filmový festival Jeden svet v Prievidzi
Jeden svet

7. ročník festivalu dokumentárnych filmov
17. - 22. marec 2014 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Filmy

Arcibiskup Bezák Zbohom... | Bozk od Putina | Dajte nám peniaze | DanubeStory I: od farmára k lovcovi žiab | DanubeStory II: od manažéra ku klobučníkovi | Fenomén /Duševný komfort Jurija Petroviča/ | Jeans a Martó | Kauza Cervanová | KONY 2012 | Na bulvári zlomených snov | Na sever od slnka | Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj | Po zemi, po mori | Prekliatie prírodných zdrojov | Príbeh hacktivistov | Skutočná sociálna sieť | Solárne mamy | SOS Južný Sudán | Úžasný Azerbajdžan! | Veľvyslanec | Vo väzení sa burky nenosia | Volá Gaza | Vrah z povolania – Utrpenie sudcu Karla Vaša | Vzdelanie po čínsky | Zachovať si tvár | Zákon džungle | Život a smrť v Tanvalde



Arcibiskup Bezák Zbohom...

Oľga Záblacká / Slovensko / 2014 / 90 min.


Zamatoví teroristi Film divákom približuje nesporne pozoruhodnú osobnosť Mons. Bezáka - kňaza, ktorý svoj život daroval Bohu a cirkvi a mapuje jeho nevšedný životný príbeh. Predstavuje človeka jednými milovaného a druhými odmietaného. Odhaľuje súkromné aj verejné momenty jeho života. Uvidíte Róberta Bezáka očami verejnosti, ale aj jeho najbližších. Spoznáte ho nielen ako arcibiskupa, ústrednú postavu medializovanej kauzy, ale aj ako syna, brata či priateľa. Film divákom prináša obdivuhodné svedectvo o vnútornej sile osobnosti, ktorá prežíva najväčšiu skúšku svojho života a viery... Výsledok je funkčnou skladačkou rozhovorov, rekonštrukcií, archívnych materiálov, inscenovaných sekvencií a spoznávania dôležitých ľudí a prostredí v jeho svete. Celkový obraz je komplexný a umožní divákovi utvoriť si vlastný názor na situáciu, ktorá v súvislosti s Mons. Bezákom nastala.
V programe: sobota | 20:00


Bozk od Putina

Lise Birk Pedersen / Dánsko / 2012 / 58 min.


Bozk od Putina Masové hnutia a demonštrácie v Rusku nie sú výlučne vecou opozície. Putinovi priaznivci sa tiež organizujú do patriotického hnutia, ktoré má svojich vodcov, mládežnícke tábory, kongresy a demonštrácie. Obzvlášť v čase a na mieste očakávaných protestov opozície. Snímka je sondou do povahy masového provládneho hnutia „Naši“. Na príklade mladej a ambicióznej Máši Drokovovej, asistentky komisára hnutia „Naši“, film sleduje modernú a pozitívnu tvár hnutia. Pozorovanie demonštrácií a schôdzí hnutia, ako aj svedectiev opozičného vodcu Ilju Jašina a známeho blogera Olega Kašina však ukazujú aj druhú tvár hnutia: násilnú, nacionalistickú a štvavú. Novozvolený komisár túto tendenciu na kongrese hnutia vyjadruje explicitne. Patriotka Máša sa pomaly od agresívnych metód hnutia dištancuje a nachádza spoločnú reč s Kašinom. Hnutie ale stále obraňuje aj napriek nátlaku, ktorý je na ňu kvôli jej novým vzťahom vyvíjaný. Keď Kašina kruto zbijú, Máša si musí vybrať.
V programe: sobota | 11:00


Dajte nám peniaze

Bosse Lindquist / Švédsko / 2012 / 58 min.


Dajte nám peniaze Etiópiu v polovici 80. rokov postihol extrémny hladomor. Zábery vyhladovaných ľudí v smrteľnej agónii obleteli svet a dali podnet slávnym hudobníkom Bobovi Geldofovi a Bonovi Voxovi k usporiadaniu obrovského charitatívneho koncertu „Live Aid“. Režisér Bosse Lindquist sa vydal po stopách angažovaných svetových celebrít, ktoré sa rozhodli niečo podniknúť v boji proti chudobe. Aj vďaka ich sláve získala do tej doby okrajová téma globálny rozmer. Film mapuje ich aktivity v oblasti humanitárnej a rozvojovej pomoci a odkrýva pozadie úspešných celosvetových kampaní ako „Drop the Debt“ a „Make Poverty History“. Dokument sa však nevyhýba ani odvrátenej strane úspechu, ktorý je postavený aj na vytváraní stereotypného obrazu rozvojového sveta ako krajín plných detí s prepadnutými tvárami a nafúknutými bruškami a zároveň sa neobíde bez nutnosti jednať aj s autoritatívnymi režimami. Snímka hľadá odpoveď na večnú otázku: Ako vlastne správne pomáhať? Je súčasťou medzinárodného projektu „Prečo chudoba?“, ktorý má za cieľ vyvolať debatu o rôznych podobách chudoby vo svete.
V programe: štvrtok | 17:00


DanubeStory I: od farmára k lovcovi žiab

Jana Čavojská, Vladimír Kampf / Slovensko / 2013 / 52 min.


DanubeStory I: od farmára k lovcovi žiab Príbehy ľudí a druhej najdlhšej rieky v Európe. Autori niekoľkokrát precestovali po zemi a po vode celý Dunaj dlhý takmer tritisíc kilometrov. Hľadali postavy charakterizujúce desať krajín, ktorými rieka preteká. V prvej časti príbehov od Čierneho lesa v Nemecku po Čierne more na hranici Rumunska a Ukrajiny rozprávajú: v Nemecku farmár, jeden zo strážcov prameňov, v Rakúsku výrobca tradičných drevených bárok, na Slovensku biológ, v Maďarsku správca mosta, v Chorvátsku ornitologička, v Srbsku galerista a zberateľ umenia, v Bulharsku páleničiar, v Moldavsku muzikant, na Ukrajine fotografka a v Rumunsku lovec žiab.
V programe: pondelok | 18:00


DanubeStory II: od manažéra ku klobučníkovi

Jana Čavojská, Vladimír Kampf / Slovensko / 2014 / 52 min.


DanubeStory II: od manažéra ku klobučníkovi Ďalšie, zimné príbehy ľudí z desiatich krajín, ktorými Dunaj preteká. Tento raz postupujeme proti prúdu. Rozprávačmi o živote s riekou sú: hotelový manažér na Ukrajine, logopedička v Moldavsku, zbormajsterka v Bulharsku, tréner veslovania v Rumunsku, kompár v Srbsku, žoldnier v Chorvátsku, výrobca masiek v Maďarsku, lodník na Slovensku, kaviarnik v Rakúsku a klobučník v Nemecku. Dopĺňajú ich informácie o zaujímavostiach rieky a živote na jej brehoch. Príbeh Dunaja končí v Nemecku, na kanáli Rýn – Mohan – Dunaj, ktorý rieku spája so severom Európy.
V programe: pondelok | 20:00


Fenomén /Duševný komfort Jurija Petroviča/

Zdeněk N. Bričkovský / Česko / 2013 / 54 min.

Fenomén /Duševný komfort Jurija Petroviča/ Režisérovi Zdeňkovi N. Bričkovskému už pred rokmi učarovala sibírska tajga a ľudia, ktorí tu žijú. Azda každé leto sa sem vracia a prináša nové príbehy a pohľady na drsnú krásu severskej krajiny. Hlavným hrdinom najnovšej snímky je sedemdesiatročný Jurij Petrovič, ktorý žije na samote, živí sa väčšinou tým, čo si sám vypestuje, a je si sám sebe „cárom“. V mladosti si síce penziu predstavoval inak než ako nekonečnú drinu na poli od rána do večera, nezávislosť, ktorú si tým zaisťuje, je však pre neho na nezaplatenie. Dravý, hlučný a peniazmi omámený svet v mestách ho neláka, opustil ho a sám uprostred tajgy nachádza vnútornú rovnováhu. Aj keď je neveriaci, svojim spôsobom života sa blíži „starovercom“, ktorých režisér s kamerou tiež navštívil. Pre tých je dôležité žiť a vychovávať deti v súlade s vierou, bokom od „diablových nástrojov“, ako sú televízia či rádio. Poetická snímka sa zamýšľa nad vnútornou slobodou a životom v súlade s prírodou.
V programe: sobota | 10:00


Jeans a Martó

Clio Sozzani, Claudia Palazzi / Etiópia, Taliansko / 2011 / 52 min.


Jeans a Martó Snímka Jeans a Martó rozpráva príbeh mladého etiópskeho pastiera, ktorý utečie pred dohodnutým sobášom, aby si splnil sen. 23-ročný Roba prichádza zo vzdialenej pastierskej dediny, kde patril ku kmeňu Karrayu a vyrastal medzi pastiermi a ich ťavami. Celú jeho životnú púť ovplyvňujú tradície. Avšak jeho odhodlanie žiť podľa seba, nie podľa tradícií, ho privedie na prekvapivé miesta a k sledu prekvapujúcich udalostí: útek z plánovanej svadby, odsúdenie rodiny, vnútorné pochybnosti mladého „bojovníka“, túžba po uzmierení, hrozné sucho v oblastiach Karrayu, osamelosť mestského života, nečakaná cesta do Talianska, smrť brata zabitého v etnickom konflikte a zavŕšenie veľkého sna – získanie akademického titulu. Jeans a Martó ukazuje rozmanitosť Etiópie v novom miléniu, zakliesnenou medzi tradíciami a modernosťou, pastierstvom a mestským životným štýlom, starou a mladou generáciou, ktoré sa snažia prispôsobiť rýchlym zmenám. Robov unikátny uhol pohľadu ukazuje nový spôsob uvažovania o aktuálnej otázke, ako môžu tradície a moderný spôsob života dovedna fungovať a spoločne viesť spoločnosť k lepšej budúcnosti.
V programe: štvrtok | 16:00


Kauza Cervanová

Róbert Kirchhoff / SR, ČR / 2013 / 100 min.


Kauza Cervanová Kauza Cervanová je osemročnou detektívnou výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, ktorý pozná celé Slovensko. Kirchhoff vo filme skúma podivuhodné a šokujúce zákulisie prípadu, odkrýva tajné spisy, hry štátnej komunistickej polície a komunistických politických elít, spovedá svedkov, ktorí nikdy nestáli pred súdom, na povrch privádza neuveriteľné skutočnosti aj nové fakty jednej z najväčších tráum slovenskej justície. A v neposlednom rade príbehy mužov, ktorým sa nekonečný a tajomný prípad stal celoživotným údelom a nočnou morou.
V programe: utorok | 17:00


KONY 2012

Jason Russell / USA / 2013 / 30 min.


KONY 2012 Kampaň KONY 2012 začala ako experiment. Môže online video spraviť pochybného vojnového zločinca známym? A keď bude známy, môže ho svet spoločnými silami zastaviť? Alebo ho stále necháme na slobode? Experiment priniesol najrýchlejšie virálne video všetkých čias. 3,7 milióna ľudí podporilo úsilie zatknúť Josepha Konyho. Tisíce sa zhromaždili vo Washingtone DC a Globálny summit o Armáde božieho odporu (Lord's Resistance Army - LRA) dal dokopy sedem lídrov z medzinárodných inštitúcií a zasiahnutého regiónu, aby hovorili o tom, čo robia na zastavenie Josepha Konyho a jeho povstaleckej armády. Táto kampaň vyvolala viac medzinárodných aktivít zameraných na zastavenie LRA ako kedykoľvek predtým. Ale Kony je stále tam vonku...
V programe: sobota | 17:30


Na bulvári zlomených snov

Csaba Lukács / Maďarsko / 2011 / 20 min.

Na bulvári zlomených snov Obetí obchodovania s ľuďmi na celom svete je približne 21 miliónov. Nie sú to len ženy, ktoré sú nútené k prostitúcii, ale rovnako bývajú obchodovaní aj muži a deti, a to za účelom nútenej práce alebo núteného žobrania. Obete obchodovania s ľuďmi pochádzajú aj zo Slovenska a smerujú hlavne do Veľkej Británie, Nemecka, Rakúska či Českej republiky. Nie každá ponúkaná práca v zahraničí s „výhodnými platovými podmienkami“ je naozaj výhodná. Projekcie filmu Na bulvári zlomených snov pre školy sa realizujú v rámci projektu „Vzdelávanie a výmena mládeže krajín V4 proti obchodovaniu s ľuďmi“, ktorý podporil Višegrádsky fond.
V programe: streda | 17:30


Na sever od slnka

Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum / Nórsko / 2012 / 46 min.


Na sever od slnka Inge a Jørn nie sú bežní surfisti. Rozhodli sa prežiť „pravdivé“ spojenie s vodou a prírodou a na deväť mesiacov sa usadili na opustenej pláži ostrova pri brehoch Nórska ďaleko za polárnym kruhom. Okrem perfektných vĺn však našli aj množstvo naplavených odpadkov. Na pláži chcú zostať, pokým nepozbierajú aspoň tonu toho, čo sem dennodenne prináša more zo vzdialených miest. Svoj životný štýl zodpovedných surfistov dovedú k dokonalosti aj tým, že sa živia jedlom po záruke a ich dodávka jazdí na prepálený olej. Fantastické zábery prírody, dobrodružného surfovania počas polárnej noci, ale aj „bežného“ pobytu na pláži spája číra radosť zo života mimo civilizácie. Hrdinovia filmu si však zároveň musia zabezpečiť základné podmienky na prežitie…
V programe: sobota | 18:00


Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj

Jaro Vojtek / SR / 2012 / 26 min.

Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj Nový slovenský dokumentárny film „Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj“ predstavuje dvoch slovenských učiteľov, ktorí sa neuspokojili s konvenčnými pedagogickými metódami. Svoj postoj k životu, nasadenie pre vyučovací proces demonštrujú aj mimo brány školy. Juraj je rebelujúci občiansky aktivista a ochranár, ktorý aktívne učí na gymnáziu v Považskej Bystrici dejepis a geografiu. Doddy je slobodný človek, motorkár a učiteľ fyziky, geografie a informatiky. Obaja sú vo svojich postojoch nekompromisní a predstavujú pre žiakov alternatívnu pedagogickú, ľudskú aj morálnu autoritu.
V programe: piatok | 17:30


Po zemi, po mori

Hark-Joon Lee, Dongkyun Ko, Hein S. Seok / Južná Kórea / 2011 / 52 min.


Po zemi, po mori Severokórejský utečenec Songgook pomaly začína žiť nový život v Južnej Kórei. Jeho manželka, s ktorou čaká dieťa, má však stále rodinu v KĽDR. Songgook sa rozhodne zorganizovať ich zložitý útek. Sám ide z Južnej Kórei do Číny a podnikne nebezpečnú nočnú cestu k hraničnej rieke Tumen, kde sa s rodinou svojej ženy stretne. Na požičanej rybárskej lodi sa spoločne vydajú na cestu do bezpečia medzinárodných vôd medzi Čínou a Južnou Kóreou, kde sa majú stretnúť s juhokórejským pastorom a odovzdať si utečencov. Plán im však skomplikuje počasie a juhokórejská pobrežná hliadka. Tá odmieta pomôcť vyčerpanému Songgookovi, ktorý strávil už skoro päťdesiat hodín na lodi plnej vody. Dramatický príbeh ťažko predstaviteľnej odvahy a skromnosti, ktorý dokumentuje tento zložitý spôsob úteku zo Severu, vyniesol filmu nomináciu na Cenu Emmy. Okrem opisu riskantného úteku prináša tiež svedectvo absurdných podmienok života utečencov v novej zemi a o obchode, ktorý sa v súvislosti s utečencami rozvinul.
V programe: pondelok | 17:00


Prekliatie prírodných zdrojov

Vincent Bruno / Belgicko / 2012 / 26 min.


Prekliatie prírodných zdrojov Veľká časť prírodných zdrojov krajín Juhu je zneužívaná severnými bohatými krajinami a predovšetkým ich obchodnými spoločnosťami bez toho, aby zisk umožňoval sociálno-ekonomický rast v samotných rozvojových krajinách. Tieto zdroje, na ktoré sa často miestne ekonomiky upínajú, sú však pre miestnych ozajstným prekliatím. Dokumentárny film skúma dopad tohto drancovania na ľudí, životné prostredie a na klímu z globálneho aspektu. Od Demokratickej republiky Kongo po Ekvádor, cez otázku lesov až po otázku ropy – zamýšľame sa nad udržateľnosťou nášho spoločenského modelu. Model nenásytného konzumu vedie našu planétu do slepej uličky.
V programe: sobota | 16:00


Príbeh hacktivistov

Brian Knappenberger / USA / 2012 / 95 min.


Príbeh hacktivistov Počas arabskej jari a vzniku hnutia Occupy sa fenomén anonymnej skupiny internetových aktivistov s názvom „Anonymous“ zdal takmer všadeprítomný. Snímka zachytáva dospievanie internetovej komunity, formovanej súbojom s veľkými firmami a scientologickou cirkvou, či podieľaním sa na technickej podpore blogerov pri obchádzaní blokácií internetu v arabských krajinách. Hľadá odpovede na otázky o vzniku skupiny, mapuje jednotlivé kauzy, ktoré hnutie utvárali, a ukazuje dôsledky kampaní, ktoré zasiahli ako protivníkov, tak odhalených a súdom potrestaných členov. Aktéri hlavných udalostí, ktorí súhlasili so zverejnením svojej identity, pred nami otvárajú rozmanitú galériu toho, čo sa bežne skrýva pod zjednodušujúcim pojmom „hacker“.
V programe: piatok | 20:00


Skutočná sociálna sieť

Isis Thompson, Ludovica Fales, Srdjan Keca / UK / 2011 / 77 min.


Skutočná sociálna sieť Sociálne siete radikálne zmenili možnosti protestov v uliciach. Jednu z prvých veľkých udalostí, ktorá je toho príkladom, mapuje dokument Skutočná sociálna sieť. Na konci roka 2010 sa britská vláda rozhodla zvýšiť školné a zdražiť tak vysokoškolské vzdelanie vo Veľkej Británii na jedno z najdrahších v Európe. To vyprovokovalo študentov k najväčším protestom za posledných štyridsať rokov. Po revolúcii v arabskom svete a celosvetových protestoch za sociálnu spravodlivosť zorganizovali univerzity demonštrácie a blokády, v čom im veľmi pomohli možnosti sociálnych sietí. Traja režiséri sledujú od prvého okamihu protestov prípravu blokády univerzity, komunikáciu organizátorov navzájom, s vedením školy a médiami a využitie sociálnych sietí a internetových aplikácií pre taktiku pri stretoch s policajnými zásahovými jednotkami. S nadobudnutými skúsenosťami rastie aj rozsah a dopad protestov. Podarí sa aktivistom politické rozhodnutie zmeniť?
V programe: piatok | 16:00


Solárne mamy

Jehane Noujaim, Mona Eldaief / USA, Dánsko, Veľká Británia / 2012 / 75 min.


Solárne mamy Rafea je matka štyroch detí, ktorá žije s manželom v ošarpanom stane v odľahlej jordánskej dedine. Obľúbenou manželovou činnosťou je polihovanie na koberci a Rafea je nútená starať sa o chod rozpadajúcej domácnosti, aj keď vždy chcela od života viac. Keď sa naskytne možnosť, aby sa spoločne s ďalšími ženami z iných častí sveta mohla vydať na niekoľko mesiacov do Indie naučiť sa zostavovať a inštalovať solárne panely, je nadšená. Ale len do chvíle, než sa spýta na súhlas manžela – muž jej študijný pobyt nechce dovoliť. Snímka sleduje Rafeu a ďalšie ženy na inšpirujúcej, ale náročnej ceste k využitiu svojich schopností na viac než varenie, pranie a starostlivosť o deti. Zápasia pritom s predsudkami, tradíciami patriarchálnej spoločnosti, nepochopením okolia a závisťou, ale tiež s vnímaním vlastných rolí, vrátane úlohy matky, ktorá kvôli svojmu osobnému rozvoju musí na čas opustiť potomkov. Film je súčasťou medzinárodného projektu Prečo chudoba?, ktorý má za cieľ vyvolať debatu o rôznych podobách chudoby vo svete.
V programe: streda | 16:00


SOS Južný Sudán

Martina Utešená / SR / 2012 / 26 min.

SOS Južný Sudán Patria medzi najodvážnejšie organizácie na svete. Bez ohľadu na to, či je v krajine vojna, a či ich chce komerčná poisťovňa poistiť, pôsobia Slovenské mimovládne orgnizácie v Južnom Sudáne už viac ako dvanásť rokov. Rukami slovenských lekárov už prešlo viac ako 800 tisíc pacientov, do škôl poslali tisícky detí. Práve o nich je dokumentárny film SOS Južný Sudán.
V programe: štvrtok | 19:00


Úžasný Azerbajdžan!

Liz Mermin / Veľká Británia / 2012 / 60 min.


Úžasný Azerbajdžan! Azerbajdžan je ako dravý orol, ktorý prirodzene spája kultúry Západu a Východu. Týmto spôsobom sa snaží pred medzinárodnou verejnosťou prezentovať štát aj miestnych predstaviteľov: v zemi bohatej na ropu vyrastajú mrakodrapy, Azerbajdžan sa dostal do Bezpečnostnej rady OSN, prezident Alijev si podáva ruku s najvýznamnejšími štátnikmi sveta. Keď azerbajdžanský spevácky duet vyhral apolitickú hudobnú súťaž Eurovision, prehlásil prezident víťazstvo za národný úspech. Film Úžasný Azerbajdžan! je príbehom krajiny dvoch tvárí. Pod nablýskanou fasádou sa podľa medzinárodných pozorovateľov skrýva represívny a skorumpovaný režim, ktorý tvrdo potláča slobodu slova. S odporcami štát nemá zľutovanie. Nepohodlných novinárov zatýka na základe vymyslených obvinení, alebo ich necháva likvidovať a akékoľvek prejavy nesúhlasu potláča násilím.
V programe: sobota | 15:00


Veľvyslanec

Mads Brügger / Dánsko / 2011 / 94 min.


Veľvyslanec Dánsky novinár a filmár Mads Brügger odhaľuje podľa vzoru špionážnych filmov pozadie nelegálneho obchodu s diamantmi a diplomatickými pasmi v Afrike. Pod fiktívnou identitou zámožného obchodníka oslovuje skupiny, ktoré sú ochotné za úplatu zabezpečiť diplomatické krytie niektorého z nestabilných afrických štátov. S ich podporou sa dostáva ako libérijský diplomat do Stredoafrickej republiky, jednej z najchudobnejších krajín sveta, avšak bohatej na diamanty. Pod zámienkou snahy o vybudovanie továrne na zápalky zisťuje, akým spôsobom by mohol drahocenný nerast získať, vyviezť z krajiny a speňažiť. Kolotoč stretnutí s vládnymi predstaviteľmi, diplomatmi a obchodníkmi zaznamenaný skrytou kamerou vyústi do dohody s majiteľom diamantových baní. Zároveň však narastá paranoja a obavy fiktívneho diplomata, pretože sa stal súčasťou hry, v ktorej je ľudský život len ľahko odpočítateľnou položkou. Ďalší film Madsa Brüggera, s výnimočnou dokumentaristickou metódou, pri ktorej sám seba obsadil do role jedného z aktérov.
V programe: štvrtok | 20:00


Vo väzení sa burky nenosia

Nima Sarvestani, Maryam Ebrahimi / Švédsko / 2012 / 77 min.


Vo väzení sa burky nenosia Nakoľko slobodné sú afganské ženy? Pohľad do ženského väzenia poskytuje neobyčajne vnímavé svedectvo o ženách v tradičnej spoločnosti, ktoré odmietli poslúchnuť mužov a rešpektovať zákony stanovené tradíciou. Neveru, odmietanie nútených manželstiev, ale aj útek z domova pred násilím, riešia štátne súdy udelením dlhoročných trestov. Film rozpletá zložité príbehy troch žien: Sára utiekla pred svadbou so svojim milencom, s ktorým vo väzení komunikuje. Sima odišla s nevlastným synom od násilníckeho manžela a bojí sa o chlapcov život. Nadžíba opustila svojho manžela tehotná, vo väzení porodila a neskôr bola nútená svoje dieťa predať. Pred diskrétnou kamerou sa rozvíjajú rodinné konflikty, ktoré boli príčinou ich uväznenia. Riešiť sa ich snažia vo väzení nielen tieto ženy, ale aj ich blízki, či tunajší zamestnanci. V izolácii väzenia ženy paradoxne nachádzajú určitú mieru bezpečia, slobody a ľudskosti.
V programe: streda | 20:00


Volá Gaza

Nahed Awwad / Palestína / 2012 / 64 min.


Volá Gaza Palestína je nielen okupovaná krajina, ale aj okupáciou hlboko rozdelená spoločnosť. Viac ako milión Palestínčanov žije už viac ako päť rokov v Gaze sužovanej blokádou. Keď sa niekomu výnimočne podarí dostať sa von, napríklad za prácou alebo štúdiom na palestínsky Západný breh, nemôže sa vrátiť. Snímka pozoruje každodenný život dvoch rozdelených rodín. Hikmat sa odsťahovala na Západný breh kvôli práci. Pretože má v preukaze totožnosti bydlisko v Gaze, nemôže sa slobodne pohybovať ani tam. Už päť rokov nevidela svojho syna Mustafu. Ten dlhodobo žiada o zmenu bydliska. Nerozhoduje o nej však palestínska autorita, ale Izrael a šance na zjednotenie rodiny sú minimálne. Sámirovi sa podarilo vyštudovať na Západnom brehu, kde po promócii zostáva. Nemôže cestovať do zahraničia a jeho študijne štipendium prepadá. Palestínčania, rozdelení štátom Izrael, udržiavajú rodinný život na telefóne a cez internet. Vo vlastnej zemi sú nútení sa rozhodovať medzi rodinou a obživou, medzi domovom a svojimi snami.
V programe: sobota | 13:45


Vrah z povolania – Utrpenie sudcu Karla Vaša

Jan Bělohlavý, Pavel Paleček / ČR / 2013 / 83 min.


Vrah z povolania – Utrpenie sudcu Karla Vaša V období politických procesov 50. rokov minulého storočia pomohol sudca a prokurátor podplukovník v.v. JUDr. PhDr. Karel Vaš, CSc. na smrť viac ako 20 nevinným ľuďom a stovkám ďalších k dlhoročným trestom. Súhlasil s natáčaním a v dokumente vysvetľuje zvrátenú logiku toho, prečo je napr. v poriadku, že mal byť obesený generál Heliodor Píka, v procese ktorého vystupoval súčasne ako žalobca aj sudca.
V programe: utorok | 20:00


Vzdelanie po čínsky

Weijun Chen / Čína, Juhoafrická republika / 2012 / 58 min.


Vzdelanie po čínsky Vzdelanie býva najlepším spôsobom, ako uniknúť chudobe, nie však v miliardovej Číne. Na prestížne štátne univerzity sa dostanú iba tí najlepší študenti, ostatní môžu ísť na drahé súkromné a nie vždy kvalitné školy, absolventi ktorých majú na trhu práce neistú perspektívu. Rodičia Wang Pchan sú veľmi chudobní. Ako jedináčik môže len ona svojich rodičov v starobe zabezpečiť. Preto sa rodina zadlží, aby Wang mohla ísť študovať na súkromnú školu. Wan Čchao jednu takú školu práve doštudoval a odišiel do veľkého mesta hľadať prácu. Jeho počiatočný entuziazmus rýchlo vystriedajú obavy, z čoho bude žiť. Je jedným z dvoch miliónov čerstvých absolventov, ktorí každoročne v Číne nevedia nájsť zamestnanie. Mozaiku dokresľuje Wang Čen-siang, učiteľ, ktorý počas školských prázdnin povinne prechádza vidiecke oblasti a láka študentov na štúdium na škole, kde učí. Takmer nič z toho, čo mladým ľuďom a ich rodičom rozpráva, nie je pravda. Pokiaľ však Wang nechce prísť o prácu, nemá na výber. Film dokladá, že vzdelanie sa v Číne stalo výhodným obchodným artiklom.
V programe: piatok | 19:00


Zachovať si tvár

Daniel Junge, Sharmeen Obaid-Chinoy / USA / 2011 / 52 min.


Zachovať si tvár Stovky žien sa každý rok stanú v Pakistane obeťami brutálneho útoku kyselinou, pri ktorom sú popálené. Agresorom je najčastejšie ich vlastný manžel alebo jeho rodina a dôvody bývajú malicherné. Následky si však obeť nesie do konca života. Naopak útočníci často žijú ďalej bez trestu, pocitov viny či odsúdenia spoločnosťou. Film režisérky Sharmeen Obaid Chinoy a režiséra Daniela Jungeho sleduje osudy niekoľkých žien, ktoré sa stali obeťami takého útoku, a ich boj za spravodlivosť. Ukazuje tiež aktivity britského plastického chirurga pakistanského pôvodu Mohammada Jawada, ktorý sa rozhodne niekoľkým postihnutým ženám skvalitniť život operáciou. Snímka nepopisuje len brutálne praktiky v súčasnom Pakistane pripomínajúce stredovek, ale oboznamuje aj so snahami časti miestnej spoločnosti o zmenu tejto znepokojujúcej situácie. Film ocenený Oskarom v kategórii krátkych dokumentov je spojený s Projektom SAAVE (Stand Against Acid Violence), ktorý chce okrem iného ukázať cestu, ako môže zápas proti týmto hrozným zločinom podporiť každý z nás.
V programe: streda | 19:00


Zákon džungle

Michael Christoffersen / Dánsko / 2013 / 85 min.


Zákon džungle V roku 2008 rozdelila vláda v Peru veľkú časť zeme na menšie územné celky a práva na ich obhospodarovanie predala nadnárodným spoločnostiam. Ako to zvyčajne býva, ich záujmy ale nie sú v súlade s potrebami a právami domorodých obyvateľov. Dedinčania z amazonskej osady Andoas sa búria proti útlaku holandskej petrolejovej spoločnosti, ktorá znečisťuje prostredie, v ktorom žijú a na protest obsadí miestne letisko. Všetko prebieha pokojne, bez použitia zbraní a hlavnou požiadavkou je viesť dialóg. Bohužiaľ len do chvíle zásahu špeciálnej ozbrojenej bezpečnostnej jednotky, pri ktorom jeden z jej členov za nejasných okolností zomrie. Päťdesiat domorodých mužov je zadržaných a neprávom kriminalizovaných. Začína proces, ktorý by mohol ako precedens pomôcť ďalším podobne utláčaným skupinám. Nekonečný súdny spor vedie zanietený právny zástupca. Vymýšľa stratégie obhajoby a zháňa potrebných svedkov, ktorý sa často boja svedčiť. Má proti sebe mocného protivníka v podobe bohatej spoločnosti a skorumpovaných štátnych zástupcov. Podarí sa miestnym obyvateľom vyhrať boj o svoje práva?
V programe: sobota | 12:15


Život a smrť v Tanvalde

Vít Klusák, Filip Remunda / Česko / 2013 / 52 min.


Život a smrť v Tanvalde Hľadanie pravdy v kauze zabitia mladého Róma v Tanvalde na Nový rok 2012, kedy údajne v sebaobrane miestny občan zastrelil dvadsaťdvaročného Ladislava, otca dvoch malých detí. Išlo naozaj o sebaobranu? Keby mladík nebol Róm a strelec „Gádžo“, pravdepodobne by tento incident také vášne nevzbudil. Všetko sa navyše odohralo v meste zatvorených textiliek, extrémnej nezamestnanosti a nízkej tolerancie. Natáčanie začalo pár dní po tej nešťastnej streľbe. Ukázalo sa, že rodičia mŕtveho Ladislava žijú na dohľad od pána, ktorý strieľal. Ako natočiť film o nešťastí, aby nevyznel bezvýchodiskovo? Dokumentárna detektívka, v ktorej sa autori vydávajú po stopách českej xenofóbie.
V programe: utorok | 16:00


 

Komu pomáhame
Komu pomáhame
Výťažok z minuloročného festivalu vo výške 4848,50 € bol darovaný na účely verejnej zbierky Berkat pomáha a to konkrétne na transplantácie očných rohoviek nevidiacim v Afganistane a na pomoc miestnej komunite v horskej dedinke Agouti v Maroku.


Filmy na mape

Bolo nás 3263
Bolo nás
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1564 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1699 žiakov a študentov. Na 38 projekciách sme premietali 25 filmov.

Obchodík
Obchodík
Aj tento rok vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ide na zbierku Berkat pomáha.

2% z dane pre Berkat
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní Berkatu a darujete zrak v Afganistane alebo štúdium v Maroku! Garantujeme vám, že váš príspevok bude v plnej výške použitý na transplantácie očných rohoviek alebo na štúdium na „college“. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

© 2014 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie