filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
10. ročník festivalu dokumentárnych filmov
13. - 18. marec 2017 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Hostia

Novinárka Petra PROCHÁZKOVÁ | Aktivista Ján BENČÍK | Cestovateľka Edita BEDNÁROVÁ | Filmár Erik BALÁŽ | Arabistka Emíre KHIDAYER a fotograf Alan HYŽA | Filmár Pavol BARABÁŠ | Analytik Alexander DULEBA



Novinárka Petra Procházková

Novinárka Petra Procházková
Česká humanitárna pracovníčka a novinárka. Začiatkom 90-tych rokov pracovala v Rusku ako zahraničná korešpondentka, následne aj ako vojnová spravodajkyňa s prvými reportážami z Abcházska. Spolu s Jaromírom Štetinom založili agentúru Epicentrum. Podávala svedectvo o konfliktoch v Osetsku, Abcházsku, Gruzínsku, Tadžekistane, Náhornom Karabachu, Afganistane, Čečensku. V roku 2000 založila v Groznom detský domov a v Česku spoluzakladala občianske združenie BERKAT. Aktuálne publikuje v denníkoch SME a Lidové noviny.
@13. komnata Petry Prochádzkovej
@príbeh zázračných bábik BERKAT
Diskusia (aj) o vojnových reportážach a pomoci vo festivalový pondelok po filme Na východ od raja
-> predfestivalové "Tri otázky pre..."




Aktivista Ján Benčík

Aktivista Ján Benčík
„Štyridsaťjeden rokov života som prežil v nechutnom totalitnom režime. Mám nechuť k tým, ktorí sa snažia zaviesť ďalšiu totalitu, ibaže tentoraz namiesto červenej hnedú.“
Ružomberský dôchodca, občiansky aktivista, nositeľ ocenenia Biela vrana, ktorý sa na svojom blogu roky venuje monitorovaniu slovenských extrémistov, neonacistov a konšpirátorov. Informácie čerpá najmä z fejsbukových statusov, skupín a komentárov. V prípade potreby chodí vypovedať pred vyšetrovateľov trestných činov. Benčíkové blogy majú aj reálny dopad. Kontroverzný obsah zvykne po ich publikovaní z webov „miznúť“. Za svoje aktivity čelí urážkam, zosmiešňovaniu a aj fyzickým vyhrážkam. Dostal dokonca fotku náboja s jeho menom.
@blog na Denníku N
@profil Bielej vrany Jána Benčíka
Diskusia o extrémizme medzi nami vo festivalový utorok po filme Model pána starostu




Cestovateľka Edita Bednárová

Cestovateľka Edita Bednárová
Vyštudovaná ekonómka a právnička, ktorá zistila, že v kancelárii neobsedí, preto sa vybrala implementovať rozvojové projekty organizácie Človek v ohrození do Kene, Južného Sudánu a Afganistanu. Odjakživa cestuje na vlastnú päsť - precestovala Afriku, juhovýchodnú Áziu, Čínu, Rusko, Indiu a tiež Južnú a Strednú Ameriku. Rozpráva anglicky a nemecky, čiastočne aj španielsky, dorozumie sa aj swahilsky. Posledné roky sa venuje projektovému manažmentu, je konzultantkou na voľnej nohe.
Edita je z Prievidze a momentálne sa nachádza na Slovensku. Ako expat žila niekoľko mesiacov vo Varšave, vo Švajčiarsku a v Afganistane. Najdlhšie obdobie strávila v Keni, kde strávila 4 roky a chvíľu žila rovnako ako miestni bez vody a elektriny. Začiatkom tohto roka strávila niekoľko týždňov v Libanone, kde pomáhala utečencom zo Sýrie.
@rozhovor o pôsobení v Keni
@čerstvý rozhovor z iného súdka: "Stačí iba chcieť, priemernosť sa nenosí"
Diskusia o pomoci sýrskym utečencom v Libanone vo festivalovú stredu po filme Plavba
-> predfestivalové "Tri otázky pre..."




Ochranár a filmár Erik Baláž

Ochranár a filmár Erik Baláž
Ochranár a filmár, náčelník kmeňa Tatry lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Spoluzakladal spoločnosť Arolla Film, v ktorej sa s kolegami snaží prostredníctvom autentických záberov sprostredkovať vlastné nadšenie pre divokú prírodu širokej verejnosti a tým prispieť k ochrane konkrétnych území divokej prírody.
Prvý dokumentárny Arolla film Strážca divočiny priniesol citlivé pozorovania z Tichej doliny vo Vysokých Tatrách. Filmovanie medveďov v ich prirodzenom prostredí autori z BBC či ORF po pár dňoch zrušili ako príliš náročné. Natáčanie filmu Vlčie hory na dnešnej hranici Slovenska, Ukrajiny a Poľska v skutočnej divočine trvalo 500 dní. Najnovším filmovým počinom je Život v oblakoch z prostredia Vysokých Tatier. V dokumente sú vo svojom prirodzenom prostredí zachytené kamzíky, jelene, medveď či dokonca rys.
@predfestivalový rozhovor v roku 2015
@rozhovor: "Prečo sa nebojím medveďov"
Diskusia o našej nedotknutej prírode a jej obyvateľoch vo festivalový štvrtok po filme Strážca divočiny
-> predfestivalové "Tri otázky pre..."




Arabistka Emíre Khidayer a fotograf Alan Hyža

Arabistka Emíre Khidayer a fotograf Alan Hyža
Päť rokov pracovali na projekte o arabskej kulinárii, ktorý minulý rok dokončili. Tak vznikla Arábia chutí. V skutočnosti to však nie je kniha iba o jedlách. Je o všetkom, čo s jedlom súvisí – o varení, pestovaní, chytaní rýb, rituáloch, ale i o každodennom živote s radosťami a strasťami a samozrejme o náboženstve. Všetko v arabskom svete. Alan s Emíre navštevovali paláce aj stany beduínov, a tak sa dozvedeli aj najtajnejšie recepty. Popri nich aj najtajnejšie intímnosti. Fotografovať v spoločnosti so striktnými pravidlami však vôbec nebolo jednoduché. Niekde bola vyhrotená bezpečnostná situácia, niekde rozpútané vojny a inde zavládol teror pána domu. Na druhej strane priateľskosť a pohostinnosť miestnych ľudí vynahradila mnohé riziko a námahu. V Arábii chutí vás Emíre Khidayer slovom a Alan Hyža cez fotografiu prenesú do reality, a to so všetkými jej farbami, chuťami, vôňami i smradmi. Siahnite si a ste tam.
@knižný špeciál s Veronikou o knihe Arábia chutí
@rozhovor o knihe Arábia chutí s Alanom Hyžom
@stránka Emíre Khidayer
Diskusia o živote v arabských krajinách festivalový piatok po filme Po Arabskej jari
-> predfestivalové "Tri otázky pre..."
Poznámka: Emíre Khidayer sa kvôli pracovnej vyťaženosti nakoniec festivalu zúčastniť nebude môcť.




Filmár Pavol Barabáš

Filmár Pavol Barabáš
Dokumentarista pochádzajúci z Prievidze je verejnosti známy tvorbou unikátnych filmov. Rád vyhľadáva príbehy odohrávajúce sa v neprístupnej divočine, ďaleko od civilizácie, kde sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Má za sebou niekoľko objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guiney, cez spoluobjavenie megajaskýň na stolových horách vo Venezuele, až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Dosiahol Severný i Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu i s kmeňom Suri v Etiópii. Prešiel najťažšie kaňony sveta ako Trou de fer, či Bras Magasin. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi.
Za svojich 35 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete. Medzinárodná aliancia horských filmov mu udelila prestížnu cenu GRAND PRIX za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta.
@filmografia v databáze ČSFD.cz
@portrét TA3 Pavla Barabáša
Rozprávanie s unikátnymi (ešte nezverejnenými) video ukážkami o stave našej planéty vo festivalovú sobotu po filme Suri
-> predfestivalové "Tri otázky pre..."




Analytik Alexander Duleba

Analytik Alexander Duleba
Politológ, univerzitný pedagóg a analytik, ktorý sa orientuje na výskum zahraničnej politiky Slovenska a štátov bývalého Sovietskeho zväzu, predovšetkým Ruska a Ukrajiny. Špecifický dôraz dáva na témy vzťahov s Európskou úniou a energetickú politiku. Duleba je absolventom univerzity v Kyjeve, titul kandidáta vied získal na Univerzite Komenského v Bratislave. Minulý rok mu s Tomášom Gálisom vyšla kniha rozhovorov Rusko, Ukrajina a my, ktorá opisuje moderné dejiny týchto krajín, dnešné problémy a protirečivý vzťah k Európe, do ktorej napriek všetkým výhradám podľa neho Rusko aj Ukrajina patria.
@Pod lampou: Ukrajina, Putin a my
@rozhovor: "Ukrajina urobila za tri roky viac reforiem ako za celú svoju existenciu"
Diskusia o Rusku, Ukrajine a nás v extra stredu (v RKC!) po filme Ukrajinské hlasy


 

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás 2827
Bolo nás 2827
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 1053 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1774 žiakov a študentov. Na 37 projekciách sme premietali 28 filmov.

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na aktivity v rámci zbierky BERKAT pomáha.

Generálny partner
Nadácia Slovenskej sporiteľne
Generálnym partnerom festivalu Jeden svet na Slovensku je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2017 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie