filmový festival Jeden svet v Prievidzi BERKAT Človek v ohrození
Jeden svet
13. ročník festivalu dokumentárnych filmov
17. - 21. marec 2020 | Dom kultúry | Prievidza
Facebook
Berkat
komu pomáhame?
chcem pomôcť!
daruj permanentku 1+1

Hostia

Igor Bukovský | Ivan Mikloš | Michal Vašečka | Monika Podolinská | Pavel Hrica



Ži-jeme zdravo s Igorom Bukovským

Ži-jeme zdravo s Igorom Bukovským
Igor Bukovský je slovenský lekár, ktorý sa od roku 1989 venuje otázkam výživy a trendom v oblasti zdraviu prospešnej životosprávy. Je vegetarián. V 90-tych rokoch bol jedným z protagonistov relácie o chudnutí Tak už dosť vysielaného Slovenskou televíziou, pôsobil aj v Slovenskom rozhlase. Dodnes sa objavuje v rôznych médiách. V roku 2004 otvoril Ambulanciu klinickej výživy (AKV). Vydal viacero kníh, medzi inými: Hneď to bude, anjelik!, Návod na prežitie pre ženu, Návod na prežitie pre muža, Návod na prežitie pre bejby či Teraz to zíde - pravdy a klamstvá o chudnutí.
@ YouTube kanál Igora Bukovského
-> Diskusia o zdravom životnom štýle vo festivalový utorok. Téma diskusie bude uvedená tématickými videami - TED Talkami.




Ivan Mikloš: je Slovensko úspešná krajina?


Ivan Mikloš je bývalým podpredsedom vlády a ministrom financií Slovenskej republiky, podpredsedom vlády pre ekonomiku a ministrom privatizácie. Je spoluzakladateľom a prezidentom ekonomického think-tanku MESA10. V súčasnosti pôsobí ako poradca ukrajinského premiéra a zároveň vedie strategickú skupinu poradcov na podporu reforiem na Ukrajine. Bol jednou z vedúcich osobností ekonomickej transformácie na Slovensku, inicioval rozsiahlu a účinnú daňovú reformu. V roku 2004 mu časopis Euromoney udelil cenu „Najlepší minister financií“. Ivan Mikloš sa venuje aj publikačnej činnosti.
@ Tri otázky pre... Ivana Mikloša
-> Diskusia o úspešnom Slovensku vo festivalovú stredu po filme EXIT - Dať extrémizmu zbohom.




Michal Vašečka: svet a Slovensko dnes

Michal Vašečka: svet a Slovensko dnes
Michal Vašečka je vzdelaním sociológ, odborne sa zameriava na etnické, rasové a migračné štúdiá, ako aj otázky populizmu, extrémizmu a občianskej spoločnosti. Je programovým riaditeľom Bratislava Policy Institute, pôsobil a pôsobí na viacerých vysokých školách na Slovensku aj v zahraničí. Je bývalým riaditeľom Centra pre výskum etnicity a kultúry, programovým riaditeľom think-tanku Inštitút pre verejné otázky (IVO), pracoval aj pre Svetovú banku. Publikuje vedecké práce, v médiách analyzuje aj politickú situáciu na Slovensku.
@ Rozhovor o sociológii s Michalom Vašečkom
-> Diskusia o dnešnom svete a Slovensku vo festivalový piatok po filme #SLEDUJMA




Monika Podolinská o vzdelávaní detí z osady

Monika Podolinská o vzdelávaní detí z osady
Monika Podolinská je učiteľka Základnej školy v obci Muránska Dlhá Lúka, ktorej žiakmi je 66 výhradne rómskych detí z blízkej osady Rúbanka. Škola má 5 ročníkov, vrátane nultého. Monika Podolinská spolu s kolegyňami zapájajú školu do projektov a súťaží, dosahujú veľmi dobré výsledky. Vyhrali rôzne hudobné a výtvarné súťaže, nahrali CD s detskými piesňami, obhajujú titul Škola priateľská deťom. Pre deti organizujú výlety, vďaka škole navštevujú žiaci aj letné tábory, ktorých sa zúčastňujú rómske a nerómske deti. Škola nemá špeciálne triedy, žiaci so špeciálnymi potrebami sú integrované do vyučovacieho procesu.
Za vytrvalú a oddanú pomoc zraniteľným rómskym deťom napriek nepriazni spoločnosti i časti komunity získala ocenenie Biela vrana. Monika Podolinská je tiež mentorkou omám v projekte občianskeho združenia Cesta von a bola nominovaná v top na cenu Učiteľ Slovenska.
@ Profil Bielej vrany Moniky Podolinskej
-> Diskusia o potrebnej a konkrétnej pomoci omám občianskeho združenia Cesta von spolu s Pavlom Hricom vo festivalový štvrtok po filme Cesta von.




Pavel Hrica o pomoci občianskeho združenia Cesta von

Pavel Hrica o pomoci občianskeho združenia Cesta von
Pavel Hrica je spoluzakladateľom a riaditeľom organizácie Cesta von, ktorá sa venuje deťom narodeným do generačnej chudoby. 10 rokov bol programovým riaditeľom Nadácie Pontis. 9 rokov zastrešoval tvorbu výchovného programu v Slovenskom skautingu a spoluzakladal aj Rómsky skauting.
Poslaním občianskeho združenia Cesta von je pomáhať ľuďom uviaznutým v generačnej chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život. Najlepšími ambasádorkami lepšieho rodičovstva v chudobných podmienkach, sú ženy - omamy, ktoré z rovnakého prostredia pochádzajú. Omamy sú preto ženy priamo z chudobných osád, ktoré v nich rozvíjajú malé deti do 3 rokov.
@ Diskusia na Pohode o deťoch žijúcich v chudobe
-> Diskusia o potrebnej a konkrétnej pomoci omám občianskeho združenia Cesta von spolu s Monikou Podolinskou vo festivalový štvrtok po filme Cesta von.




 

2% z dane pre BERKAT
2% z dane pre Berkat
Darujte 2% z vašich daní BERKATu a 100% vášho daru pomôže! Ako poďakovanie vám darujeme permanentku na Jeden svet pre 2 osoby. Viac info nájdete na www.berkat.sk.

Bolo nás 2329
Bolo nás 2533
Minuloročný festival na premietaniach pre verejnosť navštívilo 968 divákov. Doobedné školské premietania si pozrelo 1361 žiakov a študentov. Na 33 projekciách sme premietali 26 filmov.

Fotogaléria 2019
Fotogaléria

Obchodík
Obchodík
Tak ako každý rok, aj tentokrát vám v Obchodíku Jeden svet ponúkneme rôzne vecičky, pričom výťažok z predaja ja darovaný na pomoc BERKATu.



<      ^      O festivale      Filmy      Hostia      Sprievodné podujatia      Program      Archív

©2020 BERKAT      Powered by ISSO | Počítače - Internet - Servis - Renovácie