filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
13. ročník festivalu dokumentárnych filmov
17. - 21. marec 2020 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Filmy

Cesta von | Divoká jazda | Ďakujeme za dážď | EXIT - Dať extrémizmu zbohom | Faridullah má dnes voľno | Iný príbeh lásky | Hluché dni | Kiruna - prekrásny nový svet | Laylina melódia | Lotte - srdce pre bezdomovcov | Lov na rozkoš | O otcoch a synoch | Posledný pastier | Príbeh cesty okolo sveta | #SLEDUJMA



Cesta von

Fluidum film, Slovensko, 2020, 54 min.

Cesta von Poslaním občianskeho združenia Cesta von je pomáhať ľuďom uviaznutým v generačnej chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život. Najlepšími ambasádorkami lepšieho rodičovstva v chudobných podmienkach, sú ženy - omamy, ktoré z rovnakého prostredia pochádzajú. Cesta von je rovnomenný autorský dokumentárny film, ktorý cez silný príbeh charizmatickej omamy Alexandry Giňovej a jej kolegýň, omám Vierky Kováčovej a Ingrid Ferencovej, rozpráva o boji rómskych žien proti generačnej chudobe v segregovanej rómskej osade pri Zborove v okrese Bardejov.
V programe: štvrtok | 16:00



Divoká jazda

Bing Liu, USA, 2018, 100 min.


Divoká jazda Mestečko Rockford v Illinois sa nikdy úplne nevymanilo z krízy: nezamestnanosť je vysoká a miera kriminality ešte vyššia. Pre Zacka, Binga a Kiereho, ktorí vyrastali v prostredí dysfunkčných rodín, predstavuje jazda na skejte jediný únik pred bezútešnou realitou. Kameraman a debutujúci režisér Bing Liu nakrúcal svojich kamarátov už od detstva a pôvodne mal v úmysle vytvoriť experimentálny skejtový film. Postupom času sa však jeho projekt rozrástol v niečo omnoho väčšie. Zatiaľ čo sa 23-ročný Zack stáva otcom, 17-ročný Keire nastupuje do prvého zamestnania. O nejaký čas sa Bingova kamera ocitá uprostred turbulentného vzťahu Zacka a jeho priateľky, Keire sa vyrovnáva so smrťou otca a zvádza vnútorný boj so svojou rasovou identitou. Film vznikajúci 12 rokov zachytáva s nevídanou bezprostrednosťou, ako do zdanlivo bezstarostnej mladosti vstupujú dospelácke povinnosti, pravidlá, nevyslovené tajomstvá a krivdy.
V programe: sobota | 15:45



Ďakujeme za dážď

Julia Dahr a Kisilu Musya, Dánsko, 2017, 59 min.

Jeden svet deťom: päť filmov pre našich najmenších od 5 do 15 rokov. Spríjemnite si sobotné dopoludnie a zoberte vaše deti alebo vnúčence do kina!

Ďakujeme za dážď Keď vzal pred piatimi rokmi po prvýkrát do rúk kameru sympatický keňský farmár Kisilu, aby dokumentoval život svojej rodiny a okolia, netušil, aký silný príbeh z jeho rozprávania vzíde. Podarilo sa mu zaznamenať záplavy, extrémne suchá, búrky, ale aj ľudské obete. Keď jedného dňa jeho domov zasiahne zničujúca búrka, KisiIu sa rozhodne vyzvať ľudí vo svojej komunite k akcii. Posolstvo a nádeje hnutia farmárov prinesie až na Klimatické hovory do Paríža, COP21. Uprostred ťahu politikov na najväčšej environmentálnej šou na svete, Kisilu a nórska filmárka Julia Dahr poukážu prostredníctvom svojho unikátneho vzťahu na hnutie klimatickej spravodlivosti a na úplne odlišné svety, ktoré každý z nich reprezentuje. Ďakujeme za dážď je podmanivým príbehom odhodlania, pokory a tvrdej práce, výpoveďou večného optimistu, ktorý v boji o zelenší svet otestuje vlastné limity a prekážky systému, v ktorom žijeme.
V programe: sobota | 11:15



EXIT - Dať extrémizmu zbohom

Karen Winther, Nórsko / Nemecko / Švédsko, 2018, 52 min.


EXIT - Dať extrémizmu zbohom Nórska dokumentaristka s extrémistickými skúsenosťami sa po viac ako dvadsiatich rokoch vydáva na cestu do minulosti. V Nemecku, Dánsku, Francúzsku a USA nachádza ľudí s podobným osudom – bývalých členov extrémistických hnutí, ktorí sa v jednom okamihu rozhodli, že nenávisť by nemala byť ich životným programom. V sérii intímnych rozhovorov sa s ňou delia o spomienky na vlastné zločiny, bolestné zážitky, strach aj odvahu zmeniť svoj život. Či už ide o neonacistov, radikálnych anarchistov, alebo džihádistov, extrémizmus má vo všetkých svojich podobách jeden spoločný magnet, ktorým k sebe priťahuje mladých ľudí: tvorí alternatívu k „normálnej“ spoločnosti a uspokojuje nenaplnenú túžbu niekam patriť. Ako sa potom tejto príťažlivej sile vytrhnúť?
V programe: streda | 16:00



Faridullah má dnes voľno

T. M. Bakhtari a J. Pedersen, Afganistan / Dánsko, 2013, 17 min.

Jeden svet deťom: päť filmov pre našich najmenších od 5 do 15 rokov. Spríjemnite si sobotné dopoludnie a zoberte vaše deti alebo vnúčence do kina!

Faridullah má dnes voľno Rodina jedenásťročného Faridullaha prišla o svoj dom počas vojny v Afganistane. Už niekoľko rokov je nútená žiť v utečeneckom tábore. Aby Faridullah a jeho rodičia mali z čoho žiť, požičiavajú si peniaze od majiteľov tehelne. Splácajú ich každodennou tvrdou drinou. Faridullah chce chodiť do školy, v súčasnej situácii je to však ako nesplniteľný sen. Napriek tomu, že musí každý deň tráviť ťažkou prácou pri výrobe tehál a čeliť výčitkám večne nespokojného šéfa, je Faridullah plný obdivuhodnej energie. Verí, že sa mu bude čoskoro dariť lepšie.
V programe: sobota | 10:00



Hluché dni

Pavol Pekarčík, Slovensko / Česko, 2019, 81 min.

Víťazný film festivalu Jeden svet 2019 v Bratislave!

Hluché dni Štyri príbehy o nepočujúcich rómskych deťoch, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli, a v ktorom si snívajú svoj vlastný svet: Sandre, ktorá miluje futbal a Ronaldinha, Mariánovi, ktorý sa chce stať rušňovodičom a zároveň Van Dammom, Alene a Reném, ktorí sa obávajú, že sa im narodí hluché dieťa, a súrodencoch Romanovi, Kristiánovi a Karmen, ktorí snívajú o záchode a skutočnej obývačke.
V programe: štvrtok | 19:15



Iný príbeh lásky

Janus Metz a Sine Plambech, Dánsko / Holandsko / Švédsko / Thajsko, 2018, 90 min.


Iný príbeh lásky V malej rybárskej komunite Thy v severnom Dánsku je 926 thajských žien vydatých za dánskych mužov. Ide o trend, ktorý začal pred 25 rokmi, keď sa bývalá sexuálna pracovníčka z Pattaya vydala za miestneho Dána a odvtedy pomáhala osamelým mužom z Thy a chudobným ženám z jej dediny, aby sa navzájom našli a zdieľali spoločný život. Uznávaný filmový režisér Janus Metz a jeho manželka, antropologička Sine Plambech, sledujú 4 z thajsko-dánskych párov v priebehu 10 rokov. Heartbound: Iný príbeh lásky je predovšetkým o láske, ale aj potrebách, túžbach a snoch, ktoré dokážu ľudí cez hranice spájať i oddeľovať.
V programe: sobota | 14:00



Kiruna - prekrásny nový svet

Greta Stocklassa, Česko, 2019, 87 min.


Kiruna - prekrásny nový svet Bezmála apokalyptický obraz oblasti doslova pohlcovanej ťažobným priemyslom ukazuje dokument pozorujúci severošvédské mesto, ktorého časť sa prepadá kvôli ťažbe v neďalekej bani na železnú rudu. Vedenie banskej spoločnosti sa rozhodlo nezastaviť výnosnú ťažbu a obyvateľov ohrozených štvrtí presťahovať. Režisérka z natáčania v meste za polárnym kruhom, aj priamo v banskom prostredí, vyťažila uhrančivé filmové obrazy a na príklade troch protagonistov - teraz žijúcich v osobitnom medzičase - nápadito otvára témy presídľovania, tradície a vzťahu k určitému miestu.
V programe: streda | 19:15



Laylina melódia

Jens Pedersen a Taj Mohammad Bakhtari, Afganistan / Dánsko, 2013, 16 min.

Jeden svet deťom: päť filmov pre našich najmenších od 5 do 15 rokov. Spríjemnite si sobotné dopoludnie a zoberte vaše deti alebo vnúčence do kina!

Laylina melódia Keď mala Layla šesť rokov, prišla vo vojne o otca. Jej matka nebola schopná postarať sa o všetky deti, a tak Laylu poslala do sirotinca v afganskom hlavnom meste Kábule. Rodina jej síce veľmi chýba, ale v sirotinci našla svoj druhý domov. V rámci školskej výučby môže navštevovať hodiny hudby, čo ju nesmierne baví. Keď sa po piatich rokoch odlúčenia matka ozve, Layla očakáva jej návštevu s veľkými obavami. Bojí sa, aby ju nechcela odviezť späť domov, vydať ju, a tak znemožniť jej ďalšie vzdelávanie.
V programe: sobota | 10:15



Lotte - srdce pre bezdomovcov

Phillis Fermer, Nemecko, 2011, 15 min.

Jeden svet deťom: päť filmov pre našich najmenších od 5 do 15 rokov. Spríjemnite si sobotné dopoludnie a zoberte vaše deti alebo vnúčence do kina!

Lotte - srdce pre bezdomovcov Jedenásťročná Lotte vymyslí nasledujúci plán: rada by so svojimi priateľmi pripravila jedlo pre bezdomovcov, žijúcich v centre Kolína nad Rýnom. Peniaze na nákup by mohli získať domácimi prácami alebo brigádou v knižnici. Tiež by mohli spoločne zvládnuť prípravu jednoduchých sendvičov. Napriek tomu je Lotte nervózna. Nie je si istá, ako ľudia bez domova jej ponuku príjmu a či nebudú niektorí z nich opití alebo agresívni. Podarí sa trojici kamarátov uskutočniť Lottin smelý plán na námestí v centre Kolína nad Rýnom? Dozvedia sa viac o osudoch ľudí, ktorí skončili na ulici?
V programe: sobota | 10:30



Lov na rozkoš

Pernille Rose Grønkjær, Dánsko / Brazília / Nemecko / USA / Veľká Británia, 2019

Lov na rozkoš Lov na rozkoš skúma, ako rastúca technológia hlbokej stimulácie mozgu ovplyvňuje ľudskú identitu a naše sebavnímanie. DBS (Deep Brain Stimulation) je revolučný nástroj v neurovede a ako liečba prechádza z kontroly pohybu v Parkinsonovej chorobe na zmiernenie duševných chorôb. Pokusy prebiehajú pri depresiách, OCD, PTSD a poruchách príjmu potravy. DBS má pôvod už v roku 1950, keď psychiater Robert Heath ako prvý implantoval elektródy hlboko do mozgu človeka a nasledujúce roky liečil viac ako 70 pacientov v rámci svojho programu na Tulane University. Heath chcel liečiť schizofréniu, ale svoju metódu rozšíril na liečbu depresie, chronickej bolesti a dokonca aj agresie. Film kontrastuje s históriou a súčasným vývojom, aby sa preskúmalo a objasnilo, kam DBS smeruje. Zmení táto sľubná technológia psychiatriu? Ako ďaleko by mali chirurgovia v modulácii našich emócií a osobných vlastností?
V programe: piatok | 19:15



O otcoch a synoch

Talal Derki, Nemecko / Libanon / Katar / Sýria, 2017, 98 min.


O otcoch a synoch Bratia Usáma a Ajmán dospievajú rýchlejšie než iné deti. Ich otec je totiž džihádista z Frontu an-Nusrá a praje si, aby aj jeho synovia čoskoro bojovali za vznik islamského chalífátu. Režiséra Talala Derkiho, autora úspešného filmu Návrat do Homsu, vraj otec učil, že svoje nočné mory musí najskôr nakrútiť, aby sa ich zbavil. Vydal sa preto späť do rodnej Sýrie, dva roky žil v púšti na severe krajiny v rodine islamského radikála a bojovníka teroristickej skupiny Front an-Nusrá. Výsledkom je unikátna štúdia islamskej radikalizácie. Abú Usáma vymenil svojim deťom učebnice za zbrane a pripravuje ich na svätú vojnu. Zatiaľ čo by Ajmán (12) radšej chodil do školy, Usáma (13) poslušne nasleduje cestu džihádu. Intímne rodinné chvíle a fanatizmus sa spolu stretávajú dennodenne.
V programe: sobota | 17:30



Posledný pastier

Ton van Zantvoort, Holandsko / Rumunsko, 2018, 81 min.


Posledný pastier Prekrásna príroda, krajina utváraná stovky rokov tradičným hospodárením našich predkov. Početné stádo oviec strážia pobiehajúce psy a pastier Stijn. Ovce vodí po pastvinách, strihá ich a získava surovú vlnu. So svojou ženou Annou a malými synmi žije v pevnom zomknutí s prírodou a chov ovcí predstavuje celý jeho život. Chce žiť sebestačne a nezávisle, no v konkurenčnom prostredí, kde sa uprednostňujú poľnohospodárske stroje pred tradičným vypásaním a vládne neúprosná moc trhu, mu neustále klesajú zisky. Preto, aby udržal ekologický spôsob chovu, ktorému verí a venuje sa mu dvadsať rokov, je odhodlaný urobiť čokoľvek.
V programe: utorok | 19:15



Príbeh cesty okolo sveta

Patrick Allgaier a Gwendolin Weisser, Nemecko, 2017, 125 min.


Príbeh cesty okolo sveta „Chceli sme ísť čo najviac na východ, aby sme sa domov vrátili zo západu.“ Gwen a Patrick spoločne nastopovali viac ako päťdesiattisíc kilometrov. Autentický film ponúka neštylizovaný intímny vhľad do rozličných kultúr, je plný farieb a sleduje dobrodružnú výpravu mladého páru, ktorý ručnou kamerou skúma svet s prirodzenou zvedavosťou a vzrastajúcou spontánnosťou. Nízky rozpočet, žiadne lietadlá, len lode a zdvihnutý palec… O tri a pol roka sa Gwen a Patrick vracajú z cesty plnej prekvapení. Tým najväčším je nový člen „posádky“ Bruno, ktorý sa im narodil v Mexiku a upevnil spoločné puto v rodinu.
V programe: sobota | 19:15



Žirafa v problémoch

Pascale Hecquet, Belgicko / Francúzsko / 2007 / 12 min.

Jeden svet deťom: päť filmov pre našich najmenších od 5 do 15 rokov. Spríjemnite si sobotné dopoludnie a zoberte vaše deti alebo vnúčence do kina!
Žirafa v problémoch Jedného dňa Žirafa zistí, že jej miestny samovládca odpojil vodu. Akonáhle sa vzoprie jeho nespravodlivému činu, je zo svojej domoviny vyhostená. Život v novej krajine, ktorej obyvateľmi sú výhradne psy, ale pre ňu nie je jednoduchý. Po nekonečnom čakaní na podanie žiadosti o azyl ju v novom podnájme vítajú iba podozrievavé pohľady nevrlej pani domácej. Keď ju navyše druhý deň pre jej cudzí pôvod odmietajú v jednej práci za druhou, začne Žirafa prepadať zúfalstvu. Až keď spozná priateľského psieho záhradníka, svitne jej na lepšie časy. Pri úprave stromov a živých plotov sa totiž jej dlhý krk náramne hodí. K tomu, aby mohla byť šťastná, jej však chýba oficiálne povolenie, že môže v novej krajine zostať ... Hravá animovaná snímka s radom vtipných momentov veľmi výstižne ukazuje typické prekážky, s ktorými sa musí v novej krajine vysporiadať takmer každý utečenec - žirafy nevynímajúc.
V programe: sobota | 10:45



#SLEDUJMA

Nicolaas Veul, Duco Coops / Holandsko / 2018 / 50 min.


#SLEDUJMA „Všetko, čo vidíte, je táto okúzľujúca stránka. Nevidíte však, čo sa deje za oponou,“ vysvetľuje Mike zo spoločnosti Dovetale, ktorá analyzuje sociálne médiá. Instagram je ako výkladná skriňa, v ktorej ľudia propagujú samých seba. Zatiaľ čo užívatelia nadšene rozdávajú lajky selfíčkam, na pozadí prebieha čulý obchod s používateľskými účtami. Vzniká obrovské množstvo falošných profilov a internetoví roboti vyrábajú nových followerov pre tých, ktorí si chcú pripadať úspešnejší. Je vôbec možné niečomu na Instagrame veriť?
V programe: piatok | 16:00



 

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás 2329
Bolo nás 2533
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 968 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1361 žiakov a študentov. Na 33 projekciách sme premietali 26 filmov.

Fotogaléria 2019
Fotogaléria

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na pomoc BERKATu.



<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2020 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie