314 divákov. Školských premietaní sa zúčastnilo 1409 žiakov a študentov. Na 39 projekciách sa premietalo spolu 31 filmov.

5. ročník a Berkat
5. ročník a Berkat
Tento rok sa uskutoční v Prievidzi už jubilejný piaty ročník festivalu Jeden svet! Režisér Jaro Vojtek, ktorý bol hosťom festivalu v roku 2009, vtedy povedal, že po piatich rokoch sa stane festival etablovaným...
Prvýkrát však festival organizuje občianske združenie Berkat, ktoré bolo založené len minulý rok. Viac info o nás nájdete na www.berkat.

Komu pomáhame?

Komu pomáhame?
Výťažok z festivalu pôjde v plnej výške na účely verejnej zbierky Berkat pomáha a to konkrétne na transplantácie očných rohoviek nevidiacim v Afganistane a na pomoc miestnej komunite v horskej dedinke Agouti v Maroku.

Komu sme pomohli?

Komu sme pomohli?
Aj vďaka výťažku z minuloročného festivalu sa uskutočnilo päť úspešných transplantácií rohoviek. Miraz Gul, Safia, Hasib, Belal a Zia vďaka našej pomoci vidia! Viac info.

Obchodík Obchodík
Po minuloročnej premiére vám aj tento rok ponúkneme v Obchodíku Jeden svet rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ide na dobročinný účel.

Home      Top      O festivale      Vstupné      Filmy      Video      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2012 Berkat Slovensko, o.z. All rights reserved. Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie.