filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
9. ročník festivalu dokumentárnych filmov
14. - 19. marec 2016 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Filmy

Anton Srholec | Arsy - Versy | Beverly Hills 01863 | Bojovníci zo severu | Cargo 200 | Comeback | Čečensko, vojna bez stôp | Gabrielova reportáž z majstrovstiev sveta vo futbale | Hlas za kozu | Hrdá napriek chudobe | Krajina na pomedzí | LoveMEATender | Merlijn sa už školy nebojí | Nora spieva pre Sýriu | Palestínský maratón | Podoba ticha | Pohoda | Studený spoj | Sugar Blues | Toto je exil – denníky detských utečencov | Ťažko uveriteľné | Úkryt | Vrbovský veter | Všetok čas na svete | Vzdialená blízka | Zvláštny let | Život podľa Václava Havla



Anton Srholec

Alena Čermáková / Slovensko / 2015 / 96'

Víťazný film diváckeho hlasovania Jeden svet 2015 v Bratislave!


Anton Srholec Rímsko-katolícky kňaz, salezián, spisovateľ a charitatívny pracovník, zakladateľ a riaditeľ resocializačnej komunity RESOTY, bojovník za slobodu a spravodlivosť, významná osobnosť duchovného, spoločenského i kultúrneho života na Slovensku. V tomto roku sa dožíva 86 rokov života. Dokumentárny film o životnej ceste Antona Srholca, človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady – milovať ľudí a Boha napriek životným okolnostiam a bojovať v našej skazenej spoločnosti za lepší svet.
V programe: piatok | 17:30



Arsy - Versy

Miro Remo / Slovensko / 2009 / 23'

Arsy - Versy Životný príbeh matky a jej syna Ľuboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou. Svoju životnú energiu spolu s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do svojej amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach i v živote bola Ľubošovi vždy jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna. Film bol ocenený na festivaloch dokumentárnych filmov v Toronte a Jihlave, ako aj na ďalších filmových podujatiach.
V programe: pondelok | 17:30



Beverly Hills 01863

Miro Remo / Slovensko / 2012 / 27'


Beverly Hills 01863 Krátky dokumentárny film z cyklu Sídliská nakrúcaný v mojej rodnej dedine, v Ladcoch. Vznikol pri náhodných stretnutiach a následných pozorovaniach vzniknutých situácií pri prechádzkach po obci. Pohybuje sa prevažne na sídlisku, v prostredí súčasných tridsiatnikov, ktorých ovplyvnila éra deväťdesiatych rokov. Film je predzväsťou nikdy nekončiaceho sa eposu o Ladcoch. Filmového projektu zaznamenávajúceho mojich kamarátov z detstva, ktorého súčasťou by som mal byť aj ja.
V programe: pondelok | 16:45



Bojovníci zo severu

S. S. Jespersen, N. Farah / Dánsko, Somálsko / 2014 / 58'


Bojovníci zo severu V každodennom zhone ich nerozoznáte od bežných obyvateľov, žijú svoj život ako každý iný, no aj napriek tomu raz vezmú do ruky zbraň a idú zabíjať. Desiatky mladých ľudí sa v posledných rokoch pridávajú k radikálnym islamistickým skupinám. Aké sú ich motívy? Mladý muž pôvodom zo Somálska podáva anonymné svedectvo o tom, ako radikálne hnutie aš-Šabáb regrútuje v Dánsku svojich prívržencov. On sám sa z teroristickej skupiny vymanil. Jeho kamaráti sa ale nechali presvedčiť, že bojovať a zomrieť v mene Alaha predstavuje viac než život vyhnanca v európskej metropole. Ako sa ich cesty končia? A ako sa s osudom svojich zmanipulovaných detí vyrovnávajú ich rodičia?
V programe: utorok | 16:00



Cargo 200

Masha Novikova / Rusko, Ukrajina / 2015 / 52'


Cargo 200 Vo vojne na Ukrajine každodenne umierajú ruskí vojaci. Vo vojne, ktorá nie je oficiálne vyhlásená. Ich telá tajne dopravujú do Ruska pod kódom „Cargo 200”. Namiesto pohrebu vojnového hrdinu ich čaká anonymný hrob. Na bojisku nevyhlásenej vojny na Ukrajine zvoní niekomu do hrobu každý deň. Kto sú tí odvedenci, žoldnieri a dôstojníci, ktorí bojujú na Ukrajine za Rusko? Prečo sú ochotní riskovať vlastné životy? Novinárom, ktorí píšu o tajnom pochovávaní ruských vojakov sa vyhrážajú a mená na hroboch vojakov nahradili čísla. Rodiny vojakov, ktorí prežili, zastrašuje tajná služba a neodvážia sa preto prehovoriť.
V programe: sobota | 16:00



Comeback

Miro Remo / Slovensko / 2014 / 85'


Comeback Po rokoch strávených v najstráženejšej väznici na Slovensku ste opäť vonku. Pravidelný niekoľkoročný nariadený režim sa zo dňa na deň mení. Viete, že postaviť na vlastné sa nepodarilo nikomu z cely. Tých pätnásť, dvadsať rokov človeku chýba. Vyjdete von a nemáte nič. V base ste nezarobili, stratili ste domov, rodinu. Ste slobodný, ale neviete ani kde je zastávka autobusu. Neviete ako domov. Domov, o ktorý ste asi aj tak za tie roky prišli. Vaši bývalí kamaráti, už majú postavenie, prácu, bývanie, ženu, deti a vy začínate znova odznova. Pozeráte ako puk na všetko nové. Ženy, autá, smartfóny, eurá. Všetko je iné, len vy ste taký ako predtým. Dá sa vôbec dobehnúť zameškané? Žiadate o prácu, ale register trestov máte dlhý ako blok z Tesca. Vašim domovom sa stala basa.
V programe: sobota | 20:00



Čečensko, vojna bez stôp

Manon Loizeau / Francúzsko / 2014 / 90'

Víťazný film diváckeho hlasovania Jeden svět 2015 v Bruseli!

Čečensko, vojna bez stôp Za novými fasádami budov vo vojne zničenom Groznom, alebo v tieni Triedy V. V. Putina, na ktorej prebiehajú pochody oslavujúce narodeniny ruského a čečenského vodcu, sa skrýva utrpenie, bolesť a strach. Čečensku vládne tvrdou rukou už vyše desať rokov Ramzan Kadyrov. On rozhoduje o tom, kto zmizne a kto bude žiť. Jeden z aktivistov vystupujúcich vo filme k tomu dodáva: „Čečensko je Severná Kórea uprostred Ruskej federácie.” O vojne, ktorá za sebou zanechala tisíce mŕtvych a nezvestných, sa v spoločnosti nehovorí. Sugestívne výpovede tých, ktorí márne pátrajú po svojich blízkych, sa vo filme miešajú s pasážami zobrazujúcimi na povrchu vzorne fungujúcu, no vo vnútri nepokojnú a nešťastnú krajinu.
V programe: sobota | 12:30



Gabrielova reportáž z majstrovstiev sveta vo futbale

Els van Driel / Holandsko / 2014 / 17'


Gabrielova reportáž z majstrovstiev sveta vo futbale Keď sa 14-ročný Gabriel dozvedel, že sa budú v jeho krajine konať majstrovstvá sveta vo futbale, mal nesmiernu radosť. Tak isto ako všetci Brazílčania aj on miluje futbal. Netušil však, že vláda začne kvôli výstavbe novej vlakovej trate na prevoz fanúšikov búrať desiatky domov v jeho štvrti, vrátane toho jeho. Aby pomohol zastaviť búranie ďalších domov, rozhodne sa Gabriel bojovať. Začne nakrúcať reportáže a písať blog. „Ak v niečo veríte, musíte za to bojovať a niečo pre to urobiť. Nečakajte na pomoc dospelých,” odkazuje Gabriel.
V programe: sobota | 10:00



Hlas za kozu

Jeroen van Velzen / Holandsko / 2014 / 51'


Hlas za kozu Kenskú základnú školu Majaoni zachvátila predvolebná horúčka. O funkciu školského prezidenta sa rozhodli uchádzať traja kandidáti z radov študentov. Ich metódy ako si získať rešpekt a uznanie spolužiakov, sú rôzne. Magdalena, ako jediná ženská kandidátka, chce dokázať, že aj ženy sa môžu stať vodkyňami. Charizmatický Saíd si podmaňuje spolužiakov vlastnou predvolebnou piesňou a balíčkom cukríkov. A Harry, ktorý pochádza z chudobných pomerov, zvolil ešte presvedčivejšiu cestu – priazeň voličov si získava kozím mäsom. Kto nakoniec zvíťazí a čím presvedčí ostatných, že je tým najlepším kandidátom?
V programe: sobota | 11:30



Hrdá napriek chudobe

Willem Baptist / Holandsko / 2013 / 20'

Hrdá napriek chudobe Aj v bohatom Holandsku žije mnoho rodín na hranici chudoby. 12-ročná Nicky ale dobre vie, že aj s minimom peňazí je možné si zachovať hrdosť. Jej rodičia sú nezamestnaní a nemôžu jej kúpiť, čo by si želala. Ona si však vystačí so šatami zo second handu a s lacným mobilom. S bratom chodia každý týždeň do potravinovej banky po jedlo a nehanbia sa za to. Svojimi vecami dokonca obdarúva ešte chudobnejšie deti a vďaka tomuto aktívnemu prístupu si aj u tých najväčších posmievačov dokáže vybudovať rešpekt.
V programe: sobota | 10:15



Krajina na pomedzí

David Fedele / Austrália / 2014 / 78'


Krajina na pomedzí Krajina na pomedzí ponúka detailný pohľad na tajné a zúfalé životy afrických migrantov zo subsaharskej oblasti žijúcich v horách severného Maroka. Pre väčšinu z nich je snom vstúpiť do Európy prekročením vojensky stráženej hranice a dostať sa tak do mesta Melilla, španielskej enklávy na africkom kontinente. Vďaka jedinečnému a mimoriadnemu prístupu k migrantom film dokumentuje ich každodenný život a ich uväznenie v stálej neistote, ale aj brutálne násilie a zlé zaobchádzanie, ktorému musia čeliť zo strany marockých, ako aj španielskych úradov. Film tiež skúma mnoho univerzálnych otázok, ako napríklad ako a prečo sú ľudia pripravení riskovať dokonca aj vlastný život a opustiť krajinu, rodinu a priateľov v hľadaní nového a lepšieho života.
V programe: utorok | 17:00



LoveMEATender

Manu Coeman / Belgicko / 2011 / 63'


LoveMEATender Ako je možné, že sa mäso stalo súčasťou každodenného jedálnička? Film sa zamýšľa nad miestom mäsa v našich životoch a nad ohromným nárastom jeho konzumácie. V roku 2050 bude na svete žiť asi deväť miliárd ľudí a zaobstarať pre nás všetkých mäso si bude vyžadovať tridsaťšesť miliárd kusov dobytka. Je racionálne si ďalej myslieť, že človek môže jesť mäso každý deň? Naša planéta už za nadmernú produkciu platí daň v podobe vyčerpania prírodných zdrojov, znečistenia a globálneho otepľovania. Dopadov na ľudské telo je tiež mnoho – od obezity po rôzne druhy rakoviny, cukrovku, srdcovo-cievne ochorenia a odolnosť voči antibiotikám. Najviac sa problém dotýka zvierat, ktoré sme degradovali na úroveň strojov.
V programe: štvrtok | 16:00



Merlijn sa už školy nebojí

Susan Koenen / Holandsko / 2013 / 15'


Merlijn sa už školy nebojí Takmer šesť tisíc detí v Holandsku nemôže zo zdravotných dôvodov absolvovať bežnú školskú dochádzku. V prípade 11-ročného Merlijna za to môže autizmus – vrodená porucha, kvôli ktorej sa napríklad v miestnosti plnej detí nedokáže sústrediť a správne komunikovať. Merlijn je pritom bystrý a inteligentný chlapec. Zo svojho hendikepu si už dnes našťastie nerobí nič a veľmi si váži svoje priateľstvo s kamarátom Leonom, ktorý ho ako jeden z mála berie takého, aký je. Vďaka podpore rodičov sa Merlijn učí doma a verí, že sa do výuky dokáže plnohodnotne zapojiť vďaka projektu, ktorý ho cez webovú kameru prepojí s ostatnými spolužiakmi.
V programe: sobota | 10:45



Nora spieva pre Sýriu

Els van Driel / Holandsko / 2014 / 20'


Nora spieva pre Sýriu Pre prebiehajúcu vojnu v Sýrii je ohrozených už niekoľko miliónov detí. Jedným z nich je aj desaťročná Nora, ktorá musela spolu s rodičmi a súrodencami narýchlo opustiť svoj domov. Teraz žijú v provizórnom obydlí v utečeneckom tábore v susednom Jordánsku. Keď spomína na udalosti, ktoré postihli jej rodinu, má v očiach slzy. Aj napriek tomu si zachováva optimizmus a hľadí do budúcnosti s nádejou, že si raz v slobodnej Sýrii založí umeleckú školu.
V programe: sobota | 11:00



Palestínský maratón

S. Caspersen, J. B. Larsen / Dánsko / 2014 / 58'


Palestínský maratón Zorganizovať medzinárodný maratón uprostred nepokojného Betlehéma v Palestíne sa zdá byť šialený nápad. V meste ani nie je možné nájsť súvislý úsek v potrebnej dĺžke 42 km, ktorý by neprechádzal cez izraelské vojenské stanovište a zátarasy. Dánky Signe a Lærke sa aj napriek tomu vrhnú po hlave do príprav. Sú presvedčené, že slobodný pohyb patrí medzi základné práva človeka – mužov a žien bez rozdielu. Ako ale dosiahnuť, aby sa pretekov mohli zúčastniť aj palestínske ženy? Podarí sa organizátorkám prekonať politické špecifiká regiónu i bezpečnostné úskalia? Svižná snímka s pozitívnym nábojom je príbehom o tom, že i uprostred chaosu sa dajú uskutočniť veľké sny.
V programe: streda | 16:00



Podoba ticha

J. Oppenheimer / Dánsko, Indonézia, V. Británia, Nórsko, Fínsko / 2014 / 99'

Najlepší film festivalu Jeden svět 2015!


Podoba ticha Americký filmár Joshua Oppenheimer sa vracia k téme genocídy v Indonézii, kde v 60. rokoch režim vyvraždil viac ako milión ľudí. Kým jeho predošlý film Spôsob zabíjania ponúkol pohľad na udalosti očami vrahov, nový dokument ich konfrontuje s tými, ktorí zverstvá prežili. V atmosfére, kde sa celý rad útočníkova stále podieľa na spravovaní krajiny, hlavný hrdina filmu Adi prelomí hradbu mlčania a rozpráva sa s vrahmi svojho súrodenca. Mrazivé rozhovory odkrývajú ich temné pohnútky, ale aj neochotu sa svojimi činmi viac zaoberať. Premiéra filmu v Indonézii vyvolala búrlivé debaty o potrebe zmierenia.
V programe: sobota | 14:15



Pohoda

Miro Remo / Slovensko / 2011 / 52'

Pohoda Film z najväčšieho hudobného festivalu na Slovensku Pohoda, na ktorej sa každoročne zúčastní 30 000 ľudí všetkých vekových kategórií. Miro Remo so svojimi spolupracovníkmi s dávkou irónie odkrývajú návštevníkom nepoznané "backstage" situácie s ktorými zápolia organizátori na čele s Michalom Kaščákom. Ďalej hrajú Vrbovskí víťazi, Chiki liki tu-a, Ink Midjet a Pjoni, Colegium musicum, Bez ladu a skladu, B-komplex, Leftfield, Chose Gonzales a ďalší.
V programe: pondelok | 20:00



Studený spoj

Miro Remo / Slovensko / 2007 / 14'

Studený spoj Studené vzťahy sú súčasťou života. Choroba citov sa dnes tomu vraví. Deti, stvorenia, na ktoré táto choroba zatiaľ nemá aj keď s ňou dennodenne prichádzajú do kontaktu. Choroba citov je všadeprítomná, ako správna zubatá si počká. Hromadí sa v dušiach rodičov, postupne prelamuje imunitu dieťaťa až sa i to ocitne vo svete studených nefungujúcich spojov, vzťahov. Hlavnou hrdinkou tohto filmu je 11-ročné dievča z prostredia sociálne slabšej rodiny z industriálneho prostredia, ktoré pomaly odhaľuje (dospieva) ťažkú citovú chorobu vo vlastnej rodine.
V programe: pondelok | 17:15



Sugar Blues

Andrea Culková / Česká republika / 2014 / 79'


Sugar Blues Je možné uvažovať o cukre ako o droge? Režisérka Andrea Culková o tom nepochybuje. Svoju závislosť si uvedomila v tehotenstve, keď jej lekári diagnostikovali cukrovku. Jej snaha nájsť v obchodoch potraviny bez pridaného rafinovaného cukru sa stala hnacím motorom pre vznik dokumentu, v ktorom režisérka päť rokov pátra na rôznych miestach sveta po súvislostiach, mapuje rozpínavosť cukrového priemyslu i alternatívne spôsoby stravovania. Odkrýva pritom neuveriteľné súvislosti medzi chorobami, poruchami správania a nadmernou konzumáciou cukru. Nakoľko je sladký život motorom našej civilizácie?
V programe: štvrtok | 17:15



Toto je exil – denníky detských utečencov

Mani Y. Benchelah / Francúzsko / 2015 / 56'


Toto je exil – denníky detských utečencov Výnimočne intímny portrét detských utečencov nútených uniknúť pred násilím občianskej vojny v Sýrii do susedného Libanonu. Režisér Mani Y. Benchelah, ktorý v minulosti vyhral cenu Emmy, nakrúcal dokumentárny film vyše roka. Film rozpráva príbehy životov detí ich vlastnými slovami a zachytáva dojímavú pravdu o tom, ako sa vyrovnávajú s utrpením a rozplynutými nádejami. Ich výpoveď vytvára mikrosvet ľudských strát prebiehajúcej vojny v Sýrii, ktorá donútila viac ako štyri milióny ľudí, z čoho polovicu tvoria deti, odísť z krajiny. Koniec vojny je stále v nedohľadne. Film sa dotýka aktuálnej témy, ale zároveň ide o nadčasové dielo zaoberajúce sa podstatou toho, čo znamená utiecť z domova a z každodennosti života.
V programe: streda | 17:00



Ťažko uveriteľné

Ken Stone / USA / 2015 / 56'


Ťažko uveriteľné Vážne vyšetrovanie jedného z najhorších zdravotníckych zločinov našich čias nám predkladá otázku: Ako je možné, že to zaujíma len taký malý počet ľudí? Masové vraždy väzňov svedomia v Číne kvôli predaju ich orgánov zahraničným pacientom – sa nám otvárajú pred očami vďaka osobným príbehom, zahrňujúcim autorove sedemročné vyšetrovanie, priznaním od doktorov a skúmaním faktov. Záhada ostáva: prečo tento zločin dosiaľ nebol zastavený. „Dôležitá, nadčasová a hlboko znepokojujúca výpoveď o jednom z najväčších porušovaní ľudských práv v týchto časoch,” hovorí doktor Arthur Caplan, riaditeľ divízie zdravotnej etiky na Newyorskej univerzite.
V programe: sobota | 19:00



Úkryt

Fernand Melgar / Švajčiarsko / 2014 / 101'

Bezplatné premietanie v rámci projektu Člověka v tísni Promítej i ty!


Úkryt Španielsky pár zasiahnutý ekonomickou krízou, obchodník z Mauretánie, rómska rodina z Rumunska... Môžu sa tak rozdielni ľudia stretnúť v jeden čas na jednom mieste? Vo švajčiarskom Lausanne áno. Tunajší útulok pre bezdomovcov a migrantov je v zimnej sezóne jednou z mála nádejí ako nezmrznúť na ulici. Kapacity sú obmedzené a aj keď personál robí, čo môže, nie vždy sa dostane všetkým. Pred vchodom sa tak každý večer odohrá dramatický zápas o nocľah, ktorý má vždy nejakých porazených. Režisér Fernard Melgar pokračuje po filme Zvláštny let ocenenom na festivale Jeden svet 2012, citlivým spôsobom pozorovateľa v skúmaní témy prisťahovalectva.
V programe: streda | 19:30



Vrbovský veter

Miro Remo / Slovensko / 2014 / 40'


Vrbovský veter Príbeh človeka, ktorý prestal piť, aby začal znova naplno žiť. Film o svojráznom hudobníkovi a zakladateľovi festivalu Vrbovské vetry Braňovi Jobusovi. Braňo reštartoval svoj raketový motor. Kedysi alkoholom "naboptnaný chuj" dnes životnou energiou vystrelený a nabudený znova lieta. Organizuje Vetry, hrá vo viacerých vrbovských kapelách a projektoch: Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi, Abusus, Vrbovské vŕby, 13ty batalión. Sekunduje mu jeho brat Andrej, prezývaný Pán Brat. Vynálezca, moderátor, riaditeľ legendárnych pretekov Formula 0 a Dostihov na húpacích koňoch špecializujúci sa na výrobu unikátnych hudobných nástrojov, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou ich nezameniteľného priemyselného folklóru.
V programe: pondelok | 16:00



Všetok čas na svete

Suzanne Crocker / USA / 2014 / 89'

Bezplatné premietanie v rámci projektu Člověka v tísni Promítej i ty!


Všetok čas na svete Poetický, humorný a predovšetkým inšpirujúci dokument je kronikou života rodiny, ktorá sa rozhodla opustiť spoločnosť založenú na kontrole času a dodržiavaní termínov. Rodičia a tri malé deti za sebou nechajú pohodlie domova, aby deväť mesiacov žili v ďalekej divočine kanadského severu. Dlhú severskú zimu trávia v malej chate uprostred lesov, kde nie je voda, elektrina, internet, nevedie sem žiadna cesta. A nie sú tu ani žiadne hodiny. Film bol natáčaný v oblasti Yukonu, bez tradičného zázemia filmového štábu. Vznikol tak hlboko osobné rodinný dokument na tému odstrihnutia sa od sveta plného technológií a stresu v záujme opätovného prepojenia s našimi blízkymi v prirodzenom prostredí.
V programe: štvrtok | 19:30



Vzdialená blízka

Ivan Stehlík / Česká republika / 2014 / 52'


Vzdialená blízka Ako sa mení pohľad na život keď starneme? Ako sa vyrovnať so starnutím aj s postupným uvedomovaním si vlastnej smrteľnosti? Na tieto otázky sa snaží odpovedať Fedor Gál vo svojej osobnej road-movie, ktorá je akýmsi civilným a neokázalým pátraním po zmysle života. Fedor Gál je čerstvý sedemdesiatnik. Vie, že kráča do finále svojho života. Snaží sa pochopiť a uchopiť starobu a všetko, čo s ňou súvisí. Vedie intímny dialóg s priateľmi aj s cudzími ľuďmi o ich pocitoch, postojoch a starostiach, súvisiacich so starnutím a smrťou. Súbežne „čistí stôl”, a vyrovnáva sa s „tieňom konca”.
V programe: piatok | 20:00



Zvláštny let

Fernand Melgar / Švajčiarsko / 2011 / 103'

Najlepší film festivalu Jeden svět 2012!

Zvláštny let Švajčiarsko má povesť stabilnej, prosperujúcej krajiny, kde sa občania významne podieľajú na chode celej spoločnosti. Možno aj preto patrí medzi obľúbené útočiská pre utečencov a imigrantov. K nim ale tamojšie zákony už tak prívetivé nie sú. Podľa nich môžu byť ľudia bez povolenia k trvalému pobytu kedykoľvek zatknutí, zadržaní až na dva roky a následne vyhostení späť do krajiny pôvodu takzvaným „zvláštnym letom“. Oceňovaný režisér Fernard Melgar sa vypravil do útvaru policajného zaistenia neďaleko Ženevy, aby bez komentárov či vysvetliviek priblížil, čo sa deje za múrmi obohnanými vysokým plotom. Emocionálne spovede zadržaných mužov, ktorí nespáchali žiadne trestné činy, sa prelínajú s pokusmi úradov dotlačiť ich k „dobrovoľnému“ odchodu z krajiny. K zvráteniu rozhodnutia súdu väčšinou nepomôže ani to, že vo Švajčiarsku žijú niekoľko rokov, založili si tam rodinu a platia dane a sociálne poistenie.
V programe: utorok | 19:30



Život podľa Václava Havla

Andrea Sedláčková / Francúzsko, Česká republika / 2014 / 70'


Život podľa Václava Havla Pozoruhodný osud výnimočného muža: bohéma, dramatika, disidenta a prezidenta. Aj keď sa o Václavovi Havlovi nakrútili stovky hodín materiálu, biografický film, ktorý by zachytával celoživotný príbeh tohto veľkého Európana, až doteraz chýbal. Pestrý Havlov život – rodinu, detstvo, jeho lásky, dramatickú tvorbu a politickú činnosť – zachytila v 70-minútovom dokumentárnom filme režisérka Andrea Sedláčková. Václava Havla predstavuje vo všetkých životných etapách a úlohách, napr. ako intelektuálneho rebela, milovníka žien a života, či obdivovateľa undergroundu a rockerov. Portrét Havla vznikol ako historicky prvá medzinárodná koprodukcia Českej televízie a francúzsko-nemeckej televízie ARTE.
V programe: piatok | 16:00


 

Udalosť na Facebooku

Horúce témy

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby a ročný čitateľský preukaz do novej BERKAT knižnice. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás presne 2500
Bolo nás 2500
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1068 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1432 žiakov a študentov. Na 37 projekciách sme premietali 33 filmov.

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na aktivity v rámci zbierky BERKAT pomáha.

Generálny partner
Slovenská sporiteľňa
Generálnym partnerom festivalu Jeden svet na Slovensku je Slovenská sporiteľňa.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

© 2016 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie